Zmena zdravotnej poisťovne? Najvyšší čas tak urobiť

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 9. 2020
Potrebujete resp. chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu? Žiadosť musíte stihnúť podať do konca septembra.
Zmena zdravotnej poisťovne? Najvyšší čas tak urobiť

Zdroj: Shutterstock

Nie ste spokojní so službami a benefitmi svojej zdravotnej poisťovne? Ak ju chcete zmeniť, môžete tak urobiť do konca septembra. Pripravili sme pre vás prehľadný návod, ako treba postupovať pri zmene poisťovne. Zmena poisťovne je z roka na rok jednoduchšia. 

Ak v starej zdravotnej poisťovni dlžíte na poistnom, nová zmluva vás pred vymáhaním neochráni. Poisťovňu síce zmeníte, ale vaša pôvodná má právo vymáhať dlhy aj naďalej.

Skúste to elektronicky

Množstvo byrokracie prešlo posledné roky z pliec poistenca na zdravotnú poisťovňu a viaceré procesy sa zdigitalizovali. Jedným z nepopulárnych procesov v minulosti bolo, že ste napríklad museli vracať preukaz poistenca starej poisťovni - táto povinnosť už od roku 2017 neplatí.

Čo teda človek musí urobiť ak sa chce prepoistiť? Musíte podať prihlášku. Môžete zavolať na zákaznícku linku, navštíviť osobne pobočku novej poisťovne alebo ju podať elektronicky.

 

Ustrážte si dátum podania

Poistenec môže zmeniť zdravotnú poisťovňu raz do roka a prihlášku na zmenu je potrebné do novej podať najneskôr 30. septembra 2020. Pozor! Po podaní prihlášky do vybranej zdravotnej poisťovne do 30. septembra 2020 sa nestávate jej poistencom ihneď. Poistencom novej poisťovne sa stanete až od 1. januára 2021. Uvedené neplatí pre novorodencov a ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Tí sa po podaní prihlášky stávajú poistencami ihneď.

Ak prihlášku do uvedeného termínu nestihnete, poistencom novej zdravotnej poisťovne sa stáva až na ďalší rok, teda 1. januára 2022. To platí aj v prípade, že sa oneskoríte o jediný deň.

Máte už vybratú poisťovňu?

Vyberte si takú poisťovňu, ktorej benefity aj reálne využijete. Ak máte napríklad malé dieťa, zamerajte sa na výhody, ktoré poisťovňa ponúka napríklad v súvislosti s očkovaním, zapožičaním zdravotníckych potrieb či preplatením nákladov na zubára. Ak máte záujem o kúpeľné pobyty, rozhodujte sa aj podľa toho, ktorá poisťovňa v tomto smere ponúka pre vašu kategóriu najviac. Viac o výhodách jednotlivých poisťovní sa dočítate v špeciálnom článku o benefitoch.

Nasleduje vyplnenie prihlášky. Tú si môžete stiahnuť napríklad na webstránke vybranej zdravotnej poisťovne. Pokiaľ budete potrebovať pomoc pri vyplňovaní prihlášky, zavolajte na kontaktnú linku poisťovne, určite vám pomôžu.

Napríklad v poisťovni Dôvera môžete online prihlášku vyplniť a podpísať prostredníctvom kvalifikovaného elektronického podpisu priamo na webe poisťovne Dôvera. Pri ostatných poisťovniach (Union a VŠZP) platí, že vyplnenú online prihlášku vám následne doručí na podpis kuriér alebo pošta. 

Ak nenájdu chybu, prihlášku bezodkladne schvália

Zmenu zdravotnej poisťovne musí schváliť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ak teda prihlášku vyplníte bez chýb, aj je schválenie prebehne bez problémov. Po schválení vám nová poisťovňa vydá preukaz poistenca. Ak v súčasnosti používate občiansky preukaz s elektronickým čipom, poisťovňa vám už vystaví iba európsky preukaz zdravotného poistenia. 

Pozor na chybné údaje alebo duplicitné prihlášky. Ak napríklad podáte prihlášky do dvoch poisťovní naraz a do 30. septembra jednu z nich nezrušíte a neoznámite to zdravotnej poisťovni, budú všetky prihlášky považované za neplatné.

Povinnosti po zmene poisťovne

Po zmene poisťovne máte v zásade len jednu oznamovaciu povinnosť. Zmenu zdravotnej poisťovne musíte ohlásiť svojmu zamestnávateľovi. Ak ste živnostník, nemáte túto povinnosť. Zamestnanec by mal zmenu stihnúť nahlásiť do ôsmych dní, čiže do 8. januára 2021.

Ak zmeníte zamestnanie resp. Zamestnávateľa po podaní prihlášky, musíte to oznámiť svojej novej zdravotnej poisťovni najneskôr do 8. januára.

Zmenu poisťovne nemusíte nahlasovať ani svojmu všeobecnému lekárovi, urobí to za vás poisťovňa.

Anketa

Akú máte zdravotnú poisťovňu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok