Pôžička z nebankovky: prečo sa (ne)oplatí a čo je výhodnejšia alternatíva?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 7. 2020
Nebankové spoločnosti dokážu konkurovať bankám najmä preto, že vedia požičiavať peniaze ľuďom, ktorým by banka za normálnych okolností nepožičala.
Pôžička z nebankovky: prečo sa (ne)oplatí a čo je výhodnejšia alternatíva?

Zdroj: Shutterstock

Získať úver a pôžičku je čoraz ťažšie. Národná banka Slovenska posledné roky odporúča bankám aj nebankovým inštitúciám požičiavať čoraz menej ľuďom a za čoraz prísnejších podmienok. Kritériami sú stály príjem v dostatočnej výške, čo možno najmenej iných úverov a pôžičiek a čistý bankový register. A ak vám banka neposkytne úver alebo hypotéku, väčšinou začnete premýšľať aj o rýchlej pôžičke z nebankovej spoločnosti. 

Za výhodnými podmienkami získania pôžičky od nebankových inštitúcií sa však často skrývajú aj určité nevýhody. Sú nimi najmä vysoká úroková sadzba a často krát aj skryté poplatky. Nebankové spoločnosti totiž to nemajú možnosť overiť si kompletnú bonitu klienta. 

Dôveruj, ale preveruj už platí aj pre nebankovky

V minulosti sme boli svedkami toho, že v nebankovej spoločnosti si viete požičať aj bez skúmania registrov. Aktuálne to už však nie je možné a každá seriózna nebankovka už musí skúmať, či žiadateľ nemá dlhy u iných inštitúcií alebo či sa nenachádza v úverových registroch. Nebankovky môžu preverovať najmä dlhy v Sociálnej poisťovni a v iných nebankovkách. Nevedia si však overiť všetky dlhy žiadateľa a tak je poskytnutie pôžičky je pre nich rizikové a toto riziko sa odráža vo výške úrokov a poplatkov za poskytnutú pôžičku. Pri tomto type pôžičky odporúčame dôkladne sa oboznámiť s podmienkami zmluvného vzťahu.

Pôžičky od nebankových spoločností môžu vašu finančnú situáciu nielen vylepšiť ale i výrazne zhoršiť, ale to iba v tom prípade, ak pôžičku nebudete splácať v stanovených termínoch. To isté však platí u akýchkoľvek pôžičiek. Nesplácanie poskytnutej pôžičky môže spôsobiť, že sa dostanete do sporu s exekútormi.

Niektoré spoločnost poskytujú možnosť predĺžiť si dobu splácania. Za predĺženie doby splácania si samozrejme účtujú nemalé poplatky. Meškať či predlžovať si dobu splácania sa vôbec neoplatí. Výhodnejšie je pre klientov uhradiť požičanú sumu spolu s úrokom v stanovenom termíne. Predídete tak nepríjemným finančným problémom.

 

pozicka online cez nebankovku - vyhody a nevyhody

Zdroj: Shutterstock

Ako odhaliť podvodníka medzi nebankovkami?

Každý poskytovateľ nebankových pôžičiek, ktorý chce pôsobiť na slovenskom trhu, musí mať povolenie od Národnej banky Slovenska a musí byť zaregistrovaný v zozname nebankových spoločností. Ak nie je, nepožičiavajte si od neho a nahláste ho.

Pokiaľ si však vyberiete overenú spoločnosť, precízne si prečítate právnu zmluvu a budete splácať načas, pôžička bude pre vás viac-menej príjemnou záležitosťou. V rámci online pôžičiek  a iných novodobých druhov pôžičiek však treba byť opatrný. Zvážte relevantnosť ponuky, precízne sa oboznámte so znením ponuky a nekonajte unáhlene. Preverte si spoločnosť ponúkajúcu pôžičku a zaručte si tak, že sa nestanete obeťou podvodu.

Ak vám nejaký poskytovateľ sľubuje úver úplne bez akéhokoľvek overovania príjmu alebo schopnosti úver splatiť, mali by ste sa mať na pozore. Podľa aktuálnych zákonov totiž musí každý veriteľ overiť bonitu klienta – je však na ňom, ako to spraví.

V prípade, že je žiadateľ absolútne bez akéhokoľvek príjmu a je nezamestnaný, žiadna nebanková spoločnosť s licenciou od NBS mu nemôže požičať. Jedinou alternatívou je, že bude mať spolužiadateľa, ktorý za neho doloží príjem.

Získať väčší spotrebiteľský úver bez dokladovania príjmu je už možné len vtedy, ak pracujete na trvalý pracovný pomer u zamestnávateľa pôsobiaceho na území SR.V tomto prípade si vie poskytovateľ overiť príjem zamestnanca prostredníctvom zdrojov priamo zo Sociálnej poisťovne, prípadne osloví priamo zamestnávateľa.

Ako požiadať o odklad splátok v nebankovke?

Počas krízy sa mnohí zamestnanci, ale aj podnikatelia dostali do finančných problémov. Banky poskytujú možnosť odložiť splátky úverov, ale poskytujú ho aj nebankové spoločnosti? Odpoveď je áno. Je tam však aj niekoľko podmienok.

Základnou podmienkou je, že žiadateľ nesmie mať ku dňu podania žiadosti omeškanú splátku viac ako 30 dní. Klient zároveň nesmie byť v omeškaní so sumou najmenej 100 eur u rovnakej spoločnosti, ktorej dlhuje peniaze (veriteľa) a klient nemá nesplácané iné úvery. 

Klient tak po splnení podmienok bude môcť požiadať o odklad splátok o tri mesiace, s možnosťou ďalšieho odkladu o tri mesiace.

Výhodnejšia alternatíva - pôžička od ľudí

Ak vám nepožičia banka a nechcete si požičiavať od nebankovky, ešte môžete skúsiť špeciálnu formu kolektívneho požičiavania. Na Slovensku takýto projekt funguje už niekoľko rokov pod menom Žltý melón. Stačí vám vyplniť jednoduchú elektronickú online žiadosť a v podstate ihneď sa dozviete, či vašej žiadosti vedia vyhovieť. Môžete si požičať alebo refinancovať svoj úver. Budete potrebovať sken občianskeho preukazu a výpisy z účtu za posledné 3 mesiace s vašim príjmom. Táto možnosť môže byť výhodná najmä pre ľudí, ktorí zarábajú viac ako vedia oficiálne zdokladovať alebo sú podnikatelia a kvôli optimalizácií nákladov v daňovom priznaní nemajú dostatočný príjem na získanie pôžičky.

Kolektívne požičiavanie je v podstate o tom, že investori (ľudia) vkladajú do projektu svoje peniaze (váš úver) a vy ho môžete po splnení podmienok ihneď čerpať. Úroková sadzba je často výhodnejšia ako v prípade nebankoviek.

Anketa

U koho si požičiavate najviac/najčastejšie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok