Neočakávané situácie na dovolenke a návod ako ich vyriešiť

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 7. 2020
Zachovajte chladnú hlavu. Aj také nepríjemnosti, ako sú krádež peňaženky, strata dokladov či zablokovaná platobná karta sa dajú efektívne a rýchlo vyriešiť a nemusia vám pokaziť celú dovolenku.
Neočakávané situácie na dovolenke a návod ako ich vyriešiť

Zdroj: Shutterstock

Množstvo Slovákov sa počas pobytu v zahraničí dostane do nečakaných problémov. Aj také nepríjemnosti, ako sú krádež peňaženky, strata dokladov či zablokovaná platobná karta sa dajú efektívne a rýchlo vyriešiť a nemusia vám pokaziť celú dovolenku. Prinášame vám pár tipov, ako na to. 

V dobe obmedzení spôsobených koronavírusom, keď boli ešte zatvorené hotely a výrazne obmedzené cestovanie, mnohí ani nedúfali, že sa tento rok dostanú na dovolenku do zahraničia. Napriek obmedzeniam sa letné dovolenkové destinácie pre turistov otvorili a ubytovacie zariadenia by mali byť pripravené maximálne dodržiavať prísne hygienické predpisy, na ktoré si už ľudia postupne zvykli. Okrem zdravotných rizík však nesmieme zabúdať ani
na obvyklé problémy, ktoré na dovolenkárov číhajú každoročne. 

Keď prídete o peňaženku, treba konať rýchlo

Krádež alebo strata peňaženky za hranicami Slovenska vie poriadne rozhodiť aj ostrieľaného cestovateľa. Prísť o hotovosť, platobné karty a doklady ďaleko od domova, je síce malá katastrofa, no aj s ňou sa dá vysporiadať. Môže to síce priniesť ďalšie nečakané výdavky, no prvoradé je konať čo najrýchlejšie a s rozumom.

Veľmi dôležité je urýchlene kontaktovať svoju banku so žiadosťou o okamžitú blokáciu karty. Postup je taký, že buď urýchlene zatelefonujete na zákaznícku linku vašej finančnej inštitúcie alebo to vyriešite cez internetbanking v prípade, že máte k nemu prístup. Prvoradým  pravidlom je každopádne konať čím skôr, hneď ako to zistíte, bez zbytočného otáľania, aby vašu kartu niekto nezneužil. Dobrou radou pre takéto prípady je, že pred cestou na dovolenku  si do mobilu uložíte číslo na klientske centrum a máte ho tak hneď po ruke. Po návrate domov vám potom vydajú novú platobnú kartu.

Čo sa týka dokladov, tak ich krádež alebo stratu treba urýchlene nahlásiť na najbližšej policajnej stanici.

Dostanete cestovný preukaz

Na veľvyslanectve v danom štáte by vám mali vydať náhradný doklad – cestovný preukaz.  S chýbajúcimi peniazmi vám potom na požiadanie dokážu pomôcť príbuzní alebo priatelia na Slovensku. Existujú osvedčené spôsoby prostredníctvom ktorých vám môžu poslať do vašej destinácie peniaze. Buď vám napríklad cez špeciálnu službu pošlú potrebný obnos peňazí na dohodnutú adresu alebo vám priamym bankovým prevodom môžu vložiť príslušnú čiastku peňazí v banke na Slovensku. Tie si následne vyberiete v pobočke, kde sa momentálne nachádzate.

 

Každý deň si v zahraničí kontrolujte, či vám nezmizli základné doklady – pas, občiansky preukaz, vodičský preukaz, technický preukaz a poistenie vozidla (zelená karta), prípadne medzinárodný vodičský preukaz, ak je v danej krajine potrebný.

Nezabudnite na dostatočnú hotovosť, aktuálne kontakty na zastupiteľské úrady, asistenčné služby a myslite aj na tlačivo správy o nehode. Aj keď máte v aute alebo v smartfóne modernú navigáciu, stará dobrá papierová mapa môže mať v niektorých situáciách cenu zlata.

Autonabíjačka prípadne powerbanka pre mobilné zariadenia by taktiež nemala chýbať vo vašej výbave pri ceste na dovolenku. V prípade núdze nie je horšia situácia ako vybitý mobil. Nezabudnite na zapnutie dátových roamingových služieb na svojom mobilnom zariadení - dnes už využívate v rámci EÚ internet a telefonovanie tak ako doma na Slovensku. Cez internet viete potom vybaviť mnohé neočakávané situácie aj na mieste - cez mobil či laptop. 

Pozor aj na cestách, to čo platí u nás, inde nemusí

Ak chystáte na dovolenku autom, určite je vhodné preštudovať si konkrétne špecifikácie v pravidlách cestnej premávky, vrátene tých štátov, cez ktoré budete len prechádzať. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že dostanete pokutu vo výške aj niekoľko stoviek eur bez toho, aby ste si boli vedomý toho, že ste urobili nejaký priestupok.

Staré známe pravidlo hovorí, že prevencia je lacnejšia. Dvojnásobne to platí aj pri kontrole technického stavu automobilu. Nehazardujte a nechajte si svoje auto skontrolovať v servise ešte pred vycestovaním na dovolenku. Odporúča sa nechať skontrolovať prevádzkové kvapaliny v aute, pneumatiky, klimatizáciu a tiež povinnú výbavu v tej-ktorej krajine (môže sa líšiť v závislosti od štátu).

Pozor aj na alkohol za volantom. V niektorých prímorských krajinách tolerujú do pol promile, no pri prechode hranicami na územie štátu s nulovou toleranciou, sa môžete dostať do vážnych problémov. Komplikácie môžu nastať aj pri kontrole povinnej výbave vozidla, ktorá má v niektorých krajinách svoje špecifiká.

Ak sa objaví problém s autom v zahraničí, neváhajte kontaktovať svoju poisťovňu prostredníctvom asistenčnej služby. V lete sú na tieto prípady poisťovne pripravené a majú tiež pripravené rôzne scenáre, ako vám môžu pomôcť. Odtiahnu auto, vybavia náhradné, prípadne zaplatia náklady spojené s opravou auta v dovolenkovej destinácií - všetko závisí od konkrétnej poistnej zmluvy.

 

Anketa

Kde budete tento rok dovolenkovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok