PCR test v Bratislave možno zohnať lacnejšie. Cez odberné miesta MOM to vyjde 37 eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 4. 2021
Každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formuláru.
PCR test v Bratislave možno zohnať lacnejšie. Cez odberné miesta MOM to vyjde 37 eur

Zdroj: Shutterstock

Každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formuláru. Ak však potrebujete PCR test napríklad na cestovanie, môžete využiť novinku. Najlacnejší PCR test na Slovensku ponúka stránka Rýchlotest-COVID.sk. Ide o projekt,  ktorý vznikol z pozitívnej skúsenosti slovenskej vývojárskej spoločnosti Vacuumlabs s interným testovaním. Rýchlotest COVID k  31. marcu 2021 otestoval vyše 250 000 klientov.

Rýchlotest COVID prevádzkuje dokopy 20 odberných miest v Bratislave a Košiciach. Väčšina z nich sú tzv. „štátne MOMky”, na ktorých sa môžu ľudia otestovať zadarmo. V MOMkách od Rýchlotest COVID sa ale nečaká. Objednáte si test na presný čas a výsledok dostanete pohodlne mailom.

PCR testovanie je zatiaľ dostupné iba v Bratislave na dvoch odberných miestach: v Digital Parku v Petržalke a v Sky Parku v Starom meste. Jednotlivci si môžu najspoľahlivejší test kúpiť už od 36,90 eur, čo je najnižšia cena na Slovensku. V prípade firemného testovania je dokonca možné dosiahnuť ceny už od 27,90 eur. V blízkej dobe bude ponuka Rýchlotest COVID doplnená o slinné testy a lacné PCR testovanie dostupné aj v Košiciach. Výhodou pre cestujúcich do zahraničia alebo pre vracujúcich sa občanov môže byť fakt, že sa možno objednať na presný čas a výsledok je k dispozícii do 24 hodín. Taktiež možno vystaviť na vyžiadanie certifikát v slovenčine, angličtine aj nemčine a potvrdenie pre pendlerov.

Nárok na bezplatný PCR test má človek dvakrát za mesiac, avšak len za predpokladu, že sa vrátil zo zahraničia alebo sa stretol s pozitívne testovanou osobou. Vláda SR pripravila pre takéto prípady špeciálny formulár, ktorý sa dá vyplniť a odoslať priamo na webe. Okrem osobných údajov zbiera informácie napríklad o tom, aké máte príznaky alebo či užívate nejaké lieky. Ako je to s testovaním a jeho cenou? Prinášame praktický návod.

Kedy je test na COVID-19 zadarmo?

Ak patríte medzi tých slovenských občanov, ktorí sa vracajú naspäť na Slovensko musíte sa okamžite presunúť do domácej izolácie, nahlásiť svoj návrat na Slovensko Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a najskôr v 8. deň od príchodu absolvovať test na ochorenie COVID19. Toto pravidlo v zásade platí už od marca 2021.

Ak si pacient vyplní objednávací formulár a je indikovaný lekárom alebo Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, test na ochorenie COVID-19 je vykonaný zadarmo. Naďalej tiež platí, že tieto povinné testy na ochorenie COVID-19, t.j. testy po návrate zo zahraničia, sú zadarmo.

Podľa údajov vo formulári budete následne objednaný na mobilné odberové miesto, kde vám  vykonajú test na COVID-19. Miesto a čas odberu vám doručia cez SMS, na číslo mobilného telefónu, ktoré uvediete vo formulári, prípadne vás ešte s doplňujúcimi informáciami budú kontaktovať pracovníci špeciálneho Call Centra. Zdravotníci vás podľa aktuálnych opatrení musia objednať na odberové miesto najbližšie k miestu, na ktorom sa zdržiavate podľa údajov uvedených vo formulári.

 

Čo treba vedieť pred testom?

Pred vyšetrením na COVID-19 (výter z hrdla a nosa) je potrebné dodržať niektoré zásady:

  • Musíte prísť nalačno a bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií.

  • Pred výterom nesmiete fajčiť.

  • Pred výterom si musíte úplne vyprázdnite nos a vykašľať sa.

  • V prípade smädu sa môžete napiť nechladenej čistej vody.

  • Test štandardne trvá niekoľko sekúnd. Pracovníci vám spravia výter z nosa a hltanu.

  • Veková hranica pre odbery nie je, sú však vybrané mobilné odberové miesta, kde robia odbery deťom od 10 rokov.
  • Na mobilné odberové miesto musíte prísť osobným vozidlom. Test na COVID-19 a následná karanténa je povinná pre všetkých pasažierov vo vozidle.

Väčšina odberných miest prevádzkuje tzv. drive-through vyšetrenie a odber vzorky, ktorý prebieha priamo z vášho auta. Každý, kto chce absolvovať odber na základe odporučenia lekára cez mobilné odberové miesto drive-through však musí mať vygenerovaný jednoznačný identifikátor COVID-19-PASS podľa platného odborného usmernenia MZ SR. Tento kód získavate od svojho lekára.

Výsledok príde cez SMS alebo e-mailom

Pacient objednaný na termín vyšetrenia cez vyššie spomínaný formulár je o výsledku informovaný telefonicky resp. SMS. Písomné/papierové potvrdenia sa nevydávajú. 

Ak teda potrebujete napríklad písomné potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19, budete sa musieť objednať na komerčný test, ktorý má rovnakú váhu, avšak získate po ňom aj dokument, ktorý vás oprávňuje napríklad vstúpiť do iných krajín, kde to vyžadujú (najmä exotické krajiny). V tomto prípade žiadate o vyšetrenie bez indikovania lekárom a tak sa za test platí. Cena začína niekde na 50 eurách za test.

Samoplatcovia žiadajú o vyšetrenie na COVID-19 cez súkromné laboratóriá.

Čo ak mám pozitívny test?

V prípade pozitívneho výsledku vás bude vždy kontaktovať štátny lekár alebo hygienik. Za výsledky testov zodpovedajú laboratória. Platí, že musíte zotrvať v domácej karanténe, nesmiete sa stretávať s inými ľuďmi a sledovať svoj zdravotný stav. Po zhoršení/zlepšení zdravotného stavu môžete absolvovať ďalší test, kde sa preukáže, či ešte máte v sebe ochorenie alebo ste ho už úspešne prekonali. V druhom prípade pre vás končí štátom nariadená karanténa a môžete sa vrátiť opäť do práce, školy či bežného života.

Anketa

Ak už bude dostupná vakcína proti COVID-19, dáte sa zaočkovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok