Ceny ojazdených áut už dosiahli dno, bazárom chýbajú menej jazdené vozidlá

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 7. 2020
Jazdenky sa už opäť predávajú, na trhu však chýbajú menej jazdené vozidlá. Ceny ojazdených áut už podľa odborníkov tento rok dosiahlo svoje dno.
Ceny ojazdených áut už dosiahli dno, bazárom chýbajú menej jazdené vozidlá

Zdroj: Shutterstock

Stále pretrvávajúca situácia spôsobená pandémiou koronavírusu značne zasiahla ponuku automobilov, nielen na slovenskom trhu. Aj keď je zrejmé, že sa trh začína stabilizovať, v porovnaní so začiatkom tohto roku je áut na Slovensku stále málo, pričom chýbajú menej ojazdené modely. V mesiaci jún si mohli záujemcovia vyberať z viac než 49 tisíc vozidiel s najčastejšou cenou 6 tisíc eur a vo veku 9,6 roka. Vyplýva to z kontinuálneho monitoringu trhu ojazdených áut spoločnosťou AAA AUTO, ktorá patrí do skupiny AURES Holdings.

V júni sa na Slovensku ponúkalo 50 tisíc jazdeniek

Podľa dát spoločnosti AAA AUTO, ktorá pravidelne analyzuje ponuku automobilov od súkromných inzerentov, bazárov a firiem, bolo v júni na celom slovenskom trhu na predaj celkom 49 388 ojazdených automobilov. Je to o 4,8 % viac než v máji a o 28 % viac ako v apríli. „Vládne opatrenia proti šíreniu koronavírusu výrazne narušili chod slovenskej ekonomiky a uzatvorenie prevádzok na dlhé mesiace bolo a bude pre množstvo podnikateľov likvidačné. Trh ojazdených automobilov bol tiež výrazne poznamenaný a dlhú dobu budeme zápasiť s nedostatkom automobilov. Na trhu chýbajú hlavne mladšie ojazdené automobily. Veľký vplyv má na to aj nárast počtu zastaraných áut z dovozu,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

 

Autá sa najčastejšie ponúkali za 6 tisíc eur   

Ponuka modelov sa v júni výrazne nezmenila. K dispozícii bolo stále najviac Škodoviek, hlavne modelov Octavia a Fabia. Rozšírila sa aj ponuka Škody Rapid, ktorá je po ukončení výroby veľmi žiadaným modelom. Na tretej a štvrtej priečke sa ďalej drží Volkswagen, s modelmi Golf a Passat. Na úkor dieselových automobilov rastie ponuka benzínových áut, ktorých je v ponuke už 25 %. V porovnaní s májom narástla o 9 % aj ponuka alternatívnych pohonov. Zo všetkých jazdených áut  boli najčastejšie ponúkané vozidlá vo veku 9,6 roku, s nájazdom 166 260 km a cenou 6 000 eur.

Ceny áut už vraj nepôjdu nadol

Napriek predpovediam analytikov o budúcom poklese cien vozidiel situáciu vidí generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny Aures Holdings Karolína Topolová situáciu opačne. Je presvedčená, že faktorov, ktoré ovplyvnia rast cien, je viacero. Napriek výrazným prepadom predaja sa díva na budúci vývoj pozitívne. Uviedla to nedávno v rozhovore pre TREND, kde tiež predpovedala, že jazdené autá už lacnejšie nebudú.

Z rozhodnutia vlády museli autobazáre mať zhruba päť týždňov zatvorené všetky pobočky ako na Slovensku, tak aj v Českej republike. Svoje úsilie tak museli presunúť do online priestoru. Topolová uvádza, že aj vďaka tomu predaj neklesol úplne na nulu, ale udržal sa aspoň zhruba na pätine bežného objemu. 

Individuálna doprava patrí medzi najbezpečnejšie

Koronakríza prišla na začiatku najsilnejšej sezóny, ktorá sa pre jazdené automobily začína v marci a trvá minimálne do letných prázdnin. Ľudia sa presunuli na internet, čo potvrdzujú aj čísla predajcu AAA, ktorý zaznamenal omnoho vyššiu návštevnosť stránky a viac online predajov ako v minulosti. Svoju rolu podľa odborníkov na autá zohráva aj to, že individuálna doprava je v čase pandémie najbezpečnejší spôsob cestovania. Ľudia budú tento rok omnoho viac používať autá na cesty na dovolenky, mnohí v mestách však presadnú aj na bicykle či kolobežky.

Viacerí komerční predajcovia ojazdených áut odhadujú, že situácia by sa mohla zlepšiť v septembri. Avšak plný návrat k predkrízovému predaju možno podľa nich očakávať pravdepodobne až od januára 2021.

Ak zdražujú nové autá, čaká to aj jazdenky

Trh nových vozidiel podľa odborníkov zasahuje množstvo vplyvov, ktoré povedú skôr k zdražovaniu. Ide hlavne o tlak na znižovanie emisií, ktorý ich výrobu predražuje. Potom je tu tlak na zavedenie elektromobility, ktorého náklady sa rovnako premietnu do cien nových áut. Vždy keď stúpajú ceny nových automobilov, sekundárny trh ich nasleduje o pár mesiacov neskôr. Cenové dno však už zdá sa že bolo dosiahnuté po zrušení vládnych opatrení. Všetci obchodníci okamžite nasadili vysoké zľavy, aby podporili vôľu zákazníkov nakupovať.

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok