Ako si poistiť mobil? Dá sa to už viacerými spôsobmi, aj kreditkou či cez operátora

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 7. 2020
Smartfón alebo mobil už nemusí byť nový na to aby vám ho poistili. Takisto už to nemusí byť len formou poistenia domácnosti.
Ako si poistiť mobil? Dá sa to už viacerými spôsobmi, aj kreditkou či cez operátora

Zdroj: Shutterstock

Oprava mobilu či tabletu často nie je lacnou záležitosťou. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnostiam, odporúčame toto zariadenie poistiť ihneď po zakúpení. Poistiť mobil môžete dnes viacerými spôsobmi. Poskytujú ho viac-menej všetky poisťovne v rámci poistenia domácnosti, avšak vlastné poisťovacie produkty už majú aj operátori či predajcovia elektroniky. Poistiť si možno aj najchúlostivejšiu záležitosť - rozbitie či poškodenie displeja.

Drahší telefón si radšej poistite

Medzi najluxusnejšie a najdrahšie telefóny vo všeobecnosti patria tie od Apple alebo od Samsungu. A práve Apple je priekopníkom poistenia proti poškodenia iPhonu. Robí tak prostredníctvom celosvetového programu AppleCare+. Ten okrem iného kryje až dve náhodné poškodenia zákazníkovho iPhonu, pričom oprava poškodeného displeja bude výrazne lacnejšia, len za 29 dolárov. Akékoľvék iné poškodenie by vás stálo stovku. Má to však jednu veľkú nevýhodu - AppleCare+ si na Slovensku objednať nemôžete.

Podobnú ochranu pri poškodení si ale často môžete dokúpiť priamo u predajcu. U autorizovaného resellera napríklad ochrana pred poškodením a krádežou na dva roky stojí 160 eur, na rok je lacnejšia - 115 eur.

Poistenie na dva roky pre najnovšie modely Samsung Galaxy stojí približne 160-160 eur. Pre porovnanie pripomíname, že výmena špeciálne zakriveného displeja stojí približne 400 eur.

Väčšina e-shopov vám takéto poistenia rada ponúkne hneď, ako sa na ich webe presuniete do virtuálneho košíka pre zaplatenie.

 

Operátori majú vlastné poistenie

V ponuke slovenských operátorov nájdete prakticky zhodné kalkulačky. Poplatok za mesačné poistenie v Orangei, Telekome a O2 závisí od hodnoty vášho mobilu. Prakticky vždy vám toto poistenie kryje krádež, rozbitie alebo utopenie. Poistiť svoj mobil môžete za pár eur mesačne a ak ste si zobrali telefón na paušál, určite vám to odporúčame. Poistenie bude súčasťou vašej faktúry. 

Často nie je rozdiel medzi poistením s viazanosťou alebo nie. Orange napríklad ponúka poistenie mobilného telefónu už od 4,99 eur mesačne. Všetko však závisí od výšky ceny zariadenia. Telekom ponúka poistenie už od 2,99 eur mesačne a spoluúčasť minimálne 20 eur resp. 10% z ceny zariadenia.

Aké riziká kryje poistenie mobilného zariadenia? 

  • Poškodenie alebo zničenie zariadenia:

    • Živelnou udalosťou

    • Pádom alebo nárazom zariadenia

    • Manipuláciou napr. náhodné mechanické poškodenie pri manipulácii, preprave

    • Nešikovnosťou, nepozornosťou (napr. utopenie/obliatie tekutinou). Je nutné sa však o poistené elektronické zariadenie riadne starať a dbať na to, aby poistná udalosť nenastala

    • Skratom alebo iným pôsobením elektrického prúdu (napr. prepätie)

  • Odcudzenie zariadenia:

    • Krádežou vlámaním

    • Lúpežným prepadnutím

    • Vreckovou krádežou

  • Zneužitie SIM karty, ku ktorej dôjde v súvislosti s odcudzením elektronického zariadenia, v ktorom bola SIM karta vložená

Poistenie mobilu akú súčasť poistenia domácnosti

Poistenie domácnosti je veľmi komplexné poistenie a možno ho už máte. V cene poistky získate ochranu zariadenia vašej domácnosti proti krádeži, vandalizmu, živlom či vytopeniu susedmi. Výhodou pri elektronike akou sú mobily alebo tablety je, že poistenie platí aj na lúpež zariadenia mimo domova. Vo všeobecnosti sa ale toto poistenie vzťahuje na krádež či pôsobenie živlov. Ak si teda mobil rozbijete sami, poisťovňa vám to v tomto prípade nemusí preplatiť.

V takomto prípade je lepšie poistenie elektroniky. Ponúka ho napríklad poisťovňa Generali.  

  • Poistenie používaných zariadení kryje prípady:

    • poškodenie a zničenie zariadenia v dôsledku pádu či obliatia tekutinou (rozbitý alebo obliaty displej, nefunkčný mobil/tablet po páde)

    • poškodenie a zničenie v dôsledku požiaru, záplavy vodou, skratu a podobných udalostí

    • krádež pri vlámaní alebo lúpežnom prepadnutí

  • Územnou platnosťou poistenia je celý svet (kryje teda aj poistné udalosti pri cestovaní v zahraničí)

  • Poistiť je možné mobilné zariadenie nie staršie ako 2 roky (od dátumu kúpy) zakúpené u akéhokoľvek predajcu či operátora s maximálnou cenou 1 500 eur

  • Poistné je stanovené v 2 výškach a odvíja sa od kúpnej ceny:

    • 14 % z ceny nového zariadenia pri poistení na 1 rok

    • 22 % z ceny nového zariadenia pri poistení na 2 roky

    • splatné je jednorazovo pri uzatváraní poistenia

Poistenie zakúpeného tovaru cez kreditku

Ďalšou alternatívou je možnosť využiť poistenie kreditky. Poistenie je určené pre držiteľov kreditných kariet vydaných SLSP (VISA Classic a VISA Gold). Poistenie zakúpeného tovaru potom pre držiteľov kreditných kariet zahŕňa spoločne tieto poistné riziká:

  • náhodné poškodenie tovaru - finančná strata poisteného v dôsledku náhodného poškodenia tovaru, ku ktorému došlo v priebehu 10 kalendárnych dní odo dňa zakúpenia tovaru počas trvania poistenia.

  • krádež tovaru – krádež tovaru (vlámanie, lúpež), ku ktorej došlo v priebehu 10 kalendárnych dní odo dňa zakúpenia tovaru počas trvania poistenia.

  • koistenie sa vzťahuje na tovar, ktorého kúpna cena je 20 eur – 2500 eur vrátane DPH a ktorý bol zaplatený kreditnou kartou.

Platí automaticky a pokryje náklady na opravu poškodeného tovaru a na úhradu nákupnej cenu tovaru v prípade nemožnosti opravy tovaru alebo krádeže.

Mobil či tablet musí byť kúpený na Slovensku a maximálna poistná suma na jeden rok je 1000 eur pre VISA Classic a 2500 eur pre VISA Gold. 

Takéto poistenie dokonca kryje aj náklady na opravu či servis. V prípade nákladov na opravu vyšších ako hodnota tovaru sa vyplatí nákupná cena tovaru.

Anketa

Využívam služby od:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok