Jazdíte menej autom? PZP vás po novom môže vyjsť lacnejšie

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 7. 2020
Povinné zmluvné poistenie na aute bude po pandémii COVID-19 spravodlivejšie. Ak totiž ročne najazdíte do 5-tisíc kilometrov, budete mať nárok na zľavu.
Jazdíte menej autom? PZP vás po novom môže vyjsť lacnejšie

Zdroj: Shutterstock

Doposiaľ platilo, že bez ohľadu na to, koľko na aute najazdíte - musíte každý rok zaplatiť poistku za auto, teda povinné zmluvné poistenie. Posledné roky tiež bolo zvykom, že poisťovne postupne zvyšovali ceny. Dialo sa to tak napríklad aj v roku 2020, kedy ceny za PZP výraznejšie stúpli. V roku 2020 však prišla aj koronakríza, ktorá okrem negatívnych vecí priniesla aj niekoľko pozitívnych - jedna poisťovňa sa rozhodla, že odmení vodičov, ktorí nejazdia na svojom aute veľa. Poskytne im výraznejšiu zľavu.

Ľudia menia autá za bicykle

Poisťovňa Union zaznamenala po pandémii COVID-19 zvýšený počet málo vyťažovaných vozidiel a tak ide tento zaužívaný, no nie celkom spravodlivý princíp zmeniť. Po novom môžu vodiči ušetriť na povinnom zmluvnom poistení spolu až 13 miliónov eur.

„Podľa našich interných štatistík, takmer 300.000 vodičov najazdí za rok menej ako 5000 kilometrov. To je denne maximálne 13 kilometrov,“ hovorí Michal Špaňár, riaditeľ poisťovne Union. Vysvetlil, že aj kvôli korone sa počet málo vyťažovaných vozidiel ešte zvýšil. 

Podľa štatistík takmer 300-tisíc vodičov najazdí denne maximálne 13 kilometrov. Veľa firiem kvôli šíreniu koronavírusu zatvorilo svoje kancelárie, zamestnanci pracovali z domu a ich autá stáli nevyužité na parkoviskách. V tomto období sa tak výrazne zvýšil počet málo vyťažených vozidiel.

„Mnohí ľudia si z preventívnych dôvodov zakúpili bicykle alebo elektrické kolobežky, aby sa vyhli presunom vozidlami MHD. No a veľa ľudí dokonca prišlo dôsledkom koronakrízy o prácu. V oblasti dopravy boli prevádzky taxislužieb štátom zakázané, celkovo sa zastavila aj zmluvná preprava, osobné autá či mikrobusy zostali stáť vo firemných vozových parkoch,“ hovorí Maroš Palesch, dopravný konzultant.  

 

Stačí najazdiť menej ako 5-tisíc kilometrov

Poisťovne si uvedomujú, že ľudia môžu mať finančné problémy a tiež aj to, že na svojich štvorkolesových tátošoch budú jazdiť o čosi menej. „Všetky tieto dôvody nás prinútili zamyslieť sa, že by to povinné zmluvné poistenie asi malo byť lacnejšie,“ povedal M. Špaňár z Unionu.

Povinné zmluvné poistenie tak po novom môže byť lacnejšie až o 30 % a rôznym typom vodičov prinesie úsporu, ktorá v ťažkých časoch poteší. Či už ide o dôchodcov, majiteľov firiem, ktorým kvôli korona kríze stojí vo vozovom parku veľa áut, ľudí, ktorí stratili prácu, alebo rodiny, kde je jedno auto využívané podstatne menej ako druhé. 

Zľava na PZP je účinná od 1. júla 2020.

Ako to bude vyzerať v praxi?

Ak v súčasnosti platí dôchodca z Holíča s autom Škoda Fabia, ktorým jazdí len z miesta bydliska na záhradu, za PZP 97,40 eur, po novom by to malo byť len 68,20 eur.

Trojčlenná rodina z Humenného, ktorá vlastní auto značky Toyota určené najmä na nákupy alebo víkendové jazdy, môže ročne ušetriť 35 eur.

Slobodný tridsiatnik z Bratislavy, ktorý má auto značky Audi a jazdí s ním len po meste, môže ušetriť až 65 eur ročne.

„Asi nikto nečakal, že by poisťovňa po koronakríze ponúkala svojim klientom zľavy. V Unione si však uvedomujeme celospoločenský dopad tejto krízy a preto sa usilujeme konkrétnymi činmi meniť životy našich klientov k lepšiemu,“ priblížil M.Špaňár.

Kilometre skontroluj prostredníctvom fotografií

Postup kontroly prejazdených kilometrov je jednoduchý. Po tom, ako si vodič vypočíta cenu PZP na webe, uzatvorí zmluvu, odfotí aktuálny stav kilometrov na svojom odometri a cez aplikáciu túto fotografiu odošle poisťovni.

Tri dni pred výročím poisťovňa vodiča vyzve, aby cez aplikáciu odoslal aktuálny stav najazdených kilometrov. Ak bude tento nájazd nižší ako 5000 kilometrov, pre vodiča sa nič nemení. V prípade, ak vodič najazdí viac ako 5000 km, doplatí poistné vo výške poskytnutej zľavy.

Chcete zmeniť poisťovňu? Nezabudnite, že je to možné najneskôr 6 týždňov pred ukončením poistného obdobia.

Anketa

Akým spôsobom si dohadujete PZP?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok