Elektronická diaľničná známka Slovensko 2021 - ceny a všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 1. 2021
Diaľničné známky na Slovensku v roku 2021 nezdraželi. Česi od 1. januára prešli na elektronické známky.
Elektronická diaľničná známka Slovensko 2021 - ceny a všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Diaľničné známky na Slovensku na rok 2021 kúpite za rovnaké ceny, ako posledné roky Ministerstvo dopravy sa rozhodlo ponechať ceny diaľničných známok na súčasnej úrovni. Ročnú diaľničnú známku resp. 365-dňovú známku si motoristi môžu zakúpiť za 50 eur, mesačnú (30-dňovú) diaľničnú známku za 14 eur a 10-dňovú diaľničnú známku za 10 eur. 

Diaľničné známky pre vozidlá nad 3,5 tony sú od roku 2021 zrušené. Urobila tak narýchlo a v skrátenom legislatívnom konaní vláda Petra Pellegriniho. 

Najobľúbenejšou známkou za rok 2020 bola 10-dňová, druhou najkupovanejšou známkou 365-dňová. Z dôvodu nižšieho záujmu o klasické ročné známky je možné, že dôjde k zrušeniu ročných známok pre osobné vozidlá do 3,5 tony. 

Ročná diaľničná známka: na rok alebo 365 dní?

Ročná diaľničná známka pre rok 2021 stojí 50 eur a platí od 1. januára 2021 do 31. januára 2022. Takisto sa nezmenila ani časová platnosť diaľničných známok. Diaľničnú známku si môžete kúpiť na čerpacích staniciach, no omnoho jednoduchšie je kúpiť diaľničnú známku online. 

Novinkou minulého roka je 365-dňová diaľničná známka, ktorú si možno zakúpiť kedykoľvek počas roka a získať platnosť presne rok od zakúpenia - takže ak ste známku zakúpili 31. augusta 2020, bude vám platiť až do 31. augusta 2021. Obe známky majú pritom rovnakú cenu, stoja 50 eur.

Tristošesťdesiatpäť dňová diaľničná známka, je určená predovšetkým ľuďom, ktorí si kúpia auto počas roka a chystajú sa intenzívne využívať diaľnice a rýchlostné cesty. Vodiči, ktorí sa rozhodnú využiť ročnú kalendárnu známku, budú mať aj naďalej možnosť využívať ju 13 mesiacov s jednoducho zapamätateľným dátumom, kedy si ju treba obnoviť. Podľa ministerstva dopravy je to tiež vyhovujúce hlavne pre podnikateľské subjekty z dôvodu plánovania a účtovníctva.

Je však tiež možné, že klasické ročné známky čoskoro miznú a plne ich nahradia 365-dňové.  Vodiči pravidelne jazdiaci po slovenských diaľniciach si obľúbili novú 365-dňovú diaľničnú známku a tá postupne vytláča štandardnú ročnú známku.

 

Máme lacné diaľničné známky, ale aj najmenej úsekov

Slovensko má už od roku 2011 nezmenenú cenu za ročnú diaľničnú známku, ktorá je v regióne najnižšia. Vodiči môžu v súčasnosti využívať približne 800 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vymedzených úsekov ciest 1. triedy, ktoré spravuje Národná diaľničná spoločnosť. 

Zvyšovanie cien diaľničných známok pre rok 2021 bolo avizované ešte minulou vládou, po voľbách však zatiaľ Ministerstvo dopravy SR nehovorí o zmene cien nových známok pre rok 2021. 

mapa dialnic slovensko

Zdroj: ineko.sk

Kde všade treba mať diaľničnú známku? 

Podľa informácií NDS je na Slovensku niekoľko nespoplatnených úsekov. Ide napríklad o diaľnice D1 a D2 vedúce cez Bratislavu a obchvat Banskej Bystrice na rýchlostnej ceste R1. Bez spoplatnenia je obchvat Bánoviec nad Bebravou, Oždian a Tornale. Všetky úseky ležia na rýchlostnej ceste R2. Bez spoplatnenia v súčasnosti fungujú aj tri krátke úseky na rýchlostnej ceste R3 a diaľnica D3 pri Čadci. Vodiči nemusia platiť ani na obchvate Svidníka prostredníctvom rýchlostnej cesty R4.

Na všetkých ostatných úsekoch vozidlo musí mať platnú známku. V opačnom prípade automatický systém zaznamená evidenčné číslo vozidla a údaje posunie príslušnému okresnému úradu. Ten v rámci objektívnej zodpovednosti majiteľovi vozidla odošle pokutu vo výške 150 eur. Do 15 dní pritom stačí uhradiť dve tretiny z výšky uloženej sankcie.

Česi skúsia elektronické známky, Rakúšania zdvihnú ceny

Česká republika s príchodom nového roka zaviedla dlho očakávané elektronické diaľničné známky. Klasické papierové nálepky tak skončili pre všetky typy vozidiel. Rok 2020 bol posledný, v ktorom ste si v ČR kúpili diaľničnú nálepku.

Zásadnou zmenou bude tiež platnosť 365 dní. Aj v ČR je teda bez ohľadu na dátum aktivácie možné „vyčerpať“ plnú hodnotu známky. 

Slovenskí a českí šoféri tak majú takmer rovnaké podmienky pre diaľničné známky, odlišné zostanú len ceny. Tie sa v Čechách v roku 2021 nezmenili - Ročná diaľničná známka 2021 v ČR vyjde na 1500 korún (55 eur). Virtuálny kupón na 30 dní stojí 440 korún (16 eur) a desaťdňový potom 310 korún (11,40 eur). Prvýkrát majú šoféri v Čechách aj nárok na úľavu, ak využívajú autá jazdiace na stlačený zemný plyn (CNG) alebo biometán - pri ročnej známke ušetria 500 korún (18,33 eur), pri 30-dňovej 140 korún (5 eur) a pri najlacnejšej ušetria 90 korún (3,30 eura).

mapa dialnic v česku

Zdroj: edalnice.cz

Keď už spomíname ceny diaľníc u susedov, zmena sa udiala najmä v Rakúsku. Rakúsky správca diaľnic a rýchlostných ciest, spoločnosť ASFINAG upravil ceny podľa aktuálnej inflácie, čo predstavuje nárast o 1,5 percenta. Cena ročnej diaľničnej známky pre osobné autá sa zvýšila z 91,1 eura na 92,5 eura.

Rakúšania podľa zákona upravujú ceny známok každoročne podľa inflácie, napríklad v roku 2017 stála ročná známka 86,4 eura. Od roku 2018 si pritom môžu vybrať medzi elektronickou alebo klasickou nalepovaciou vignetou. Cena je pri obidvoch formách rovnaká. V roku 2021 má nalepovacia známka jablkovo zelenú farbu. Cena 10-dňovej známky bude 9,50 eura a 60-dňová známka stojí 27,8 eura.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok