Koronavirové volby v ČR: prísne hygienické pravidlá i voľba priamo z auta

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 1. 10. 2020
Nové situácie si vyžadujú nové spôsoby. Ako umožniť hlasovať ľuďom v karanténe? V ČR to vyriešili cez drive-in:voliči hlasujú v rúškach priamo spoza volantu.
Koronavirové volby v ČR: prísne hygienické pravidlá i voľba priamo z auta

Zdroj: Shutterstock

O aké voľby sa jedná? V októbri si Česi volia zastupiteľov krajov a jednu tretinu senátorov.

 

Čo je senát a akú má funkciu

Český parlament na rozdiel od toho Slovenského sa skladá z dvoch komôr:

  • hornej komory - Senát 
  • dolnej komory - Poslanecká snemovňa 

V súčasnosti sa Senát skladá z 81 členov - senátorov, ktorí sú volení na 6 rokov. Avšak každé 2 roky sa volí tretina z nich.  Senát plní v ČR akúsi poistku demokracie.  Vďaka menším hlasovacím obvodom ho obvykle obsadzujú príslušníci iných strán, než ktoré vládnu v Poslaneckej snemovni. Senátori sú tak zvyčajne výrazné osobnosti než zástupcovia politických strán.

Jeho funkcia spočíva v prijímaní či zavrhovaní návrhov zákonov, ktoré vyšli z Poslaneckej snemovne. Návrh zákona môže Senát do Poslaneckej snemovne aj vrátiť.  Taktiež môže zákon navrhnúť. Súhlas senátu je potrebný k ratifikácii medzinárodných zmlúv, k volebnej či ústavnej zmene zákona. Vyhlásenie núdzového stavu sa bez súhlasu Senátu taktiež neobíde.

Spôsob hlasovania a hygienické opatrenia

Voľby do Senátu Parlamentu Českej republiky prebiehajú v piatok 2.októbra od 14.00 do 22.00 hodín a v sobotu 3. októbra od 8.00 do 14. hodín. Hlasovanie prebieha súčasne s voľbami do zastupiteľstiev krajov (ekvivalentom naších VUCiek). 

Hlasovať môže iba občan Českej republiky (vo veku 18 a viac rokov).  Týchto volieb sa nemôžu zúčastniť Slováci, ktorí trvale žijú a vychovávajú rodiny v Českej Republike. Je nutné občianstvo.

Taktiež nie je možné voliť zo zahraničia. Voliči hlasujú iba na území Českej republiky, a to len v tom volebnom okrsku, kde má miesto trvalého pobytu. Výnimku majú voliči s voličským preukazom. Tí síce nemusia voliť priamo v mieste trvalého pobytu avšak iba na území daného volebného okrsku.  Volebných okrskov je 27.

Hlasuje sa osobne po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom.

Pri vstupe do volebnej miestnosti sa musí dodržať "3R" zásada: Rúško - ruky - rozostupy.  Čiže nasadené rúško počas celej doby pobytu. Odkryje sa iba na pár sekúnd po vyzvaní komisie pri identifikácii po predložení občianskeho preukazu. Pri vstupe do volebnej miestnosti je nutné použiť dezinfekciu na ruky a udržovať aspoň dvojmetrový odstup od ostatných voličov a členov volebnej komisie.

Drive-in a voliči v karanténe

Ako sme vyššie uviedli, nezvyčajná situácia si vyžaduje nezvyčajné prostriedky. Aby mohli odovzdať svoj hlas aj voliči v karanténe, boli pre nich zriadené tzv. "drive-in" stanoviská, hlasovacie parkoviská.

Vodič, ktorí je v karanténe či už má pozitívny alebo negatívny test na covid-19, mohol svoj hlas odovzdať už v stredu 30. septembra na špeciálnom parkovisku, kam mohol prísť svojim vozidlom. Zastaviť na určenom mieste, stiahnuť okienko s rúškom na tvári a s prichystaným občianskym preukazom.  K okienku pristúpil vyškolený člen volebnej komisie v ochrannom obleku. Volič z auta nesmel vystúpiť, preukázal sa občianskym preukazom na pár sekúnd si odkryl tvár kvôli identifikácii.  Volič sa musí prukázať aj nejakým potvrdením o tom, že je v karanténe. Tieto stanoviská sú výlučne vyhradené pre voličov s "covidom" či povinnou karanténou.  Následne volič vložil do obálky hlasovacie lístky a cez okienko auta ich vhodil do hlasovacej urny.

Spolu s vodičom auta mohli byť prítomní v aute aj členovia rodiny, ktorí sú s ním v karanténe a chceli odovzdať svoj hlas.

Voľba do presnosnej schránky

Ak sa nemôže volič dostaviť do volebnej miestnosti či na drive-in stanovisko, môže zvoliť voľbu do prenosnej volebnej schránky.  Voliči, ktorí nemajú nariadenú karanténu alebo izoláciu však túto možnosť volia len zo závažných dôvodov (úraz, dlhodobá choroba). O takúto voľbu musia požiadať obecný úrad. 

Voliči v karanténe, ktorí majú záujem voliť do zvláštnej prenosnej volebnej schránky sa musia nahlásiť na krajskom úrade na špeciálnej telefónnej linke.  

Vybraný pracovníci potom s prenosnou schránkou navštívia voliča opäť 2. alebo 3. októbra.

Aj keď voliči na drive-in stanoviskách volili už v stredu 30.9., urny s ich hlasmi sa otvoria až po uzatvorení všetkých hlasovacích miestností, teda 3. októbra po 14.00 hodine.

Anketa

Chceli by ste, aby bol na Slovensku dvojkomorový parlament ako v ČR?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

občan, voľby, voľby do VÚC

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok