Dovolenka s deťmi na Slovensku: Toto všetko potrebujete (zoznam)

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 8. 2020
Aj vy sa chystáte na dovolenku s deťmi na Slovensku? Pripravili sme vám zoznam, na čo by ste určite nemali zabudnúť.
Dovolenka s deťmi na Slovensku: Toto všetko potrebujete (zoznam)

Zdroj: Shutterstock

Pred cestou s deťmi by ste určite nemali zabudnúť na:

Kontrola automobilu

Slovensko nie je až tak veľká krajina, aby sa presun krížom-krážom z jedného konca na druhý nedal zvládnuť za jeden deň. To je dôvod, prečo sa väčšina výletov s deťmi odohráva autom.

Ak nechcete stráviť deň niekde na odstavnom parkovisku, určite by ste si pred výletom s deťmi, mali auto prehliadnuť. A nestačí len skontrolovať či stierače stierajú – ako je to v známom českom filme Vrchni, prchni!.

Určite nezabudnite dostatočne natankovať. Aj keď je Slovensko známe pomerne hustou sieťou čerpacích staníc. V letnej sezóne sa okrem iného často opravujú rôzne cestné úseky, kde sa v zúžení možete dostať do kolóny. Spolu so zapnutou klimatizáciou spotreba paliva rastie neúmerne rýchlo.

Dostatok tekutín

Nejakú fľašu s vodou najlepšie neochutenou by ste v letných mesiacoch mali mať vždy pri sebe, obzvlášť keď cestujete s deťmi. Či už ste na pešom výlete alebo sedíte v aute. Nedostatok tekutín spôsobuje malátnosť a nepozornosť. Predídete tak nepríjemným úrazom či nehodám.

 

Koľko stojí diaľničná známka

Na Slovensku máme takmer 700 kilometrov spoplatnených úsekov diaľníc. Ak nemáte ročnú diaľničnú známku, pretože bežne v priebehu roka po diaľniciach nejazdíte, určite si nezabudnite overiť, či trasa, kam sa chcete vydať, nevedie práve po niektorom zo spoplatnených úsekov.

Tabuľka: Úseky diaľníc, kde potrebujete diaľničnú známku

Označenie úseku Územie Dĺžka
D1 Bratislava, Vajnory - Hrič. Podhradie 173 km
D1 Dubná Skala - Turany 17 km
D1 Ivachnová - Prešov, Západ 143 km
D1 Prešov, Petrovany - Bidovce 35 km
D2 Brodské (SK/CZ) - Bratislava, Lamač 55 km
D2 Bratislava, Jarovce - Čunovo (SK/HU) 9 km
D3 Hričovské Podhradie - Žilina, Brodno 13 km
D3 Skalité - Svrčinovec 15 km
D4 Jarovce (SK/AT) - Bratislava, Jarovce 2 km
D4 Bratislava, Juh - Bratislava, Pod. Biskupice 4,5 km
R1 Trnava - Ban. Bystrica, Kremnička 158 km
R1A Nitra, Západ - Nitra, Kynek 2 km
R2 Lovčica, Trubín - Žiar nad Hronom 5 km
R2 Zvolen, Západ - Zvolen, Centrum 3 km
R2 Zvolen, Východ - Kriváň 18 km
R4 Košice, Juh - Milhosť (SK/HU) 14 km
R6 Púchov, Juh - Dolné Kočkovce 1 km
R7 Bratislava, Juh - Holice 25,2 km
Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

Kúpiť eznamku si môžete jednoducho online priamo cez portál eznamka.sk a zaplatiť za známku kartou. Pohodlne si ju kúpite aj na čerpacích staniciach. Vždy však uvádzate ŠPZ vašeho vozidla. Tá bude uvedená aj na potvrdení z pokladne čerpacej stanice. Určite si ho hneď skontrolujte ešte pri platení. Ako postupovať v prípade chybne zadanej značky vozidla sa dočítate v: Ako opraviť chybu ŠPZ pri kúpe diaľničnej známky.

Vybrať si môžete z troch, resp. štyroch diaľničných známok: 10-dňovú za 10 eur, 30-dňovú za 14 eur alebo ročnú resp. 365-dňovú diaľničnú známku za 50 eur. Určite neodporúčame jazdu bez diaľničnej známky. Pokuta vám môže prísť aj o rok a nie je to úplne zanedbateľná suma.

"Meno, mesto, zviera, vec" a ďalšie hry do auta

Zabaviť deti v aute obzvlášť pri dlhších cestách sa niekedy môže javiť ako nadľudský výkon. Väčšina rodičov to rieši tabletom či mobilom. No môžete byť aj kreatívnejší. Internet ponúka množstvo nápadov a návodov.

Závisí aj na veku a schopnosti detí. No klasická hra "meno, mesto, zviera, vec" pobaví aj dospelých. Veľmi obľúbené sú aj hry spojené so sledovaní okolia, napr. Kto prvý uvidí červený traktor, 5 bielych áut, 10 domov s garážou, pole so slnečnicami a pod. Niekedy sa oplatí vyplačiť deťom mapu cesty alebo len úseku a zapojiť ich do navigovania.

Cestovné poistenie nepotrebujete, stačí zdravotná kartička

Pri cestovaní do zahraničia si väčšina cestovateľov a dovolenkárov cestovné poistenie zriadi automaticky. Doma ho však nepotrebujete. Pri ošetrení stačí ukázať platný preukaz poistenca vašej zdravotnej poisťovne.

Pozor na neplatičov! Ak dlhujete na zdravotnom poistení, bezplatne vás na Slovensku neošetria. Vyšetrenie aj všetky liečebné náklady si musíte uhradiť sami.

Poistenie na hory

Slovensko má krásne hory a množstvo turistických chodníkov, vhodných aj pre detských turistov. Stačí však chvíľa nepozornosti, náhla zmena počasia a môže dôjsť k úrazu či zablúdeniu. V tažkodostupnom horskom prostredí sa o ošetrenie a pátranie postará horská služba. Jej činnosť však nie je preplácaná z verejného zdravotného poistenia a preto by ste si prípadný zásah museli hradiť z vlastného vrecka. Tieto náklady však budú preplatené z poistenia na hory, ktoré si môžete zjednať v každej poisťovni ako aj v rôznych infocentrách na úpatí našich hôr.  

Poistenie na hory potrebujú osoby staršie 18 rokov veku a cena sa pohybuje okolo 1 eura na osobu a deň. Toto poistenie potrebujete nielen do Vysokých Tatier, ale aj do Nízkych a Belianskych Tatier, do Roháčov, na Malú aj Veľkú Fatru, do Beskýd či Pienin.

 

Anketa

Ako plánuje stráviť dovolenku na Slovensku?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok