Čo robiť, ak je pre vás bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nevýhodné?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 7. 2020
Po uzatvorení manželstva nemusí byť automaticky všetko spoločné. Čítajte, ako postupovať, keď je váš manželský partner chronickým dlžníkom alebo si každý z vás chce nechať svoje príjmy pre seba.
Čo robiť, ak je pre vás bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nevýhodné?

Zdroj: Shutterstock

Zúženie BSM: výhoda pri rozvode, ale problematické voči veriteľom

Ak potrebujete rozsah spoločného majetku len zúžiť, musíte sa vydať na notársky úrad. Dohodu o zúžení zákonom stanoveného rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva totiž treba uzatvoriť vo forme notárskej zápisnice. V dôsledku zúženia sa potenciálne súčasti spoločného majetku stávajú výlučným vlastníctvom toho z manželov, ktorý ich má podľa dohody nadobudnúť. Vďaka tomu možno predísť zdĺhavým sporom o ich rozdelenie po rozvode, keď sú bývalí manželia omnoho menej naklonení kompromisom.

Súdna prax aj odborná verejnosť sa zhodujú na tom, že dohoda nemôže mať spätnú účinnosť – bude sa teda vzťahovať len na majetok, ktorý bol nadobudnutý po jej uzatvorení (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 7Sžr/17/2017). Zúženie pre vás nemusí byť optimálnym riešením ani vtedy, ak nad ním uvažujete z dôvodu ochrany majetku pred následkami neplatenia dlhov jedného z manželov. Voči inej osobe sa totiž môžete dovolávať dohody o zúžení len vtedy, ak s ňou bola oboznámená. Veriteľa zároveň nepostačí informovať až pred začatím exekučného vymáhania. V zmysle judikatúry súdov musí o dohode vedieť najneskôr ku dňu vzniku jeho pohľadávky (rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 20 Cdo 279/2003).

Príklad 1: Neoznámenie zúženého bezpodielového spoluvlastníctva a exekúcia

Manželia sa pred notárom dohodnú na zúžení bezpodielového spoluvlastníctva. Následne sa jeden z nich zaviaže k splácaniu úveru, veriteľovi však pri tej príležitosti nepredloží výtlačok dohody o zúžení spoločného majetku a neinformuje ho o nej ani iným spôsobom. Zaviazaný manžel prestane hradiť splátky úveru včas, veriteľ ho zažaluje na zaplatenie zvyšku úveru a po získaní súdneho rozhodnutia sa obráti na exekučný úrad. Exekútor v popísanom prípade môže dlh uspokojiť aj z majetku, ktorý sa na základe dohody o zúžení stal výlučným vlastníctvom manžela, ktorý nie je dlžníkom z úveru.

Príklad 2: Zúženie BSM a nesplácanie úveru

Skutkové okolnosti sú rovnaké, ako v príklade 1; jediný rozdiel je v tom, že manžel pri uzatváraní zmluvy o úvere veriteľovi preukázateľne predložil uzatvorenú dohodu o zúžení rozsahu spoločného majetku. V tomto prípade môže exekútor siahnuť len na majetok manžela v postavení dlžníka a na majetok, ktorý ostal v bezpodielovom spoluvlastníctve; nemôže však pohľadávku uspokojovať z majetku, ktorý by mal byť podľa zákona v bezpodielovom spoluvlastníctve, ale v zmysle dohody sa stal výlučným majetkom druhého z manželov.

Dodajme, že dohodou nemožno bezpodielové spoluvlastníctvo manželov úplne zrušiť (rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 5Cdo 58/2017). O cene za zúženie sa treba informovať u vami vybraného notára.

Podnikateľom zákon umožňuje jednoduché zrušenie spoločného majetku

Ak potrebujete bezpodielové spoluvlastníctvo z akéhokoľvek dôvodu úplne zrušiť, musíte sa obrátiť na súd. Priebeh súdneho konania o zrušení spoločného majetku bude závisieť od toho, z akého dôvodu oň žiadate.

Pokiaľ návrh na zrušenie odôvodníte tým, že jeden z vás získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť, súd mu musí vyhovieť. Návrh formálne podáva ten z manželov, ktorý nie je podnikateľom; ak podnikáte obaja, môže podať návrh ktorýkoľvek z vás. Podmienka statusu podnikateľa sa považuje za splnenú aj vtedy, ak síce podnikateľské oprávnenie (napr. živnostenské oprávnenie) máte, ale reálne podnikateľskú činnosť nevykonávate (rozsudok Krajského súdu Trnava, sp.zn. 10Co/289/2006). Požiadavky na jednoduchšie zrušenie spoločného majetku naopak nespĺňate, pokiaľ zárobkovú činnosť vykonávate v postavení spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným (rozsudok Krajského súdu Bratislava, sp.zn. 2Co/416/2012).

Ak je jeden z manželov gambler či neplatič, musíte to súdu preukázať

V prípade, že ani jeden z vás nepodniká, pripravte sa na zdĺhavejšie súdne konanie. Nepodnikatelia totiž musia pre dosiahnutie zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva tvrdiť a hlavne dokázať, že je odôvodnené závažnými dôvodmi. Zákon ich výslovne nešpecifikuje; ako príklad uvádza len situáciu, v ktorej by ďalšie trvanie spoločného majetku odporovalo dobrým mravom.

Ako dostatočne závažné dôvody prax akceptovala napríklad hráčsku závislosť (na hazardných hrách alebo hráčskych automatoch), neprimeranú márnotratnosť jedného z manželov či dlhotrvajúce zrušenie spoločnej domácnosti. Posledný z menovaných dôvodov však nebude dôvodom pre zrušenie spoločného majetku vždy. Pokiaľ oddelené vedenie domácností netrvá značnú dobu a je len následkom rozvratu manželstva a prebiehajúceho rozvodového konania, nemusí súd návrhu na zrušenie vyhovieť (rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 11CoP/220/2017).

Zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva súdom vás vyjde minimálne na 165,50 EUR, ktoré musíte uhradiť formou súdneho poplatku; ak necháte návrh spísať advokáta, počítajte aj s jeho odmenou (bližšie: Ako si najať advokáta a koľko to bude stáť?).

Anketa

Požičal si váš manžel/manželka či partner/partnerka väčšiu sumu peňazí bez toho, aby ste o tom vedeli?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok