Cestovanie za sezónnou prácou: kde vám nepreplatia liečbu na COVID-19?

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 7. 2020
Druhá vlna koronavírusu môže v Európe kedykoľvek udrieť. Ako sa pred ňou môžu chrániť sezónni pracovníci tento rok v lete?
Cestovanie za sezónnou prácou: kde vám nepreplatia liečbu na COVID-19?

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sa ochota cestovať za sezónnou prácou v posledných rokoch znížila, stále platí, že letné mesiace sú na príležitostné zárobky ideálnou voľbou. To platí pre mladých študentov, ale aj skúsených a starších pracantov. Pre pandémiu COVID-19 však tento rok odíde zo Slovenska podstatne menej ľudí za sezónnou prácou. Aké sú podmienky odchodu do zahraničia a v ktorých krajinách poisťovňa preplatí náklady na liečbu v súvislosti s COVID-19?

Prvú vlnu koronavírusu už má Európa ako tak za sebou. Druhá vlna však je pred dverami a preto tiež mnohí sezónni pracovníci váhajú s odchodom z krajiny. Vedieť sa spoľahnúť na dostupnosť zdravotnej starostlivosti je počas pandémie zrejme ešte naliehavejšie ako inokedy. 

Európsky preukaz rieši mnoho situácií v cudzine

Ideálny scenár je ten, pri ktorom vám zamestnávateľ v zahraničí platí aj zdravotné poistenie. To však závisí najmä podľa toho, či na ňho máte nárok. Mnohé krajiny majú v tomto ohľade špecifické podmienky a preto ich nemožno generalizovať. Túto skutočnosť si preto overte so svojim budúcim zahraničným zamestnávateľom.

Ak vám totiž takéto poistenie vznikne, musíte to nahlásiť svojej zdravotnej poisťovni. Tá vás na čas zamestnania v zahraničí odhlási zo slovenského systému poistenia. V krajine, v ktorej budete pracovať, máte potom nárok na zdravotnú starostlivosť rovnako ako domáci.

Ak poistenie nevznikne, musíte si ho naďalej platiť na Slovensku. Študenti majú voči ostatným slovenským pracovníkom výhodu, že aj počas leta im toto poistné hradí štát. Výnimkou sú ľudia, ktorí v danom roku už ukončili školskú dochádzku, prípadne zoštátnicovali. Štatút študenta im tým pádom končí ešte pred letom. 

Ak očas pobytu v zahraničí máte poistenie na Slovensku, môžete sa spoľahnúť na potrebnú zdravotnú starostlivosť cez Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP), o ktorom sme písali nedávno.

V tomto prípade máte nárok na zdravotnú starostlivosť ako na Slovensku. Takže v prípade akéhokoľvek ochorenia, zranenia či zdravotných problémov vyhľadajte zdravotnícke zariadenie, ktoré je v tej-ktorej krajine napojené na tamojší systém verejného zdravotného poistenia. Vtedy dostanete rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci poistenec. Rovnaké podmienky platia aj v niektorých krajinách mimo EÚ, konkrétne v Nórsku, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku a na Islande. Ide však najmä o starostlivosť, ktorá sa nedá vzhľadom na zdravotný stav poistenca odložiť do jeho návratu na Slovensko. Takáto zdravotná starostlivosť je bezplatná. 

 

Čo vám poisťovňa v zahraničí neuhradí?

Ak od vás lekár alebo zdravotnícke zariadenie žiadal úhradu na mieste, nezabudnite si vyžiadať doklad o zaplatení. Vaša poisťovňa by vám náklady mala spätne zaplatiť. Avšak pozor - poplatky, ktoré platí aj domáci poistenec poisťovňa refundovať nebude.

Taktiež platí, že vo viacerých krajinách je súčasťou systému povinná spoluúčasť, na ktorú si domáci poistenci pravidelne počas roka prispievajú. Európske zdravotné poistenie tieto poplatky nepokrýva, a pokiaľ nemáte pred vycestovaním uzavretú komerčnú poistku, treba s týmto doplatkom počítať. 

Platí teda, že ak od vás budú požadovať úhradu zdravotníckej starostlivosti v súvislosti s COVID-19, uhraďte ju na mieste a na základe dokladu o platbe si od poisťovne pýtajte náhradu. Ak vám poisťovňa odmietne vyplatiť čiastku na základe verejného zdravotného poistenia, uplatnite ho v rámci komerčného poistenia. Z toho vyplýva, že nie je na škodu mať aj krátkodobé poistenie v rámci pobytu v zahraničí, najmä v čase stále zúriacej pandémie COVID-19. 

V ktorých krajinách možno vykonávať sezónne práce tento rok?

Vychádzať možno najmä z odporúčaní Ministerstva zahraničia, ktoré sa riadi odporúčaniami slovenských epidemiológov. Pre leto 2020 zatiaľ platí, že bez nutnosti absolvovania testu či povinnej karantény môžeme navštíviť slobodne už viac ako 20 krajín. 

  1. Česká republika

  2. Rakúsko

  3. Maďarsko

  4. Poľsko

  5. Nemecko

  6. Slovinsko

  7. Taliansko

  8. Grécko

  9. Švajčiarsko

  10. Francúzsko

  11. Monako

  12. Malta

  13. Španielsko

  14. Chorvátsko

  15. Cyprus

  16. Dánsko

  17. Holandsko

  18. Belgicko

  19. Fínsko

  20. Litva

  21. Lotyšsko

  22. Estónsko

  23. Lichtenštajnsko

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok