Do cudziny s debetnou aj kreditnou kartou, nezabudnite však ani na malú hotovosť

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 7. 2020
Bez ohľadu na to, kam sa vyberiete, platia všeobecné pravidlá, ktoré je dobré dodržiavať jednak pri bezhotovostných platbách, ako aj pri vyberaní peňazí v cudzine.
Do cudziny s debetnou aj kreditnou kartou, nezabudnite však ani na malú hotovosť

Zdroj: Shutterstock

Rozbehlo sa letné dovolenkové obdobie, počas ktorého sa napriek obmedzeniam spôsobených koronavírusom, množstvo Slovákov chystá vycestovať aj do zahraničia. Bez ohľadu na to, kam sa vyberiete, platia všeobecné pravidlá, ktoré je dobré dodržiavať jednak pri bezhotovostných platbách, ako aj pri vyberaní peňazí v cudzine. Môžu vám ušetriť nemálo financií a zároveň sa tak vyhnete zbytočným komplikáciám. 

Či už cestujete len do susednej krajiny alebo aj do vzdialenejšej destinácie, vždy je dobré mať po ruke debetnú alebo kreditnú kartu. Vo väčšine prípadov, v reštauráciách, obchodoch, hoteloch alebo požičovniach v cudzine sa totiž dá bežne platiť kartou. Na druhej strane v malých prevádzkach, bufetoch alebo trebárs na trhoch budete nezriedka potrebovať aj miestnu hotovosť. Tu je 5 rád, ako platiť a vyberať peniaze za hranicami Slovenska:

1. Radšej platiť kartou, ako stále vyberať peniaze z bankomatov

Základné pravidlo znie - všade, kde je to možné, plaťte radšej kartou. Nielen, že je to pohodlnejšie a rýchlejšie, ale ešte niečo na tom môžete ušetriť. Je to lacnejšie, ako vyberať hotovosť v miestnej mene z bankomatov. Zväčša sa totiž nevyhnete poplatku za každú takúto transakciu. Ak vlastníte platobné karty Mastercard aj Visa, môže sa vám hodiť, ak budete mať k dispozícii na dovolenke obidve. Niekde totiž preferujú karty od jednej z týchto spoločností, inde zase od tej druhej. V Európe pochodíte s kartami od oboch firiem. Mimo nášho kontinentu, napríklad v Amerike, je však akceptovanejšia Visa a embosované karty. 

2. Overte si platnosť kariet a taktiež ich denné limity

Ešte pred tým, ako sa začnete baliť na dovolenku, skontrolujte si, kedy presne sa končí platnosť vašich platobných kariet, čo nájdete uvedené priamo na ich prednej strane. Ak sa pri platbe nechcete dostať do trápnej či nepríjemnej situácie, taktiež si vopred overte maximálny denný limit jednotlivých kariet, aby ste sa „nepopálili“ predovšetkým pri vyššej platbe napríklad za ubytovanie či za prenájom auta na dlhšiu dobu. Túto informáciu si nájdete v internetovom bankovníctve, kde sa dá väčšinou limit aj upraviť podľa vašich aktuálnych potrieb.

 

3. Majte k dispozícii aj lokálnu menu 

Nezabudnite ani na to, že bez miestnej hotovosti sa niekde jednoducho nezaobídete. Predovšetkým na odľahlejších miestach mimo väčších turistických centier alebo za občerstvenie na pláži, v horách či za nákup na miestnom trhu platobnou kartou nezaplatíte. Už len pri ceste autom do okolitých krajín, kde sa neplatí eurom, sa vám teda určite budú hodiť v peňaženke aspoň nejaké koruny, kuny, forinty alebo zloté. 

4. Hotovosť určite nevyberajte kreditkou, pozor aj na prepočet  

Pokiaľ teda potrebujete hotovosť v miestnej mene, určite ju v dovolenkovej destinácii nevyberajte z bankomatov kreditnou  kartou, ale vždy debetnou. Zvyčajne totiž za výber hotovosti zaplatíte vysoký poplatok, a navyše sa
na hotovostné transakcie pri väčšine kreditných kariet nevzťahuje bezúročné obdobie. V prípade, že chcete ušetriť na poplatkoch za výber, preferujte bankomaty vašej banky, respektíve skupiny, do ktorej patrí. Ak vám v zahraničí pri výbere tamojšej hotovosti bankomat ponúkne možnosť použiť dynamický prepočet meny, teda priame zúčtovanie transakcie v eurách, väčšinou je výhodnejšie si zvoliť z ponuky lokálnu menu, čiže vybrať peniaze bez tohto prepočtu. Transakcia by tak mala byť zúčtovaná kurzom kartovej spoločnosti, ktorý je spravidla lepší, ako ten, ktorý vám ponúkol bankomat.

5. Kreditná karta môže poslúžiť aj ťažkých chvíľach   

V dnešnej dobe má mnoho Slovákov okrem debetnej aj spomínanú kreditnú kartu. Určite si teda aj ju pribaľte so sebou. Kreditka môže byť niekedy nenahraditeľná. Napríklad pri rezervácii ubytovania alebo v požičovni áut si ju od vás môžu vyžiadať a bez nej jednoducho nepochodíte. Netreba zabúdať ani na ďalšie benefity, ktoré prináša kreditná karta. „V rámci kreditnej karty máte väčšinou zahrnuté aj asistenčné služby, ktoré vám môžu pomôcť v kritických životných situáciách. Niektoré karty prostredníctvom asistenčných služieb sprostredkúvajú napríklad okamžitú pomoc pri autonehode či náhlej hospitalizácii,“ upozorňuje Linda Bilal zo spoločnosti Home Credit. 

Anketa

Ako získavate hotovosť na dovolenke v zahraničí?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok