Rakúske diaľničné známky v roku 2021 jemne zdraželi. Všimnú si to tí, čo kupujú ročné

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 1. 2021
Rakúska diaľničná známka je od roku 2021 opäť o čosi drahšia. Využívať však môžete vyše dvetisíc kilometrov dostavaných diaľníc.
Rakúske diaľničné známky v roku 2021 jemne zdraželi. Všimnú si to tí, čo kupujú ročné

Zdroj: Shutterstock

Použitie rakúskych diaľnic je aj v roku 2021 mierne drahšie ako počas uplynulého roka. Rakúsky správca diaľnic a rýchlostných ciest ASFINAG v roku 2021 opäť upravil ceny podľa inflácie, čo predstavuje zvýšenie o 1,5 percenta. Cena ročnej známky pre osobné autá sa zvýšila z 91,10 eura na 92,50 eura. Rakúska diaľničná sieť je fakticky hotová, meria cez 2 200 kilometrov.

Cena diaľničnej známky stúpa každý rok

Rakúšania podľa zákona upravujú ceny známok podľa inflácie každoročne, napríklad v roku 2017 stála ročná známka 86,4 eura. Už od roku 2018 si pritom vodiči v Rakúsku môžu vyberať medzi digitálnou a nalepovacou etiketou. Cena je pri oboch formách rovnaká. Pre rok 2021 má diaľničný kupón v Rakúsku jablkovo zelenú farbu.

Známku je nutné nalepiť znútra na čelné sklo do ľavého horného rohu alebo do stredu za spätné zrkadlo. Na motocykli musí byť umiestnená na dobre viditeľnom mieste, najlepšie na nádrži.

 

Ročná diaľničná známka v Rakúsku platí 14 mesiacov

Rovnako ako na Slovensku alebo v Českej republike - aj v Rakúsku platia diaľničné známky 14 mesiacov - ak si ich kupujete tzv. celoročnú známku na začiatku roka. Známky pre rok 2021 sú tak využiteľné už od decembra a ich platnosť skončí až 31. januára 2022. Rakúske nalepovacie známky sa začali predávať koncom novembra 2020 na 6000 predajných miestach v Rakúsku i v zahraničí.

Diaľničné známky 2021 - ceny Rakúsko (v zátvorke 2020) 

typ vozidla 10 dní 2 mesiace 1 rok
automobil 9,50 eura (9,40 eura) 27,80 eura (27,40 eura) 92,50 eura (91,1 eura)
motocykel 5,50 eura (5,40 eura) 13,90 eura (13,70 eura) 36,70 eura (36,2 eura)

Zdroj: ASFINAG

Elektronickú známku treba kúpiť v predstihu

Pri kúpe rakúskej diaľničnej známky je nutné zaregistrovať sa na stránke rakúskeho správcu diaľnic. Elektronickú známku si však musíte kúpiť najmenej 18 dní pred použitím. ASFINAG totiž zaviedol 18-dňovú ochrannú lehotu spotrebiteľa, počas ktorej si môže na elektronickej známke zmeniť evidenčné číslo, termín platnosti. Táto lehota neplatí pre právnické osoby.

Okrem diaľničnej známky môžu byť niektoré úseky ciest v Rakúsku spoplatnené zvlášť. Sú to najmä horské cesty, tunely či mosty. Informácie o týchto úsekoch sa dajú zistiť napríklad na interaktívnej mape rakúskeho automotoklubu (ÖAMTC).

  • V Rakúsku daľničnú známku (Autobahnvignette) kúpite bežne na čerpacích staniciach. Zoznam nájdete na stránkach Asfinag.at

  • Cez internet si rakúsku diaľničnú známku na slovensku zakúpite aj na stránkach AKSR, eznamka.sk, alebo digitálnu diaľničnú známku priamo v slovenskej verzii eshopu na Asfinag.at.

Pokuty v Rakúsku sú vyššie

Za jazdu bez platnej diaľničnej známky hrozí v Rakúsku pokuta vo výške od 120 až do 3000 eur. Pokuty sú udeľované aj vtedy, ak je známka nedostatočne nalepená, alebo vykazuje stopy opakovaného nalepovania.

Najčastejšie pokuty v Rakúsku 

  • Porušenie zákazu parkovania od 40 eur

  • Prekročenie rýchlosti o 20 km/h od 36 eur

  • Jazda pod vplyvom alkoholu od 600 do 3700 eur (nad 0,8 promile je vždy odoberaný vodičský preukaz)

  • Nedanie prednosti v jazde od 73 eur

  • Jazda na červené svetlo od 73 eur

  • Použitie mobilného telefónu počas vedenia vozidla bez použitia hands-free sady od 25 eur

Nezabudnite na vestu a pozor na rýchlosť

Na cestách mimo obce v Rakúsku je vodič povinný mať vo vozidle signálnu vestu. Počas jazdy je povinnosťou aj použitie bezpečnostných pásov.

Motorkári v Rakúsku sú povinní nosiť helmy a musia jazdiť i počas denného svetla so zapnutým stretávacím svetlom.

Deti v aute mladšie ako 14 rokov, ktorých výška nepresahuje 150 centimetrov, sa smú v Rakúsku prepravovať iba v detskej sedačke. V osobných motorových vozidlách a vozidlách s väčším počtom sedadiel (v tzv. minibusoch) sa smie na sedadle pre jednu osobu prepravovať iba jedno dieťa, pričom musí mať veku a vzrastu zodpovedajúco zaistenú bezpečnosť.

V Česku prešli kompletne na virtuálne známky

České diaľničné známky pre rok 2021 sú prvýkrát virtuálne, nalepovacie známky ako prípadná alternatíva po vzore Rakúska zachované nebudú. Ceny pritom zostávajú už od roku 2012 rovnaké: ročná známka vyjde na 1500 českých korún, desaťdňová na 310 korún a mesačná na 440 korún.

Anketa

Kde budete tento rok dovolenkovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok