Pozor na falošný obchodný register. Rieši ho už aj polícia

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 9. 2020
Ak vám príde po založení obchodnej spoločnosti či živnosti šek za registráciu, zbystrite pozornosť. Pravdepodobne ide o podvodníkov, ktorí ťahajú peniaze od ľudí.
Pozor na falošný obchodný register. Rieši ho už aj polícia

Zdroj: Shutterstock

Založili ste si eseročku alebo živnosť a poštou vám prišiel šek na zaplatenie zápisu do obchodného registra? Určite ho neplaťte. Ide o podvodníkov, ktorí nekalým spôsobom ťahajú peniaze od novovzniknutých podnikateľských subjektov. Obchodný ani živnostenský register takouto formou na zaplatenie poplatku nikdy nevyzýva. Živnosť možno na Slovensku založiť online a bezplatne, všetky prípadne poplatky sa platia ihneď pri zakladaní a nie dodatočne.

Falošných obchodných registrov je niekoľko a od firiem vyťahujú stovky eur. Ide o overený podvod, na ktorý však zákon bol doposiaľ krátky - teraz sa však zdá sa, konečne pohli ľady.

Tvári sa to ako úradný list

Na poplatok za registráciu už „naletelo“ veľa podnikateľov. Je to často z toho dôvodu, že sú poctiví a pokiaľ im príde šek na zaplatenie poplatku súvisiaceho s ich podnikaním, zaplatia ho. V tomto prípade je to však chyba. 

Funguje to nasledovne. Po založení živnosti alebo obchodnej spoločnosti príde na vašu adresu v obálke „úradný list“ so šekom a výzvou na zaplatenie desiatok či stoviek eur za zápis do podnikateľského registra. List je však úradný iba na prvý pohľad. Ešte prednedávnom spoločnosť s názvom Obchodný register, s.r.o. takto posielala ľuďom úradné listy, aby zaplatili poplatok viac ako sto eur za zapísanie do obchodného registra. Problém bol však v tom, že obchodný register takýmto spôsobom k poplatkom nikdy nevyzýva.

Na prvý pohľad môže list s hlavičkou obchodného registra vyzerať ako úradná zásielka. Na liste nájdete údaje firmy a dokonca pečiatky a podpisy. To všetko je však iba podvod, aby ste si mysleli, že ide o skutočný obchodný register

 

Ako rozpoznať podvod s obchodným registrom?

  • Pamätajte, že ak by išlo o úradnú zásielku, tú musíte obdržať doporučene, do vlastných rúk. Tento list si nájdete len tak v poštovej schránke na adrese vášho podnikania.

  • Skutočný obchodný register tiež nemá žiadne logo a nie je spoločnosť s ručením obmedzeným. Číslo účtu uvedené na šeku patrí komerčnej banke, zatiaľ čo súdne poplatky putujú rovno do štátnej pokladnice.

  • V liste si údajne môžete zvoliť, aké údaje chcete mať v tomto registri uvedené. V skutočnosti ale pri obchodnom registri musíte žiadať o zmenu údajov úradne a nemožno si vybrať údaje, ktoré tam môžu byť a ktoré nie.  

Šeky za registráciu neplaťte

Ak sa dnes rozhodnete podnikať a ako fyzická osoba sa zaregistrujete, v prípade elektronického podania neplatíte žiaden poplatok a registrácia je automatická. V prípade eseročky sa napríklad platí súdny poplatok za register. Pri podávaní žiadosti fyzicky je tam 300-eurový poplatok a v prípade elektronického podania je to o polovicu menej. Pri fyzickej žiadosti sa poplatok platí na mieste prostredníctvom kolku, pri elektronickom podaní so zaručeným elektronickým podpisom prídu platobné údaje e-mailom. Toto sú jediné poplatky, ktoré vás musia zaujímať pri zakladaní živnosti.

Obchodný register je len jeden

Obchodný, resp. živnostenský register je len jeden, vedený príslušnými okresnými súdmi, resp. okresnými úradmi – odbormi živnostenského podnikania. Tie jediné môžu urobiť zápis alebo zmeny v príslušnom registri. A preto žiadna súkromná firma nemá právomoc zápisu do obchodného registra a už vôbec nie pýtať si za to nejaké poplatky. 

Majiteľ tejto konkrétnej firmy má na konte niekoľko zvláštnych podnikov, niektoré sa dokonca spájajú s podsvetím, ako zistili rôzne slovenské média. V súčasnosti už majiteľa firmy rieši Polícia SR.

Polícia upozorňuje, že ak takéto konanie odhalíte, nahláste ho na príslušnom oddelení aj s dôkazovým materiálom.

Pochybné firmy ako cez kopírak

Spomínané obchodné spoločnosti majú často krátku dobu podnikania, no firmy ktoré zanikli boli v minulosti často nahradzované novými. Jeden z takýchto listov v minulosti posielala aj spoločnosť GAIIA, s.r.o., ktorá ponúkala rôznym spoločnostiam návrhy na zápis do Registra živností SR. Spolu s lisom bol priložený poštový poukaz so sumou 99 eur.

Podobnú činnosť vykonávali aj Slovenský internetový register, Register obchodných spoločností, Register slovenských firiem, Registrer obchodu Slovenskej republiky či Register ekonomických subjektov.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

1. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

29. 1. 2024 | Barbora Magočová

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

V roku 2024 by mali obchodníkom predávajúcim tovar s digitálnymi prvkami pribudnúť nové povinnosti. Ich zakotvenie od nás vyžaduje Európska únia. Parlament by ich mal prijať formou... celý článok