Teplo a horúčava v práci? Toto vám zamestnávateľ musí zabezpečiť

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 8. 2020
Teplomer vonku ukazuje 30 stupňov? To je ideálne pri vode,no nie na pracovisku. Čo musí zamestnávateľ pre svojich zamestnancov zabezpečiť v letných mesiacoch? Na toto máte nárok.
Teplo a horúčava v práci? Toto vám zamestnávateľ musí zabezpečiť

Zdroj: Shutterstock

Horúčavu na pracovisku musí zamestnávateľ riešiť. Úplny základ je zabezpečenie pitného režimu.

Zamestnávateľ by však mal pristúpiť aj k úprave pracovného režimu (napr. posunutím či skrátením pracovnej doby)

Pitný režim na pracovisku

Zabezpečenie pitnej vody je na vlastné náklady zamestnávateľa. Úplne stačí pitná voda z vodovodu, musí však byť dostupná priamo na mieste výkonu práce. A tiež musí byť nezávadná a zdraviu neškodná.

V prípade, že sa vodovod s pitnou vodou na pracovisku nenachádza (prípadne je nefunkčný, či má inú poruchu), musí zabezpečiť vodu zamestnávateľ iným spôsobom. Najčastejšie balenou vodou. V súčasnosti však fungujú spoločnosti, kde si môžete objednať vodu „v bareloch“ aj so stojanmi, ktoré zabezpečia aj ohrev vody. Jediné, čo váš zamestnávateľ musí urobiť je zdvihnúť telefón a takúto službu si objednať.

Voda, ktorú zamestnávateľ zabezpečí, by mala obsahovať čo najmenej cukru. Sladené nápoje totiž zvyšujú pocit smädu a tiež by k takejto vode mohli mať výhrady zamestnanci s dietetickými komplikáciami.

 

Teplota na pracovisku

V letných horúčavách stúpajú nielen vonkajšie teploty ale mnohokrát aj teplota na pracovisku.

Zamestnávateľ musí zabezpečiť pracovné podmienky, ktoré neohrozujú zdravie zamestnanca počas celého roku. V lete to však platí dvojnásobne.

Pracovisko by sa malo chladiť, vetrať a tieniť. Otvorené okno z rána, vetrák a zatiahnuté žalúzie cez celý deň je praxou v starších budovách. Nové výškové kancelárske budovy, pokryté sklenenými tabuľami už majú systém chladenia zabezpečený predovšetkým klimatizáciou.

Klimatizácia je v súčasnosti zatiaľ najúčinnejšie riešenie, no i ona by sa mala používať opatrne a je dôležité dbať na jej správne nastavenie.

Zásady používania klimatizácie

  1. Rozdiel medzi teplotou vonku a na pracovisku by nemal byť väčší ako 6 stupňov (pracovisko nie je chladnička)
  2. Výduchy by nemali smerovať priamo na zamestnancov
  3. Filtre do klimatizácie by sa mali pravidelne čistiť

Ak si to situácia vyžaduje, zamestnávateľ môže pristúpiť aj k zmene pracovného času:

  • posunúť začiatok pracovnej doby
  • skrátiť pracovnú dobu
  • zaradiť viac prestávok počas pracovnej doby
  • predĺžiť prestávky

Aká je maximálna prípustná teplota na pracovisku

Ak by ste ste očakávali jedno číslo, ste na omyle. Maximálna prípustná hranica sa mení podľa fyzicky náročnej práce až do 7 pracovných tried.

Trieda práce Optimálna teplota Prípustná teplota
1A 23 - 27°C 20 - 28°C
1B 22 - 25°C 19 - 27°C
1C 20 - 24°C 17 - 26°C
2a 18 - 21°C 15 - 25°C
2b 17 - 20°C 12 - 25°C
3 nie je stanovená nie je stanovená
4 nie je stanovená nie je stanovená

Do prvej triedy A patrí bežná administratívna práca vykonávaná predovšetkým v sede s minimálnou pohybovou aktivitou (napr. na PC, triedenie drobných predmetov a pod.)

Riadenie osobného motorového vozidla, práca v stoji (napr. predavačky, montéri) spojená s občasnou pomalou chôdzou po rovnej podlahe s prenášaním ľahkých bremien patrí do triedy 1B.

Ak pri sedavej práci stále zapojujete ruky, ramená, nohy prípadne pri práci v stoji prenášate bremená do 10 kg, radíte sa do triedy 1C. Patrí sem napríklad práca mechanikov, strojové opracovanie, montáže či práca vo výrobe potravín.

Pri manipulácii so stredne ťažkými bremenami do 15 kg sa dostávame do triedy 2.  Pracovníci v stavebníctve, zahradníci, upratovačky (obzvlášť pri ručnom čistení veľkých plôch či okien) by mali pracovať v optimálnej teplote medzi 17 až  21°C.

Činnosti, kde sa intenzívne využíva práca ramenami a trupom, sa radia do triedy 3.  Manipuluje sa tu s ťažkými bremenami do 25 kg. Taktiež sa jedná o väčšinu manuálnych činností ako práca s motorovou pilou, lopatou, kosou, výkopové práce a podobne. 

V štvrtej triede sú zaradené všetky činnosti z tretej triedy ale navyše sa k tomu pridá aj rýchle tempo, chôdza po schodoch, beh (nad 7,0 km/h)  či manipulácia a transport bremien až do 50 kg.

V tretej a štvrtej triede nie sú stanovené ani optimálne ani prípustné teploty.

Anketa

Meníte často zamestnanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok