Gastrolístky alebo hotovosť? Zamestnanec po novom dostane na výber

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 2. 2021
Zrušenie stravných lístkov sa nekoná. Zamestnanec si vybere medzi gastrolístkom alebo finančným príspevkom na stravovanie, ktorý mu jeho zamestnávateľ vyplatí v hotovosti alebo na účet.
Gastrolístky alebo hotovosť? Zamestnanec po novom dostane na výber

Zdroj: Shutterstock

Zamestnanec si na Slovensku bude môcť vybrať, či chce gastrolístok alebo finančný príspevok. V zákone sa upraví aj domáca práca a telepráca, ustanoví sa forma práva na odpojenie sa zamestnanca. Zmeny nastanú tiež pri tripartite. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR hlasmi 86 zo 122 prítomných poslancov.

 

V prípade domácej práce a telepráce sa v rôznych častiach Zákonník práce má zmodernizovať tak, aby zohľadňoval trendy v oblasti digitalizácie, pričom zamestnanec by mal mať počas práce z domu právo odpojiť sa. "Homeoffice" bolo potrebné upraviť, pretože čoraz väčšie percento ľudí a zamestnávateľov v pandémii využíva tento spôsob práce. Právo na odpojenie by malo zabezpečiť, aby aj človek na home office, napríklad po siedmej večer, nemusel reflektovať na požiadavky zamestnávateľa, pretože má právo na odpočinok.

Novela Zákonníka práce rieši aj stravné poukážky, tzv. gastrolístky. Zamestnanec si bude môcť vybrať medzi gastrolístkom a finančným príspevkom. Zamestnanec by mal byť viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov. Možnosť výberu sa podľa pozmeňujúceho návrhu poslancov koalície ustanoví aj pre príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, ale aj pre príslušníkov finančnej správy.

Plénum schválilo aj body zo spoločnej správy výborov, na základe čoho sa zavedie elektronická forma stravovacej poukážky, ktorá bude povinná od 1. januára 2023. Výnimkou sú prípady, keď sa elektronická stravovacia poukážka nebude môcť z objektívnych dôvodov použiť na pracovisku alebo v jeho blízkosti.

Návrh na výber medzi poukážkou a hotovosťou sa síce nedostal do prvého Sulíkovho „kilečka“, ktoré parlament schválil ešte začiatkom leta, no gastrolístky napokon prešli po iniciatíve ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten ho predstavil ako súčasť novely Zákonníka práce. Zrušenie gastrolístkov je v programovom vyhlásení vlády.

Zamestnanec si tak po novom môže vybrať medzi gastrolístkom alebo finančným príspevkom na stravovanie, ktorý mu jeho zamestnávateľ vyplatí v hotovosti alebo na účet.

Podľa Zákonníka práce majú nárok na stravné lístky pracujúci na základe pracovnej zmluvy, ak v rámci pracovnej zmeny vykonávajú prácu viac ako štyri hodiny. Dohodári nárok na príspevok na stravu nemajú.

Končí štátom garantovaný biznis

Poslanec SaS a predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič hovorí, že zmena prinesie viac slobody pre zamestnancov, zamestnávateľov, odbúra sa byrokracia a ubudnú poplatky na strane zamestnávateľov aj gastroprevádzok, ktoré platia emitentom províziu.

Obe verzie gastrolístkov v súčasnosti využíva približne 850 000 zamestnancov. „Títo všetci sa skladajú na štátom garantovaný biznis pre niekoľko málo emitentov gastrolístkov. Hodnota gastrolístkov je približne 700 miliónov eur a obrat gastrofiriem je približne 70 miliónov eur a ročný zisk je okolo 10 miliónov eur,“ priblížil Viskupič na tlačovej konferencii.

„Dohoda v rámci koalície je taká, že zamestnanec dostane na výber, či chce gastrolístky alebo peniaze. Ide o daňové zvýhodnenie a očakávame, že si to vyberú vo forme peňazí,“ povedal minister Richard Sulík.

 

Zamestnanec nepríde o stravovací benefit

Najprv sa hovorilo o zrušení gastrolístkov, konečná verzia však umožní ich používanie a rozhodnutie nechá na zamestnancovi. V prípade novely sa teda budú aplikovať úplne rovnaké pravidlá ako doteraz, príspevok zamestnávateľa sa nebude zdaňovať, nebudú sa z neho platiť odvody. Zamestnanec o nič nepríde, dostane rovnakú hodnotu ako doteraz. Zmení sa len možnosť výberu - buď dostane príspevok v peniazoch a jeho voľnosť bude väčšia alebo si ponechá stravné lístky.

Premiér Igor Matovič nechce, aby o gastrolístkoch naďalej rozhodovali zamestnávatelia. Túto skutočnosť chce nechať na samotných zamestnancoch. Tí sa začali v posledných dňoch búriť - upozorňujú, že ak si časť zamestnancov vyberie jednu možnosť a zvyšok druhú, spôsobí to hlavne chaos a s tým spojenú zvýšenú administráciu a povinnosti.

Možnosť voľby sa nepozdáva ani Asociácii zamestnávateľských zväzov. Výsledkom bude výrazný nárast byrokracie. Tá tvrdí, že zvýši byrokraciu spojenú s personálnou agendou vo firmách. Rozšírenie foriem príspevku a možnosť voľby zamestnancom nepovažuje za zjednodušenie podnikania, ale za presný opak. „V praxi si to vyžiada nielen úpravu účtovných softvérov, ale aj procesov vo firme,“  povedal pre agentúru SITA generálny sekretár asociácie Oto Nevický. Nevyrieši to podľa neho ani dvojročný limit, počas ktorého zamestnanec musí ostať pri jednom variante.

Gastrolístky používame už 20 rokov

Stravné lístky schválil pred dvadsiatimi rokmi ešte prvý vládny kabinet Mikuláša Dzurindu. Zákon dal zamestnávateľom na výber, či zamestnancom dajú stravné lístky, alebo zabezpečia stravovanie. A tento zákon prakticky v nezmenenej podobe funguje aj v súčasnosti resp. do plánovanej zmeny v marci 2020.

Z gastrolístkov profitujú najmä ich emitenti. Najväčší emitent gastrolístkov, spoločnosť Up Slovensko, mala minulý rok zisk viac ako tri milióny eur. V roku 2016 to bolo až päť miliónov. Zisková marža tejto jednej firmy predstavovala vlani 25,1 percenta. V roku 2012 to bolo cez 43 percent. Ide o čistý zisk, teda už po odpočítaní nákladov. Druhá najväčšia spoločnosť Edenred, ktorá v roku 2018 získala menšiu gastrolístkovú firmu Vaše Slovensko, mala v roku 2019 zisk 1,7 milióna eur. Suma bola podobná ako pri firme Doxx. Tá zarobila 1,9 milióna eur. Spomínané tri firmy boli tiež zapletené v karteli, ktorý v roku 2017 odhalil Protimonopolný úrad a v tom čase päť firiem dostalo miliónové pokuty.

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

1. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

29. 1. 2024 | Barbora Magočová

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

V roku 2024 by mali obchodníkom predávajúcim tovar s digitálnymi prvkami pribudnúť nové povinnosti. Ich zakotvenie od nás vyžaduje Európska únia. Parlament by ich mal prijať formou... celý článok