Ako si nastaviť investičné portfólio po kríze?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 22. 7. 2020
Finančné trhy prekvapil v úvode tohto roka rýchly pád strmhlav nadol. S tým súvisel aj pokles mnohých fondov a úspor miliónov ľudí. Najhoršie časy sa zdajú zažehnané, no tie neisté sa ešte neskončili. Ako počas nich investovať?
Ako si nastaviť investičné portfólio po kríze?

Zdroj: Shutterstock

Dno už je (možno) prekonané

Po kríze každý vie, čo mal urobiť, no počas nej nemá nikto zázračný recept. Pandémia koronavírusu sa na trhoch pretavila do najrýchlejšieho poklesu v histórii o 30 %. To preskúšalo aj nervy investorov, ktorí tvrdia, že emóciám nepodliehajú. Pokles však trval len 22 dní, čo znamenalo -1,3 % denne.  Okrem nervov otestoval pokles aj správnosť nastavenia portfólií.  Rovnako naštartoval proces mnohých zmien, avšak už dnes možno zhodnotiť, že zvýraznil potrebu dodržiavania základných investičných princípov.

Dno krízy už očakávať nemožno. Od neho sa odrazili prakticky všetky investície, ale heslom na ďalšie mesiace, či možno roky bude volatilita.  Navyše akcie nie sú vďaka centrálnym bankám drahé, ekonomika sa svižne oživuje a zrejme ju nezastaví ani druhá vlna koronavírusu.. Rely by preto mohla pokračovať, no vyhrať nebude jednoduché.

Nové šťuky na trhu lovte opatrne

Koronakríza neskončila. Neskočili jej dopady a ani mnohé opatrenia, ktoré výrazne narušili slobodu podnikania a s tým aj rozvoj niektorých segmentov na trhu. To sa dotklo hlavne akciových trhov. Ak mnohí hovorili, že po koronavíruse bude svet iný, s určitosťou to už dnes platí o svete investičnom.

„Tradičná ekonomika mieri čoraz viac do digitálneho priestoru. Zodpovedá tomu rast technologického sektora na úkor priemyslu, bánk, aerolínií či energetiky v svetových akciových indexoch. Uvedené sektory možno považovať aj za porazených koronakrízy,“ tvrdí Jakub Rosa, portfólio manažér Across Private Investmentsa.

Napríklad  Tesla zaznamenala unikátny rast a Elon Musk sa razom vyšvihol na 7. najbohatšieho muža planéty. Investiční analytici však hovoria o opatrnosti pri týchto rýchlokvasených víťazoch koronakrízy. Práve v čas volatility totiž platí, že nič nie je isté a platí overená rada, že netreba podliehať veľkému nadšeniu.

Lepšie časy sa vracajú s neistotou

Masívna fiškálna a menová podpora spolu s postupným otváraním ekonomík priniesli rýchly obrat akciového trhu, ktorý zacenil príchod lepších časov. Apríl bol pre akcie najlepším mesiacom za ostatných 30 rokov a pozitívny sentiment pokračoval aj v máji.

Americký akciový index S&P 500 zaznamenal najdlhšiu 50-dňovú rely v histórii a od marcového dna posilnil o 40 %. Od historických maxím ho delí necelých 10 %. Technologický Nasdaq ho už stihol prekonať. Kto investoval, už zarobil.

No nikto  presne nevie s určitosťou predpovedať ďalšie dno ani vrchol. A to dokonca ani jednotlivých odvetví. Preto je na mieste systematické investovanie. Časovanie vstupu a výstupu je veľmi náročné. Pravidelné investovanie je preto najefektívnejšia stratégia. „Absencia pár najlepších dní na trhu vie výrazne ukrojiť z výnosu. Akciový trh je najvhodnejšou zbraňou na infláciu. Volatilita tu bola, je aj bude,“ tvrdí Rosa a dodáva, že rozkolísanie portfólia znižuje diverzifikácia.

Jednorazovú investíciu rozdeľte na viacero

Mnoho šancí, ktoré sa na trhu objavujú, ako napríklad akcie Tesly, určite nie vhodné obchádzať. Na druhej strane je veľké riziko v čase výkyvov investovať jednorazovo. Ak chcete teraz urobiť jednorazovú investíciu, rozhodne by to nemalo o byť jednom nákupe.

„Neodporúčam napodobňovať špekulantov, ktorí vsadia veľké sumy na jeden akciový titul alebo sektor a dúfajú v rýchle zhodnotenie a následný predaj. Malý akciový investor by mal nakupovať a následne držať dlhodobo na obdobie 7 a viac rokov. Pri menšej jednorazovej investícii do 10 000 eur stačí, ak peniaze rozdelíte do 3 tranží s mesačným rozostupom. Pri väčších sumách je lepšie rozdeliť investíciu do 6 tranží,“ radí Marián Búlik z OVB. V takomto prípade budete lepšie priemerovať cenu nákupu.  

V súčasnej situácii je vhodné kombinovať aktívne a pasívne fondy, ktorých podiely sa tiež dajú nakupovať postupne. Pri výrazných poklesoch stojí za zváženie navýšiť investície a smerovať ich do sektorov, ktoré majú predpoklad vyrovnať sa s krízou rýchlejšie alebo na nej dokonca získať. Jednorazové doplňujúce investície však môžu rovnako smerovať do aktívnych aj pasívnych ETF fondov.

Neprerušujte investovanie a dodržte horizont

Ak ste počas pádu, ktorý trval 30 dní neprestali investovať, v súčasnosti už môžete počítať zisky z rastu. Avšak nie vždy ostávajú financie na investovanie. Ani ľudia, ktorí už sú investormi, avšak majú výpadok príjmu či prišli o prácu, by s investíciou prestať nemali. Pri investícii je kľúčové dodržať investičný horizont a využiť aj poklesy cien. Ak ste investovali pravidelne posledné dva extrémne rastové roky a teraz niekoľko mesiacov či rok nízkych cien vynecháte a opäť budete nakupovať až na vyšších cenových úrovniach, jednoznačne si znížite výnos.

 „Odporúčam preto pokračovať v aktuálnej situácii s investovaním aspoň s nejakými, i keď nižšími sumami. Rozhodne však nesiahajte na svoju finančnú rezervu, ktorú odporúčame mať vo výške 3-6 mesačných výdavkov,“ radí Búlik.

Aj počas neistoty je potrebné investovať podľa investičnej stratégie. Tá nevychádza z aktuálnych poklesov alebo vysokej volatility, ale z dĺžky investičného horizontu a rizikového profilu, ako aj z jeho celkovej životnej a finančnej situácie. Ak to umožňuje rodinný rozpočet, stále sú na mieste aj vyššie vklady ako pred krízou.

 

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, ako investovať, príjmy, zisk

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok