Nezamestnanosť v roku 2020: najvyššie čísla za posledné tri roky

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 9. 2020
Kým v roku 2019 sme dosahovali historicky najlepšie čísla nezamestnanosti, v roku 2020 si Slovensko kvôli koronakríze výrazne pohoršilo.
Nezamestnanosť v roku 2020: najvyššie čísla za posledné tri roky

Zdroj: Shutterstock

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júli 2020 v porovnaní s poslednými troma rokmi vyššie číslo - 7,65 percenta. Pritom ešte v decembri 2019 bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,92 percenta, kedy išlo o historicky najnižšiu priemernú mieru na Slovensku. Nezamestnanosť na Slovensku rástla už šiesty mesiac za sebou. Vyššie miera nezamestnanosti bol na Slovensku naposledy v apríli 2017, kedy predstavovala 7,74 percenta. 

Bez práce viac ako 225-tisíc ľudí

Úrady práce evidovali v júni tohto roku celkovo 225 508 ľudí bez práce, v júli ich však už bolo „len“ 209 tisíc. Tempo rastu sa oproti jarným mesiacom taktiež spomalilo. Krivka priamo súvisí aj s opatreniami proti šíreniu koronavírusu, ktoré boli zavedené v marci 2020. Od marca totiž pribudlo približne 60,6-tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie, čo podľa bankových analytikov odráža dopady pandémie. Opatrenia sa v júni začali postupne uvoľňovať, čo umožnilo opäť zamestnať aj mnohých čakateľov na prácu.

Najviac zasiahnuté odvetvia: služby a cestovky

O prácu prišli počas tohto roka najmä ľudia v priemysle, službách a obchode. Významne bol zasiahnutý najmä cestovný ruch, ktorý na priamu podporu štátu ešte stále čaká.

Celkovo bolo v júli z evidencie vyradených 18 391 uchádzačov o zamestnanie. Okrem tých, ktorí si našli prácu, odišlo 288 ľudí pre nespoluprácu a ďalších 3073 bolo vyradených z ostatných dôvodov.

 

Okresy s najvyššou nezamestnanosťou

Nezamestnanosť na Slovensku v lete stúpla opäť vo všetkých krajoch. Najviac v Nitrianskom (0,26 percenta) a Prešovskom kraji (0,25 percenta).

Okres s najvyššou nezamestnanosťou je ešte stále Rimavská Sobota (20,40%). Pozrite si celkové poradie slovenských okresov: 

  1. Rimavská Sobota - 20.40%

  2. Kežmarok - 18,29%

  3. Revúca - 17,47%

  4. Vranov nad Topľou - 15,77%

  5. Sabinov - 14,85%

  6. Rožňava - 14,48%

  7. Sobrance - 13,82%

  8. Poltár - 13,34%

  9. Trebišov - 13,07%

  10. Svidník - 12,95%

V Bratislavskom kraji je najmenej nezamestnaných v prvom obvode - Staré mesto, miera evidovanej nezamestnanosti je tam len 3,94%. Naopak najhoršie na tom je Senec, kde miera evidovanej nezamestnanosti dosahuje viac ako 6%. 

V Trnavskom kraji si najlepšie viedol Hlohovec (4,20%) a najhoršie okres Senica (7,30%).

Trenčiansky kraj ukazuje, že najmenej evidovaných nezamestnaných má aktuálne mesto Trenčín (4,33%), najviac ich má Prievidza (7,20%).

V Nitrianskom kraji si najlepšie vedie mesto Nitra (4,97%), najviac nezamestnaných má podľa štatistík Komárno.

Žilinský kraj je podľa čísel na tom horšie, najlepšie si tu vedie mesto Martin (5,45%). Najhoršie čísla nezamestnanosti v Žilinskom kraji má Dolný Kubín (8,02%). 

V rámci Banskobystrického kraja vidno najväčšie rozpätie nezamestnanosti. Najlepšie čísla má Banská Bystrica (5,07%), najhoršie spomínaná Rimavská Sobota (20,51%). 

V Prešovskom kraji je nezamestnanosť rovnako na vyššej úrovni. Najmenej nezamestnaných hlási Poprad (7,15%), najviac Kežmarok (17,56%).

V Košickom kraji sa najviac darí tretiemu košickému obvodu (4,88%), najhoršie je na tom Rožňava (14,98%).

Počet hromadných prepúšťaní už klesol

„Pozitívnym signálom je skutočnosť, že od mája 2020 klesá počet zamestnávateľov, ktorí nahlásili hromadné prepúšťanie, rovnako ako aj počet ohrozených zamestnancov,“  zdôraznil Úrad práce v auguste tohto roku.

K stabilizácii pracovného trhu v súčasnosti prispieva podľa Inštitútu sociálnej politiky ministerstva práce okrem iného aj program Prvá pomoc, vďaka ktorému štát podporil udržanie približne štvrtiny pracovných miest na Slovensku.

Vzrástol aj počet voľných pracovných miest. Ku koncu júla úrady práce evidovali 69 547 voľných miest, čo je medzimesačný nárast o 1502. Najviac voľných pozícií bolo v Bratislavskom kraji (21 359), najmenej v Prešovskom kraji (3998).

V júni tiež opäť prudko vzrástol počet ľudí, ktorí poberajú dávky v nezamestnanosti. Sociálna poisťovňa eviduje za jún 64 111 poberateľov. Oproti aprílu sa ich počet zvýšil o takmer 14-tis

Anketa

Máte obavy zo straty zamestnania vo vašom regióne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok