7 najčastejších chýb pri kúpe ojazdeného auta

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 8. 2020
Nepreverovaná servisná história, falošný rok výroby, mylné informácie o pôvode vozidla a kúpy od nedôveryhodných osôb patrí medzi najčastejšie chyby pri kúpe ojazdeného vozidla.
7 najčastejších chýb pri kúpe ojazdeného auta

Zdroj: Shutterstock

Kúpa ojazdeného auta môže byť výhodná, ale rovnako tak sa môže premeniť na nočnú moru. Obozretnosť a predchádzanie chýb znižuje riziko zlej kúpy na minimum. Pripravili sme preto zoznam siedmich najčastejších nástrah, s ktorými sa môžu kupujúci pri kúpe jazdenky stretnúť. Ak pôjdete kupovať auto, určite si tento článok vytlačte a kontrolujte bod po bode.

  1. Nepreverená servisná história
  2. Falošný rok výroby
  3. Pôvod vozidla
  4. Originalita vozidla
  5. Kúpa od nedôveryhodných osôb
  6. Vizuálna kontrola vozidla odborníkom
  7. Emócia vyhráva, pozor!

Nepreverená servisná história

Preveriť servisnú históriu je základ. Navyše je to jednoduché. Vďaka digitalizácii k tomu stačí VIN kód vozidla, počítač a pripojenie k internetu. Existujú viaceré stránky a nástroje, ktoré umožňujú kontrolovať stav jazdeného vozidla. S kúpou týchto vozidiel sa niekedy vyskytne situácia súvisiaca s vozidlom, ktorú nemá predávajúci riadne zaznačenú. Prípadne ju svojmu kupujúcemu nespomenie. Nikto si nepraje mať problémy s kradnutým vozidlom či so stočenými kilometrami jeho nového auta. Ako si teda overiť jeho stav? Môžete využiť napríklad bezplatné nástroje ako seka.sk, itprofit.sk alebo vincheck.cz. Ak hľadáte úplné informácie o stave vozidla, ktoré kupujete, niekedy je potrebné si jeho overenie zaplatiť. Za 3 eurá získate pomerne podrobný pohľad o aute napríklad cez stránky stkonline.sk.

Falošný rok výroby

V technickom preukaze sa neuvádza rok výroby, ale dátum uvedenia do prevádzky. Auto môže pokojne 2 roky stáť na sklade a až potom získať svojho prvého majiteľa. Háčik je v tom, že cena auta na trhu sa odvíja najmä od veku, tzn. roku výroby. Ak vám niekto predá automobil, o ktorom tvrdí, že bol vyrobený v roku 2013 (v roku totožnom s rokom prvej registrácie), ale v skutočnosti bolo auto vyrobené v roku 2011, za auto zaplatíte viac peňazí, než by ste museli. Žiadajte preto všetky dokumenty k aute, ideálne aj tie, na ktorých je uvedený rok výroby vozidla.

 

Pôvod vozidla

Všetci poznáme tradičné inzeráty "Dovoz z Nemecka, málo použité, od dôchodcu". Ak by to bola pravda, bude to ideálna kúpa. Avšak až 20% vozidiel má v skutočnosti inú krajinu pôvodu, než deklaruje predajca. Ukazujú to mnohé štatistiky za posledné roky. Vozidlá s deklarovaným pôvodom z Nemecka sú často z Talianska, Španielska, Ukrajiny, Rumunska, ale aj z krajín Južnej Afriky, Ománu, južnej Ameriky či z krajín Perzského zálivu. Kontrolu originality si môžete skontrolovať napríklad cez stránku overenie-vozidla.sk. Služba je spoplatnená sumou 16,90 eur za jedno auto.

Originalita vozidla

Predmetom technickej a esminej kontroly v SR nie je kontrola originality identifikátorov vozidla. Inými slovami kontrola síce overí VIN kód, či súhlasí s tým, čo je v TP vozidla, avšak nikto zásadne neskúma, či boli identifikátory prerobené. Je preto dobré nechať si identifikátory skontrolovať odborníkmi, ktorí k výsledku kontroly dodajú osvedčenia, teda zaručí sa za výsledok.

Kúpa od nedôveryhodných osôb

Odborníc odporúčajú kupovať ojazdené autá len od overených predajcov - predovšetkým značkové dealerstvá a veľké autobazáre. Najväčšie riziko predstavujú inzeráty typu "dovezieme vám auto z Nemecka podľa vášho výberu". V týchto prípadoch žiaľ často dochádza k tomu, že auto v Nemecku má na tachometri 250-tisíc kilometrov a pri prihlásení na Slovensku sa zrazu na tachometri objaví 150-tisíc kilometrov. Ako problematický sa často javí aj nákup auta cez známeho, či priamo od neho.

Vizuálna kontrola vozidla odborníkom

Ľudia často zabúdajú nechať vozidlo pred kúpou prezrieť nezávislým odborníkom či servisom. Táto služba stojí okolo pár desiatok eur a zahŕňa vizuálnu prehliadku na zdviháku či elektronické načítanie porúch z počítača vozidla. Zvlášť keď kupujete drahšie vozidlo, dá sa týmto krokom odhaliť nutnosť budúcich investícií.

Emócia vyhráva, pozor!

Z princípu veci je nákup jazdenky emočnou záležitosťou. Vidíte auto, odveziete sa na ňom a hneď si ho chcete zobrať domov. Ak ste spokojní s výsledkom všetkých šiestich predchádzajúcich bodov kontroly, potom nie je dôvod auto nekúpiť. Pokiaľ naopak počas skúmania vznikli akékoľvek pochybnosti, nie je dôvod sa s kúpou jazdenky ponáhľať. Bezpečnejšie je počkať a nájsť vozidlo, ktoré nebude vzbudzovať akúkoľvek pochybnosť.

Odborníci dlhodobo odporúčajú pri kúpe ojazdeného auta preferovať tuzemský pôvod. Na vozidle so slovenským pôvodom je omnoho jednoduchšie overiť jeho servisnú históriu pomocou dostupných online služieb. Dnes už si viete cez internet skontrolovať celkovú históriu vozidla vrátane roku výroby, výbavy, odcudzenia, financovania atď. Databázy obsahujú informácie aj o vozidlách zo zahraničia, a to najmä z ČR či Nemecka.

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok