Pandémia je nový stresor. Ako zvládať stres v práci?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 10. 2020
Nárast neistoty a strachu o pracovné miesto je ďalším stresujúcim faktorom, ktorý ohrozuje zdravie pracujúcich Slovákov.
Pandémia je nový stresor. Ako zvládať stres v práci?

Zdroj: Shutterstock

Väčšina uchádzačov o zamestnanie, ktorých sa na pracovnom pohovore spýtajú, či zvládajú stres, odpovedá áno. Často si však nedokáže predstaviť, čo presne to znamená.  A to pritom k zvýšeniu stresu môže dôjsť aj nie úplne s pričinením zamestnávateľa. Viac ako polovica zamestnaných Slovákov sa sťažuje na nadmerné pracovné zaťaženie. Situácia s pandémiou Covid 19 túto záťaž ešte zvýšila.

Agentúra Grafton Recruitment zverejnila analýzu pracovného trhu, ktorá potvrdzuje nárast neistoty a strachu o pracovné miesto.

„Na veľké množstvo práce sa sťažuje až 56 percent respondentov nášho prieskumu. Práve táto skupina zamestnancov obvykle cíti stres a vyčerpanie. Stres však v práci vzniká aj z iných príčin. Veľkú úlohu hrajú napríklad medziľudské vzťahy a v súčasnosti aj čoraz častejšie obavy o miesto,“ hovorí Miroslav Garaj, managing director personálnej agentúry Grafton Recruitment, a dodáva: „Vysoká miera stresu výrazne ovplyvňuje produktivitu a spokojnosť zamestnancov. Preto je pomerne alarmujúce, že stres v práci pociťuje až 60% zamestnancov na Slovensku.“

Čo spôsobuje stres? 

Medzi najčastejšie dôvody prečo vzniká pracovný stres patrí:

  • Preťaženie 
    • príliš mnoho pracovných úloh a projektov
    • krátke „deadliny“, krátke časové horizonty na splnenie zadaných úloh
  • Nevyhovujúce pracovné procesy
    • napríklad oneskorené schvaľovanie od nadriadených
    • zvýšená vnútropodniková byrokracia
    • chaotické riešenie jednotlivých krokov (keď sa najskôr schvaľuje C a potom sa vracia k A a dojednáva sa B a pod.)
  • Napäté vzťahy s kolegami, či nadriadenými

Ďalším faktorom, ktorý sa významne podieľa na náraste stresu, je neistota z budúceho vývoja a z obáv o pracovné miesto.

Zníženie stresu na pracovisku môže pomôcť prístup zamestnávateľa. Ústretovosť zamestnávateľa znižuje mieru fluktuácie (pohybu) zamestnancov. „Pre zamestnancov na Slovensku je najdôležitejšie, keď im zamestnávateľ umožní pracovať z domu a upraviť pracovný čas podľa svojich potrieb,“ prezrádza Miroslav Garaj a dodáva: „Z nášho prieskumu priamo vyplýva, že zamestnanci, ktorí nájdu pochopenie u svojho nadriadeného rozmýšľajú v oveľa menšej miere o odchode alebo zmene odboru.“
 

 

Aké sú stresové pozície

Niektoré zamestnania a obory sú stresujúce i pri zvýšenej snahe zamestnávateľa zlepšovať pracovné podmienky. Za najviac stresové sú označované predovšetkým tieto pracovné pozície:

  • Hasič
  • Pilot
  • Policajt
  • Lekár záchrannej zdravotnej služby
  • PR manažer, Producent konferencií i iný organizátor rôznych spoločenských podujatí
  • Výkonný riaditeľ (napr. manažér vo výrobe, „teamleader“, produkčný manažér a pod.)

Stresová býva aj práca reportéra, hovorcu či taxikára. 

Na druhej strane, za menej stresové sú považované zamestnania ako kaderníčka, cukrár, pekár, ale i dietológ, grafik či univerzitný profesor.

Ako zvládnuť stres

Stres nám v minulých dobách pomáhal prežiť. V tele sa nahromadí adrenalín, zvýši sa aktivita mozgu,  nervového a imunitného systému. Telo sa prekrví, je pripravené na útok, útek, skrátka podať výkon.

Krátkodobý stres je pozitívny. Stres vyvoláva pocit naliehavosti, čulosti, pomáha zvládnuť náročnú situáciu. Prináša do života napätie, vzrušenie a motiváciu.  Príklad na pozitívny stres je napríklad vyvolaný skokom z padáku, či podniknutie náročnej túry.

Ak však stres trvá dlho, nahromadená energia zostáva nevyužitá a je tak príčinou vzniku rôznych chorôb: kardiovaskulárnych (srdcovocievnych), psychických alebo je príčinou rôznych porúch trávenia a tráviaceho traktu.

Zvládnuť stres sa dá dvomi spôsobmi

  • Zlepšovaním pracovných podmienok
  • Trávením voľného času

Obzvlášť ľudia v stresových zamestnaniach by mali svoj voľný čas tráviť aktívne. Vyvaliť sa „zničený pred telku“ večer čo večer je najhoršie, čo môžete urobiť.

Na zlepšení zdravotného stavu svojich zamestnancov sa zamestnávatelia podieľajú poskytovaním rôznych benefitov. Najčastejšie sú to poukazy na rôzne športoviská či masážne a relaxačné centrá. Začať sa dá i postupne predĺžením pauzy na obed, či vytvorením relaxačnej alebo oddychovej zóny na pracovisku.

„Odolnosť voči stresu je veľmi individuálna. Všeobecne však platí, že ak zamestnávatelia chcú mať produktívnych a spokojných zamestnancov, mali by sa snažiť nastaviť príjemné firemné prostredie a kultúru na pracovisku,“ popisuje Miroslav Garaj. 

Aktívny prístup k životu a zdravému životnému štýlu však musí vychádzať predovšetkým od každého z nás. Poukazy či vstup zdarma nikoho neprinúti, ak nechce sám. Vhodná je i niekoľko minútová prechádzka v parku.

Anketa

Umožňuje vám zamestnávateľ občasnú prácu z domu?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok