Po vzore Česka má už Slovensko poistenie pre domácich miláčikov

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 2. 2021
Na slovenský trh prináša novinku spoločnosť PetExpert, ktorá využíva svoje doterajšie skúsenosti z českého, či britského trhu.
Po vzore Česka má už Slovensko poistenie pre domácich miláčikov

Zdroj: Shutterstock

V nejednej slovenskej domácnosti robia radosť štvornohí miláčikovia – psy, či mačky. Každý ich majiteľ však vie, že veterinárna starostlivosť o nich môže byť náročná nielen na čas, ale hlavne na peniaze. Aby pri zdravotnej starostlivosti nemuseli hlboko siahať do vrecka, môžu využiť nové zdravotné a úrazové poistenie psov a mačiek od firmy PetExpert. Na Slovensko koncom roka 2020 vstúpilo on-line poistenie zo susednej Českej republiky, kde funguje viac ako dva roky. Spoločnosť pritom využije skúsenosti aj z fungovania vo Veľkej Británie. 

„Preskúmali sme si možnosti slovenského trhu a vieme, že zo strany majiteľov psov a mačiek je o tento druh poistenia veľký záujem. Navyše, počas posledných mesiacov pandémie sme zaznamenali, že slovenské domácnosti si obstarali alebo majú v pláne prijať nového štvornohého miláčika ako člena rodiny. Radosť robia pritom nielen vo viacčlenných rodinách, ale aj v tzv. single domácnostiach,“ hovorí Derek Cummins, spoluautor poistenia PetExpert.

Bez papierovania a zložitých podmienok

PetExpert je prvé online poistenie tohto druhu na Slovensku a vo všeobecnosti ide o prvé veterinárne poistenie u nás. Fungovať bude cez sieť zazmluvnených veterinárnych kliník, pričom v úvodnej fáze ich je 15. Majitelia majú zmluvného veterinára napríklad v Bratislave, Trenčíne, Žiline, v Banskej Bystrici, či v Košiciach. Kompletný zoznam spolupracujúcich veterinárov nájdu majitelia na webe www.mojpetexpert.sk a podľa záujmu sa zoznam spolupracujúcich kliník môže postupne rozširovať. 

Ak sa majiteľ psa alebo mačky rozhodne uzatvoriť poistenie, môže tak urobiť pri bežnej návšteve svojho veterinára. Nemusí navštíviť pobočku poisťovne alebo zdĺhavo hľadať a vypisovať formuláre cez internet. „Nami zazmluvnený veterinár zapíše zviera po splnení podmienok do online evidencie. Po uplynutí zmluvnej lehoty môže majiteľ zvieraťa využívať všetky benefity poistenia, ktoré je férové a transparentné,“ dopĺňa Derek Cummins. 

Poistenie je možné uzatvoriť len pre psov a mačky, ktoré sú staršie ako osem týždňov. Horná hranica veku na uzatvorenie poistenia pre psov je daná veľkosťou ich plemena – malé plemená psov nesmú byť staršie ako desať rokov, stredne veľké psy je možné poistiť do ôsmich rokov. Veľké plemená psov nesmú mať v deň uzatvorenia poistenia viac ako šesť rokov. V prípade mačiek je maximálny vek pri vstupe osem rokov. Ak sú pes alebo mačka poistené, jeho majiteľ môže využívať služby zmluvných veterinárnych kliník a veterinárov až do smrti zvieraťa. 

 

Ako to funguje v ordinácii

Po ošetrení psa alebo mačky platí ich majiteľ spoluúčasť na poistení vo výške 10 percent. Zvyšok za neho zaplatí ČSOB Pojišťovna, ktorá je partnerom a poistiteľom. „Ako prvá poisťovňa prinášame na slovenský trh takýto typ poistenia. Chceme využiť naše skúsenosti, ktoré sme za viac ako dva roky získali v susednej Českej republike. Klientom poskytujeme jednoduché podmienky a transparentné vybavenie ich žiadostí o preplatenie nákladov. Ak navštívia zmluvného veterinára, zaplatia len predpísanú spoluúčasť a ostatné náklady za realizované úkony zaplatíme za nich,“ hovorí Marek Cach, člen predstavenstva spoločnosti ČSOB Pojišťovna zodpovedný za poistné produkty.

Ak sa záujemcovia poistia u jedného zo zazmluvnených veterinárov, nemusia o preplatenie úkonov žiadať, peniaze za ošetrenie zvieraťa dostane od poisťovne priamo veterinár. Na mieste len zaplatia predpísanú spoluúčasť vo výške desať percent z ceny ošetrenia. „Roky pôsobím ako veterinárny špecialista - dermatológ aj v zahraničných nemocniciach, kde je veterinárne poistenie úplne bežné. Majiteľom zvierat totiž prináša mnoho výhod. Nemusia sa obávať neočakávaných vysokých účtov za ošetrenie a zároveň si môžu byť istí, že doprajú svojmu zvieratku to najlepšie možné ošetrenie priamo u špecialistu na daný problém. Aj u nás, vo veterinárnej nemocnici Anima v Žiline, poskytujeme služby špecialistov, ktoré nemusia byť najlacnejšie, najmä keď je nutná hospitalizácia alebo chirurgický zákrok. Takýchto ťažších prípadov máme v našej nemocnici desiatky mesačne,” hovorí odborný garant poistenia na Slovensku, MVDr. Marcel Kovalik, PhD., DipECVD, MRCVS. 

Tri druhy poistenia pre psov i mačky

Pre slovenský trh sú dostupné tri druhy poistenia pre psov a tri balíky poistenia pre mačky. Ak máte psa, najlacnejší balík Štart stojí od 25 eur, pričom limit na ošetrenia za rok predstavuje 1 200 eur. Stredný balík Basic vyjde majiteľa psa od 30 eur mesačne, pričom môže so svojim miláčikom absolvovať zákroky za 2 000 eur ročne. Tento balík zahŕňa aj náklady na nájdenie a opatrovanie psa. Najvyšší balík Premium môže mať majiteľ od 35 eur mesačne, pričom obsahuje vyšší limit na veterinárne vyšetrenia (do 3 000 eur), ale napríklad aj poistenie straty alebo odcudzenia psa, či poistenie smrti zvieraťa.

V prípade mačiek začínajú jednotlivé balíčky s o päť eur nižšou cenou. Cena pre konkrétne zviera je vypočítaná individuálne a kompletný cenník pre majiteľov je prístupný na webovej stránke www.mojpetexpert.sk. „Myslím si, že mnoho našich zákazníkov sa možnosti poistenia poteší. Získajú kvalitné poistenie zvieraťa so zrozumiteľnými podmienkami a jednoduchým čerpaním priamo v nemocnici,” dopĺňa doktor Marcel Kovalík.

Skúsenosti z Česka

Českí majitelia psov a mačiek môžu dnes využívať služby takmer 80 percent veterinárnych kliník a veterinárnych lekárov po celej krajine. Zviera musí byť zároveň začipované. Okrem zdravotnej starostlivosti, úrazu, či spôsobenej škode si môžu českí majitelia psov a mačiek poistiť aj smrť zvieraťa, náklady na jeho starostlivosť v prípade hospitalizácie majiteľa, poistenie straty alebo odcudzenia zvieraťa a náhradu nákladov na jeho nájdenie. 

Anketa

Aké domáce zvieratko máte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok