Ako zošrotovať automobil resp. kam odviesť staré auto?

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 8. 2020
Staré vozidlá je po skončení životnosti nutné zaviesť k spracovateľom starých vozidiel, teda na autovrakovisko. Ak nie je auto pojazdné, môžete využiť aj službu mobilného vyradenia vozidla od autorizovanej firmy.
Ako zošrotovať automobil resp. kam odviesť staré auto?

Zdroj: Shutterstock

Sotva pojazdná stará škodovka, auto po dedovi alebo jednoducho auto, ktoré má už najlepšie roky za sebou. Všetky takéto vozidlá končia na vrakoviskách a v zberniach kovov. Pri odovzdaní auta do šrotu prípadene jeho zošrotovaní treba postupovať v zmysle zákona. V dnešnom článku si ukážeme kompletný postup. Dnes už nemusíte nikam chodiť, špecializované firmy si po auto prídu a ekologicky ho spracujú.

Pozor, auto je nebezpečný odpad

Ak vlastníte staré auto a vyradíte ho z evidencie, v tom okamihu sa z neho stáva vrak a v podstate aj nebezpečný odpad. Staré vozidlá sú zahrnuté do kategórie nebezpečných odpadov, pretože obsahujú množstvo nebezpečných látok (ako napríklad olej, kyseliny a chemické zlúčeniny obsiahnuté v tekutinách). Mali by ste vedieť, že rozoberať svojpomocne takéto auto je zakázané. 

Zo zákona je manipulácia a likvidácia starých vozidiel dovolená iba autorizovaným spracovateľom starých vozidiel. § 37 zákona o odpadoch hovorí, že každý, kto sa zbavuje autovrakov, je povinný starý voz odovzdať iba osobám, ktoré sú prevádzkovateľmi zariadení na zber, výkupu, spracovanie, využívanie alebo odstraňovanie autovrakov.

 

Odvezte na vrakovisko, alebo využite mobilnú službu

Na vyradenie auta môžete kontaktovať najbližšie autovrakovisko, kde auto preberú a vyradia ho z evidencie. Zoznam spracovateľov starých vozidel nájdete tu. Prípadne môžete využiť mobilnú službu, kedy vozidlo vyradia z evidencie priamo u vás doma. Príkladom je firma Autovrakovisko, ktorá ponúka vyradenie vozidla z evidencie priamo na mieste, keďže pracovníci disponujú vo mobilným systémom na vyradenie vozidiel z evidencie prepojeným s dopravným inšpektorátom.

Následne už majiteľ resp. držiteľ vozidla nemusí nikam chodiť. Orgán Policajného zboru vyradí staré vozidlo z evidencie po obdržaní potvrdenia o prevzatí vozidla na spracovanie od spracovateľa starých vozidiel. 

Po skončení životnosti vozidla je povinnosťou držiteľa vozidla dopraviť vozidlo k spracovateľovi prípadne na zberné miesto ktoré vám spracovateľ doporučí ako najbližšie. V prípade, že vaše vozidlo nie je pojazdné, odporúčame dopredu si dohodnúť cenu za odvoz. Náklady na dopravu starého vozidla až po prevzatie spracovateľom alebo zberným miestom sú nákladmi, ktoré hradí posledný držiteľ.

Čo všetko musí spĺňať automobil pred zošrotovaním?

Ešte pred odovzdaním auta na zlikvidovanie sa však uistite, že automobil spĺňa všetky požiadavky, aby mohol byť prijatý na spracovanie. 

  • VIN kód musí byť zhodný s číslom v technickom preukaze

  • vozidlo musí byť kompletné s motorom a ďalšími súčasťami

  • dokumentácia – technický preukaz a osvedčenie evidencii

Zošotrovanie auta si vyžaduje nasledovné doklady

Pre fyzickú osobu

  • Platný doklad totožnosti.

  • Technický preukaz veľký aj malý (v prípade, ak nemá držané motorové vozidlo malý alebo veľký technický preukaz, je potrebné priniesť aj potvrdenie o strate od polície).

  • Osvedčenie o evidencii.

  • Splnomocnenie, ak je vlastník vozidla zastupovaný, s úradne overeným podpisom splnomocniteľa.

  • 2 x EČV (evidenčné číslo vozidla).

  • Kompletné vozidlo.

V prípade nežijúcich osôb Osvedčenie o dedičstve, v ktorom je určená osoba, ktorá zdedila povinnosti pôvodného majiteľa a prítomnosť tejto osoby s dokladom totožnosti (prípadne splnomocnená osoba s overeným splnomocnením).

Pre právnickú osobu

  • Výpis z Obchodného registra.

  • Štatutár oprávnený konať s dokladom totožnosti alebo splnomocnená osoba s overeným splnomocnením a s dokladom totožnosti.

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok