Druhá vlna koronavírusu je tu. Takéto opatrenia prijalo Slovensko

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 8. 2020
Slovensko už má pandemický plán pre druhú vlnu koronavírusu. Odborníci určili tri fázy - zelenú, oranžovú a červenú a podľa nich aj patričné opatrenia.
Druhá vlna koronavírusu je tu. Takéto opatrenia prijalo Slovensko

Zdroj: Shutterstock

Pandemická komisia vlády Slovenskej republiky pod vedením ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prijala jedenásteho augusta 2020 nový pandemický plán. Minister oficiálne priznal, že Slovensko zažíva druhú vlnu koronavírusu a musí sa prispôsobiť opatreniami. 

Cieľom plánu je zabezpečenie pripravenosti Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení, eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva a obmedzenie dopadu na chod hospodárstva a verejného života. 

Neodporúčajú cestovať do zahraničia

Podľa ministra zdravotníctva by malo zasadať konzílium odborníkov a spolu s premiérom Igorom Matovičom by sa mohla prehodnotiť bezpečnosť jednotlivých krajín z hľadiska cestovania.

Aktuálne môžu Slováci cestovať do takmer celej Európy bez nutnosti testu či karantény po vstupe do tej-ktorej krajiny a taktiež po návrate z nej. Mapa bezpečných krajín sa však od 1. septembra bude prehodnocovať - mnohé európske štáty hlásia stovky nových prípadov denne. Aj z tohto dôvodu rezort zdravotníctva neodporúča cestovať do zahraničia resp. 

Minister zdravotníctva Krajčí na rokovaní vlády predniesol odporúčanie, aby sa zvážilo, že každé dieťa, ktoré bude nastupovať do školského alebo predškolského zariadenia, by malo mať k dispozícii čestné prehlásenie o dezinfekčnosti a absencii pobytu v zahraničí v posledných štrnástich dňoch. Napokon však rodičia budú pri nástupe do škôl podpisovať len čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nemá príznaky koronavírusu a nenavštívilo krajiny v červenej zóne. Vláda stiahla návrh ministra zdravotníctva, ktorý chcel prísnejšie podmienky – aby rodičia vyhlásili, že 14 dní pred nástupom do školy neboli ich deti v zahraničí.

Čestné vyhlásenie musia odovzdávať zakaždým, keď dieťa vynechá viac ako tri dni vyučovania.

Pandemická komisia zároveň navrhla, aby univerzity zabezpečili karanténne zariadenia pre študentov z takzvaných červených krajín, keďže práve z nich Slovensko zaznamenalo najviac importovaných prípadov COVID-19. Epidemiologické konzílium zasadne 27. augusta a bude jej poradným orgánom. Toto konzílium okrem iného vyhodnotí aj epidemiologickú situáciu v zahraničí. Konzílium sa totiž uprostred augusta dohodlo, že do 1. Septembra nebude prehodnocovať cestovateľský semafor - teda mapu bezpečných, menej bezpečných a rizikových krajín.

 

Najviac zmien sa týka škôl

Jedným z prvých opatrení v súvislosti so zamedzením šírenia koronavírusu bolo v polovici marca zatvorenie škôl. Rodičia tak boli nútení ostať so svojimi ratolesťami doma. Takémuto postupu sa chcú v novom školskom roku vyhnúť. Od septembra bude školská dochádzka povinná – rodičia nemôžu nechať deti doma len preto, že sa boja nákazy. Ak napríklad pribudne veľa nakazených v Poprade, nebude to znamenať prerušenie vyučovania v Trnave - všetko sa teda bude riešiť lokálne.

Pomôckou bude takzvaný školský semafor, pozostávajúci zo zelenej, oranžovej a červenej fázy. Vyučovanie sa však nemusí automaticky prerušiť ani v červenej fáze.

Zelená fáza:

  • v škole nie je nikto nakazený ani podozrivý z ochorenia COVID-19. 

Oranžová fáza 

  • v škole podozrenie na koronavírus u jedného človeka

  • zvýšená frekvencia dezinfekcie či odstupy pred budovou školy

  • všetky blízke kontakty podozrivého (v praxi všetkých jeho spolužiakov a možno niektorých žiakov iných tried) vylúči škola z vyučovania až do oznámenia negatívneho výsledku testu

Červená fáza 

  • ak sa koronavírus potvrdí aspoň u dvoch žiakov alebo u jedného učiteľa, škola prejde do červenej fázy

  • riaditeľ môže rozhodnúť o prechode na vzdelávanie z domu, ktoré sa bude týkať šiestakov až deviatakov v základných školách a žiakov stredných škôl, žiaci prvého stupňa a piataci základných škôl musia aj naďalej chodiť do školy

  • školu môže definitívne zavrieť až úrad regionálneho zdravotníctva

  • povinné meranie teploty pred vstupom bude platiť iba v červenej fáze. V manuáli sa uvádza, že fyziologická teplota je 37 stupňov °C s odchýlkou dvoch desatín stupňa. Pokiaľ aj tretie meranie ukáže teplotu vyššiu ako 37,2 °C, vstupujúci sa nebude môcť zúčastniť vyučovania. Ak dieťa v nasledujúcich hodinách nebude mať žiadne príznaky a jeho telesná teplota sa zníži, na druhý deň môže ísť do školy. Ak bude vykazovať príznaky, rodič má postupovať štandardným spôsobom a v prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktovať lekára. Ak sa u žiaka prejavia príznaky počas vyučovania, pôjde do špeciálnej izolačnej miestnosti (ktorú škola musí zriadiť)

Povinnosť nosiť rúška? Pre deti z materských škôl rúška nie sú povinné a prváci až štvrtáci základných škôl ich nemusia nosiť v triedach. Všetci žiaci musia mať ochranu tváre na spoločných chodbách. Druhostupniari, stredoškoláci a vysokoškoláci ju musia mať prvé dva septembrové týždne aj v triedach. 

Nosenie rúšok po novom

Rúška v interiéri či v hromadnej doprave budú povinné, aj keď bude situácia s COVID-19 pod kontrolou. V exteriéri ich budeme musieť nosiť, až keď bude situácia kritická.

Rúška budú povinné aj v jedálňach, študenti si ich môžu zložiť iba na čas nevyhnutný na jedenie. Žiaci sa budú stravovať v jedálňach klasicky, no na obedy by mali prichádzať postupne.

Prvé dva septembrové týždne bude zákaz využívania vnútorných športovísk vrátane bazénov, telocviční a posilňovní. Odporúča sa, aby žiaci cvičili vonku.

Svoje pravidlá majú aj vysoké školy. Rezort školstva im odporúča, aby semester začali až 28. septembra. 

Pred tým, ako sa študent ubytuje na internáte, musí podpísať čestné vyhlásenie, že nebol v kontakte s infikovanou osobou. Rúška sú v školských domovoch povinné, jedinou výnimkou sú izby.

Súhrn najdôležitejších opatrení proti šíreniu koronavírusu

  • Povinný fyzický odstup 2 m vo verejných interiéroch – oranžová a červená fáza.

  • Používanie dezinfekcie povinné pri vstupe do verejných interiérov – oranžová a červená fáza.

  • Hromadné podujatia povolené nad 1000 osôb pri dodržaní hygienického režimu budú povolené len v zelenej fáze. V oranžovej budú povolené len podujatia do sto osôb. V červenej fáze budú hromadné podujatia zakázané.

  • Rúška v hromadnej doprave a vo verejných interiéroch budú povinné v zelenej aj oranžovej fáze, v exteriéroch budú povinné, keď sa prejde do červenej fázy.

  • Prevádzky a služby sa budú obmedzovať len v červenej fáze. Školy sa takisto budú zatvárať až v červenej fáze.

  • Práca z domu sa odporučí už v oranžovej fáze, v červenej to už bude povinné.

  • Vznikli aj semafory pre všeobecných lekárov a nemocnice, podľa vážnosti situácie sa bude pristupovať k vyšetreniam, operáciám a takisto k návštevám pacientov

Výzva pre veľké firmy

Pandemická komisia sa zaoberala aj zhodnotením súčasnej situácie týkajúcej sa pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku. Vyzvala najmä veľké firmy, aby si aktualizovali krízové plány, neváhali pri tom využiť súčinnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a dôsledne dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení, ktoré sú v krízových plánoch zadefinované. Medzi ne môžu podľa potreby a možností patriť napríklad obmedzenie stretávania sa pracovníkov z rôznych budov, resp. jednotlivých zmien, zavedenie ranného filtra, zabezpečenie odstupov medzi zamestnancami, nariadenie práce z domu a podobne.

Zároveň komisia zdôraznila potrebu zvýšenej intenzity umývania a dezinfekcie dotykových plôch, zabezpečenie pravidelného vetrania, ako aj nosenie rúšok v interiéroch, dodržiavanie sociálnych odstupov, ako aj časté umývanie a dezinfekciu rúk. 

Lokálne a regionálne opatrenia

Epidemiológovia z regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni. Dosiaľ sme na Slovensku nezaznamenali komunitné šírenie ochorenia COVID-19. Nie je však vylúčené, že k tomu môže časom dôjsť. Myslí si to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Okrem toho je tiež novinkou zriadenie operačného strediska pandemickej komisie, ktoré bude fungovať v čase pandémie ako takzvaná operatívno-technická skupina. Jej úlohou bude výmena informácií o plnení opatrení vyplývajúcich z pandemického plánu v pôsobnosti jednotlivých rezortov, operačných stredísk, krízových štábov okresných úradov v sídle krajov.

Anketa

Ak už bude dostupná vakcína proti COVID-19, dáte sa zaočkovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok