Ktoré očkovania sú na Slovensku povinné a ktoré len odporúčané?

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 9. 2020
Očkovanie je dôležitou súčasťou našich životov už od útleho veku. Niektoré sú povinné, niektoré odporúčané a niektoré potrebujet v exotických krajinách. Vakcinácia tiež zohrátiež kľúčovú úlohu v tzv. kolektívnej imunite pri ochorení COVID-19 spôsobenom koronavírusom.
Ktoré očkovania sú na Slovensku povinné a ktoré len odporúčané?

Zdroj: Shutterstock

Očkovanie resp. „ vakcinácia“ patrí medzi najvýznamnejšie preventívne opatrenia verejného zdravotníctva, ktoré už v minulosti ochránilo milióny ľudí pred infekčnými chorobami.

Očkovanie nás chráni nebezpečnými vírusmi a ochoreniami aj na Slovensku a viaceré vakciny sú povinnou jazdou pre všetkých občanov našej krajiny. Vakcinácia tiež zohrátiež kľúčovú úlohu v tzv. kolektívnej imunite pri ochorení COVID-19 spôsobenom koronavírusom. 

Prečo je očkovanie tak dôležité? Cieľom vakcinácie je zabezpečiť tvorbu špecifických protilátok proti mikroorganizmom a zároveň navodiť imunologickú pamäť, čím sa má zabezpečiť dlhodobá, optimálne doživotná ochrana pred ochorením. Vedľajšie účinky jednotlivých vakcín sú mimoriadne ojedinelé.

Povinné očkovania na Slovensku

V povinnom pravidelnom očkovaní na území Slovenska sú v súčasnosti očkovania proti jedenástim chorobám, viaceré z nich v minulosti znamenali pre ľudstvo nebezpečnú hrozbu a vyvolávali celosvetové epidémie a boli príčinou veľkého počtu úmrtí. Výskyt ťažkých a mnohokrát smrteľných prípadov ochorení na diftériu (záškrt), tetanus, paralytické formy poliomyelitídy (detskej obrny), pertussis (čierny kašeľ), morbilli (osýpky) bol úplne bežný.

Očkovanie na Slovensku tak ako v rôznych rozvinutých krajinách začína už v druhom a treťom mesiaci života, ďalšia dávka prichádza v štvrtom a piatom mesiaci života a následne v desiatom a jedenástom mesiaci života. Toto sú povinné očkovania na Slovensku:

  • záškrt, tetanus, čierny kašeľ, vírusová hepatitída B, hemofilové invazívne infekcie, detská obrna, pneumokokové invazívne ochorenia, osýpky, mumps, rubeola

Očkovanie prebieha aj u detí vo veku 5 rokov - robí sa záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna – 1. Preočkovanie. Ďalšie očkovanie prebieha u 10-ročných detí - osýpky, mumps, ružienka a ďalej v 12 rokoch života dieťaťa - záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna – 2. preočkovanie. Ďalšie povinné očkovanie prichádza po tridsiatke proti záškrtu a tetanusu.

 

Najviac ich odmietajú vo veľkých mestách

Očkovací kalendár vytvárajú odborníci na základe odborných poznatkov, dlhoročných skúseností, situácie vo výskyte chorôb v SR a okolitých štátoch, odporúčaní ECDC – Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb a WHO – Svetovej zdravotníckej organizácie.

Najnižšia miera povinne očkovaných detí na Slovensku je vo väčších mestách, najmä v Bratislave a v Košiciach. Hoci na prvom mieste tejto štatistiky sú Medzilaborce, nasledujú okresy v Bratislavskom kraji a košické okresy. Vyplýva to z údajov slovenských poisťovní o úhrade vakcín pre deti do dvoch rokov.

Najvyššia začkovanosť v rámci povinného očkovania je v regiónoch, ako Svidník, Kežmarok, Stropkov, Čadca či Rimavská Sobota. Slovenský priemer v rámci povinného očkovania je 95 percent. Práve to je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR hranica zaočkovanosti potrebná na zabezpečenie kolektívnej ochrany populácie pred infekčnými ochoreniami.

Odporúčané očkovania na Slovensku

  • ľudský papiloma vírus (HPV), rotavírusové ochorenia, ovčie kiahne, chrípka, hepatitída typu A, B, meningokokové invazívne ochorenia, kliešťová encefalitída, pásový opar, besnota, tuberkulóza

Odporúčané očkovanie nie sú menej dôležité ako tie ostatné, odborníci sa však rozhodli niektore vakcíny zaradiť medzi voliteľné z dôvodu, že aktuálne nepredstavujú bezprostrednú hrozbu, prípadne nákaza spomínanými ochoreniami neohrozuje väčšinu populácie.

V posledných rokoch sú predmetom diskusie najmä očkovania proti chrípke. Síce nedokážu úplne odstrániť možnosť, že sa nakazíte chrípkou, ale výrazne vám pomôžu vytvárať protilátky, ktoré pomáhajú pri boji s novými typmi chrípky, ktoré neustále pribúdajú - vírus totiž mutuje.

Najčastejšie typy očkovania pri ceste do zahraničia

  • žltá zimnica, cholera, brušný týfus, japonská encefalitída

Očkovanie pri cestách do zahraničia je často len formou odporúčania, povinné očkovanie zaviedli len niektoré krajiny sveta. Zväčša je povinné očkovanie proti žltej zimnici v krajinách Afriky či Južnej Ameriky. Odporúčanými sú potom očkovania proti brušnému týfusu, žltačke či cholere.

Anketa

Absolvovali ste už očkovanie kvôli exotickej dovolenke?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok