Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 11. 2020
Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?
Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Zdroj: Shutterstock

Stavba domu je pre niekoho splneným snom a všetko musí byť dokonalé, pre niekoho je stavba domu bolestivou skúsenosťou, ktorá ho stála veľké finančné prostriedky a dom má do dokonalosti ďaleko. Ako sa vyhnúť problémom na stavbe?

Projekt - základný kameň domu, ale aj úrazu

Máte vysnívaný domček v hlave, či "vymakaný" architektonický návrh, ktorý vám bude rozkreslovať projektant?

Tak si dajte pozor na to, aby všetky vaše schválené nápady a plány boli v projekte zakreslené, pretože na "to sa potom nejako urobí" či "s priečkami sa dá hýbať aj na stavbe" a pod. si dajte pozor. Dve až tri zmeny odlišné od projektu v hlave uprizeráte, avšak ak je takých vecí viac (na mnohé sa navyše zabudne), tak sa vám váš vysnený dom zosype ako domček z kariet.

Na stavbe jedna vec ovplyvňuje druhú, tak si každú zmenu podrobne premyslite a zaznamenajte.

Radšej si za projekt priplaťte, pretože zaplatené stovky eur vám ďalšie stovky ušetria vrátane vašich nervov, materiálu i pracovných hodín stavebníkov.

V projekte nechajte iba minimum miesta na domýšľanie zo strany stavebnej firmy.

Bez finančného plánu do zeme nekopťte

Púšťate sa do stavby domu, bez toho, aby ste vedeli, z čoho budete jednotlivé položky hradiť?Zistite si približnú cenu hrubej stavby, strechy, okien a dverí, kúrenia, elektriny, podlahy, rozvodov vody a odpadov dopredu, aby vás nezaskočilo, že "je všetko v dnešnej dobe tak drahé". K tejto odhadovanej cene pridajte ešte 10 až 20 %, prípadne si nechajte rozpočet stanoviť od projektanta (máte na výber položkový (drahší) či za meter štvorcový (skôr orientačný).

Potom si vypočítajte vaše finančné možnosti a prípadne, akú veľkú hypotéku budete potrebovať.

Stavajte podľa projektu, zmente projekt podľa skutočnosti

Stavebná firma by mala stavať presne podľa projektu, ale môže sa stať, že projekt je nedokonalý, či niektorá časť stavebného materiálu chýba alebo bola dodaná chybne.

Môže sa tiež stať, že sa na pozemku vyskytne nejaký problém (napríklad zúženie domu kvôli krivej susedovej stene, uchádzanie terénu, atď.) a vy musíte improvizovať. Často sa tiež stáva, že sa rozhodnete na poslednú chvíľu vašu stavbu zmeniť.

Všetky tieto zmeny nechajte zakresliť do projektu, pretože môžu ovplyvniť mnoho ďalších prvkov.

Výpočet materiálu od výrobcu stavebného materiálu

Prakticky všetci veľkí výrobcovia stavebného materiálu ponúkajú výpočet spotreby stavebného materiálu. Vy poskytnete plány a dostanete výpis spotreby jednotlivých typov tehál, nosníkov atď. Ak meníte nejakým spôsobom svoj projekt, tak nezabudnite poslať aktualizovaný projekt aj dodávateľovi stavebného materiálu.

Väčšinou vám dodávatelia stavebného materiálu výpočty nadhodnotia viac, než je reálna spotreba. So slušnými stavebninami sa väčšinou dohodnete na spätnom odkupe, ale nie je to zvykom (zvlášť pri atypických stavebných materiáloch). Preto si vždy overte, či vám nadbytky vezmú späť.

Môže sa tiež stať, že s pri výpočte stane chyba, preto sa neváhajte stavebninám ozvať.

 

Kontrola dokladov aj stavby

Všetky doklady si poriadne skontrolujte či si ich nechajte skontrolovať vašim stavebným dozorom. Kontrolujte tiež to, či privezený materiál zodpovedá skutočnosti. Zvlášť je nemilé, keď narazíte na nekalé správanie stavebníkov či dodávateľských firiem, ktorí si účtujú za materiál či prácu viac, než zodpovedá skutočnosti.

So súhlasom stavebnej firmy môžete nainštalovať kameru na vašu stavbu, tá vás ochráni pred takýmto správaním aj krádežami stavebného materiálu či náradia.

Kvalitný stavebný dozor

Stavebný dozor je na stavbe povinnosťou, ale mnoho občanov ho obchádza a často si vystačia "s podpisom" a stavbu si dozorujú sami. Stavebný dozor má na stavbe nenahraditeľnú funkciu ako kontrolný orgán a taktiež ako mediátor medzi investorom a stavebnou firmou (prípadne ešte s dodávateľmi materiálu).

Výhodné je mať externý stavebný dozor, ktorému môžete veriť. Stavebné spoločnosti často túto službu poskytujú už v cene, ale takýto stavebný dozor bude obhajovať záujmy firmy, než vás ako investora.

Investície do stavebného dozoru sa vyplatia, pretože skúsený dozorca vie, aké sú úskalia vašej stavby a kde je najčastejšie "zakopaný pes".

Ak nie ste so stavebným dozorom spokojní, tak neváhajte využíť služby konkurencie. Vhodná je tiež vaša častá fyzická kontrola stavby, kedy si so stavebnou firmou prejdete, čo daný deň urobili, aký je plán na ďalšie dni a podobne.

Málokto si môže dovoliť stáť stavebnej firme a dodavateľom neustále za chrbtom (niekedy nepomôže ani to) a môže sa teda stať, že stavba vysneného domu sa premení v nočnú moru, ktorá skončí na súde.

 

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok