Cestovné poistenie počas pandémie - dá sa poistiť proti COVID-19?

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 2. 2021
Počas pandémie kryje cestovné poistenie zväčša len liečebné náklady, nie karanténu.
Cestovné poistenie počas pandémie - dá sa poistiť proti COVID-19?

Zdroj: Shutterstock

Mnohé krajiny Európy a niektoré ďalšie štáty opätovne zaviedli lockdown, prípadne v súvislosti s koronavírusom vydali zákaz vstupu zahraničným turistom. Slovensko však našim občanom naďalej umožňuje cestovať do zahraničia a našinci si tak môžu užiť dovolenku aj vo vzdialenej exotike. Do mnohých krajín sa ešte stále možno dostať aj bez testu či povinnej karantény. Stále platí, že treba dodržiavať odporúčania - prísnu hygienu, sociálny dištanc a pri kontakte s cudzími osobami nosiť rúško. Súčasťou dovolenkovej výbavy by nepochybne malo byť aj dobré cestovné poistenie

Dnes už sa človek dokáže poistiť na cesty aj u mobilného operátora cez SMS či priamo pri online kúpe zájazdu alebo letenky prostredníctvom cestovnej kancelárie. Čo všetko ale cestovné poistenie kryje v súvislosti s koronavírusom v zahraničí?

Kľúčové sú odporúčania rezortu zahraničia

Krytie liečebných nákladov v cestovnom poistení sa v súčasnosti týka len tých krajín, do ktorých slovenský rezort zahraničia neodporúča necestovať. Ide teda o takzvané zelené a žlté štáty zo stále aktualizovaného cestovateľského semaforu. Ak navštívite ktorúkoľvek inú krajinu, v prípade nákazy nemáte garantované poistné plnenie. 

Výnimkou sú dve slovenské poisťovne, ktoré umožňujú poistenie dovolenkárov aj v tzv. rizikových krajinách. Union priniesol poistenie PANDEMIC, ktoré rozširuje základné krytie dojednané v rámci Individuálneho cestovného poistenia. Ak ochoriete v zahraničí na COVID-19 budú vám preplatené náklady na ubytovanie v prípade nariadenej karantény v zahraničí, ambulantné ošetrenie vrátane predpísaných liekov a hospitalizáciu aj v epidemiologicky rizikových krajinách, prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia, prepravu do vlasti a tiež estovné náklady na návrat späť do vlasti v inom, ako pôvodne predpokladanom termíne, ak nebude možné využiť pôvodne predpokladaný dopravný prostriedok.

Druhou poisťovnou, ktorá sa rozhodla ponúknuť poistenie aj v tzv. červenej zóne je UNIQA. Od 1. februára 2021 majú klienti cestovných kancelárií, ktoré uzatvárajú cestovné poistenie UNIQA, v rámci liečebných nákladov pokryté aj náklady na ambulantné ošetrenie, lieky a prípadnú hospitalizáciu alebo repatriáciu súvisiacu s nákazou na Covid-19 v zahraničí, a to aj v prípade vycestovania do rizikových krajín resp. do krajín, ktoré nie sú na stránkach MZV a EZ SR uvedené na zozname menej rizikových krajín. V rámci rozsahu poistenia liečebných nákladov kryjeme ochorenie na Covid - 19 v epidemiologicky rizikových krajinách aj novým firemným klientom, ktorí vysielajú svojich zamestnancov na služobné alebo pracovné cesty do zahraničia. 

Zoznam menej rizikových krajín epidemiológovia pravidelne posudzujú a aktualizujú. Odborné konzílium považuje z pohľadu vývoja epidemiologickej situácie za menej rizikové nasledovné krajiny: Austrália, Čína, Fínsko, Island, Kórejská republika, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan. Sú to tiež krajiny, kde po návrate z nich nie je potrebné absolvovať izoláciu či PCR test. Problémom je, že len máloktoré z uvedených krajín umožňujú vstup slovenským občanom resp. turistom.

Alternatívou môže byť poistenie napríklad od leteckých spoločností, či od samotných turistických destinácií. V roku 2021 takéto poistenie napríklad poskytuje bezplatne Dominikánska republika (do apríla 2021), alebo napríklad letecká spoločnosť Emirates (do marca 2021). 

 

Čo všetko kryje cestovné poistenie?

Podstatou cestovného poistenia je, aby pokrývalo udalosti, ktoré ste na dovolenke nemohli očakávať. Podľa toho sa riadia aj poisťovne pri uznávaní nároku. Ak sa teda u klienta bude jednať o akútne ochorenie, ktorého príznaky sa prejavili až po vycestovaní, klientovi vzniká nárok na poistné plnenie za liečebné výdavky, teda aj za náklady súvisiace s liečbou koronavírusu (COVID – 19).

Všeobecne teda možno zjednodušiť, že poisťovňa preplatí náklady súvisiace s COVID-19 iba ak Ministerstvo zahraničných vecí, alebo WHO nevydalo zákaz, alebo doporučili do danej oblasti nejazdiť. V takom prípade už bolo možné toto riziko očakávať.

Komplexné cestovné poistenie ktoré v sebe okrem storna letenky či zájazdu zahŕňa liečebné náklady, poistenie úrazu, batožiny a zodpovednosti. Niektoré poisťovne poskytujú v rámci rozšíreného balíka poistenia aj náklady na liečbu vírusu COVID-19 v zahraničí, prípadne prepravu a repatriáciu z tohto dôvodu. Tú zabezpečuje poisťovňa, a to primeraným dopravným prostriedkom na Slovensko či do susednej krajiny, v ktorej cesta začala.

Štandardné poistné krytie v zahraničí zahŕňa aj liečebné náklady vrátane ambulantného ošetrenia, pobytu v nemocnici alebo predpísaných liekov aj v súvislosti s ochorením COVID 19. Testy na ochorenie spôsobené koronavírusom sú hradené iba v prípadoch, kedy ich indikoval lekár v zahraničí za účelom stanovenia diagnózy ochorenia.

Čo poisťovna nepreplatí?

Karanténa a s ňou spojené náklady bežne nie sú súčasťou cestovného poistenia. To znamená, že v prípade, kedy sa cestujúci dostane do povinnej alebo dobrovoľnej karantény, poisťovňa mu náklady vzniknuté v súvislosti s ňou zväčša neuhradí.

V prípade zrušenia cesty z dôvodu obáv z pandémie alebo epidémie poistenému nevznikne právo na poistné plnenie z cestovného poistenia na akékoľvek škody, čiže ani na preplatenie storno zájazdu.

Kedy možno zájazd zrušiť?

Zájazd je možné zrušiť z rôznych dôvodov a postup sa riadi storno podmienkami uvedenými vo všeobecných zmluvných podmienkach cestovnej kancelárie. Vo všeobecnosti ale platí, že zájazd možno zrušiť resp. odstúpiť od zmluvy bez zaplatenia storno poplatkov iba vtedy, ak nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti v cieľovom mieste alebo jeho bezprostrednej blízkosti, čiže oblasť, mesto, letovisko sú z moci úradnej uzatvorené a nie je možné čerpať služby a cestovná kancelária nie je schopná dodržať podmienky vyplývajúce zo zmluvy o zájazde. V tomto prípade možno žiadať o preplatenie celej čiastky, prípadne presunutie cesty na iný termín alebo refundáciu v podobe poukazu v príslušnej hodnote.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok