Zánovné autá na trhu medziročne výraznejšie zdraželi

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 11. 2020
Stredná hodnota ceny oproti roku 2019 vzrástla o 4 510 eur. V ponuke bolo zároveň viac áut, ako v rovnakom období minulý rok.
Zánovné autá na trhu medziročne výraznejšie zdraželi

Zdroj: Shutterstock

Trh so zánovnými vozidlami za trištvrte roku ponúkol o niečo viac áut, ich cena však v medziročnom porovnaní výraznejšie stúpla. Za deväť mesiacov tohto roku bolo na slovenskom trhu celkovo v ponuke 35 210 áut vo veku do 5 rokov a s nájazdom do 50 000 km. Bolo ich o 4 236  viac než za rovnaké obdobie vlaňajšku. Stredná hodnota ceny oproti roku 2019 vzrástla o 4 510 eur - na 25 500 eur. Vyplýva to z analýzy trhu vozidiel realizovanou spoločnosťou AURES Holdings, pod ktorú patrí aj značka Mototechna špecializujúca sa na zánovné autá.  

Emisné normy tlačia ceny nahor

Ceny väčšiny nových vozidiel na slovenskom trhu v poslednej dobe neustále rastú. Automobilky sú pod tlakom emisných noriem a musia svoje produkty zdražovať jednak preto, aby pokryli dodatočné poplatky, resp. pokuty za nadlimitné emisie CO2 a za druhé, aby stále prísnejšie limity splnili, sú autá čím ďalej zložitejšie a tým pádom aj drahšie na výrobu. 

„Vysoké ceny nových áut v súčasnej dobe výrazne ovplyvňuje aj ich nedostatok spôsobený zastavením výroby v jarných mesiacoch. Amortizáciu zánovných vozidiel odpíše už prvý majiteľ a druhý majiteľ si tak už zaobstaráva auto v zrovnateľnej kvalite, no samozrejme výrazne lacnejšie,“ uvádza Stanislav Gálik, výkonný riaditeľ inovačného laboratória AuresLab z holdingu AURES a pokračuje: „Najrýchlejšie sa prepadáva hodnota luxusných vozidiel. Napríklad pri dvojročných SUV od BMW a Mercedesu s 20 tisícami kilometrov je úspora aj cez 40 %, u trojročných s 30 tisícami kilometrov sa pohybuje už okolo 50 % cenníkovej ceny.“

 

Cena nového auta sa najviac prepadne prvý rok

Najväčší prepad hodnoty nastáva hneď v prvom roku. Pre porovnanie: dobre vybavená ročná Fabia s 12 tisícami kilometrov a cenníkovou cenou okolo 14 680 eur je o 16 %, resp. 2 300 eur lacnejšia. Pri automobile Kia Ceed je prepad hodnoty v prvom roku rovnakých 16 %, ale v absolútnych číslach 2 680 eur. Podobné je to pri modeloch Škoda Karoq a Kodiaq (cca 12-13 %), Scala, Hyundai i30 a veľmi žiadané Suzuki Vitara sa pohybujú okolo 11 %.

Záujemcovia o zánovné automobily si na celom slovenskom trhu mohli počas uplynulého trištvrte roku vyberať z vozidiel so strednou hodnotou 1,2 roku a s 13 857 kilometrami na tachometri. Zánovných vozidiel s benzínovým motorom bolo 47 %, zatiaľ čo za rovnaké obdobie minulý rok to bolo 54 %. 

Obľubu zánovných áut na benzín potvrdzujú aj dáta značky Mototechna, kde sa tento rok ponúkalo 85,7 % vozidiel s benzínovou motorizáciou. V ponuke samotnej Mototechny, ktorá sa špecializuje na zánovné autá, sa priemerná cena ustálila na 14 346 eur. Predajcom tento rok prešlo rukami najviac zánovných áut Škoda Octavia (929 kusov) nasledovaných Škodou Fabia (844 kusov) a Kiou Ceed (631 kusov). Model Škoda Octavia suverénne vládol aj minuloročnej ponuke, medziročne sa ho v predaji objavilo o 94 kusov viac. Obľúbenú kategóriu vozidiel SUV podľa dát Mototechny za posledného trištvrte roku o tri percentá predbehli hatchbacky s 39 % podielom, na treťom mieste sa umiestnili potom modely v prevedení kombi s 12 %.

Koronavírus mení aj spôsob predaja

Jeden z najväčších predajcov ojazdených áut v Strednej Európe - AAA AUTO - zahájilo na jeseň roku 2020 predaj vozidiel on-line. Predajca bol tiež nútený sprísniť hygienické opatrenia a dezinfekciu. Po novom si jazdené auto z bazáru môžete kúpiť aj online, vydezinfikované auto vám zadarmo privezú domov.

„Už na začiatku pandémie sme prijali súbor opatrení, ktoré zákazníkom umožňujú bezpečný nákup vozidiel. Po aktuálnom sprísnení vládnych opatrení sme pripravení dodržať najprísnejšie hygienické štandardy a zaistiť predaj vozidiel on-line. Call centrum, ktoré vybavuje dopyty po vozidlách, ktoré si ľudia vyhľadávajú na internete, má momentálne posilnenú kapacitu. Na zaistenie doručovania automobilov sme posilnili aj kapacity predajcov,“ vysvetľuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO.

Ľudia si môžu vybrať a zarezervovať vozidlá, o ktoré majú záujem na stránkach www.aaaauto.sk. Následne sa na zelenej linke call centra 0800 100 100 s operátorom dohodnú na mieste a čase odovzdania automobilu. Vydezinfikované vozidlo na dohodnuté miesto pristaví predajca vybavený ochrannými pomôckami. 

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok