Šmyk je nočnou morou mnohých šoférov. Ako ho čo najlepšie zvládnuť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 11. 2020
Pretáčavý šmyk môže dostať auto s pohonom ktorejkoľvek nápravy. Kľúčové je to, ako v tej chvíli sedíte za volantom a akú kontru spravíte.
Šmyk je nočnou morou mnohých šoférov. Ako ho čo najlepšie zvládnuť?

Zdroj: Shutterstock

Auto sa za mnohých okolností na vozovke môže dostať do šmyku - buď do nedotáčavého alebo do pretáčavého. A to dokonca aj vtedy, keď si dávate pozor. Aby sme vedeli správne reagovať, musíme sa najprv naučiť rozlišovať jednotlivé typy šmykov. V zásade ich poznáme dva - nedotáčavý a pretáčavý šmyk.

My v redakcii veríme, že sa do žiadnej z týchto situácií nedostanete a rady odborníkov nebudete potrebovať. Avšak na druhej strane dúfame, že ak sa tak náhodou stane, tieto rady vám pomôžu udržať stabilitu a kontakt vozidla s vozovkou.

Nie je šmyk ako šmyk

Do nedotáčavého šmyku sa dostávate vtedy, keď automobil zatáča nedostatočne. Čo to znamená? Vozidlo sa začne šmýkať svojou prednou časťou smerom von zo zákruty, čo je príznačné najmä pre autá s pohonom predných kolies. V takejto situácii odborníci odporúčajú vrátiť volant naspäť, nechať vozidlo ísť rovno a najmä - vyšliapnuť spojku. To všetko by sa malo diať bez pridávania plynu a brzdenia. 

Podľa odborníkov aj v tomto momente robí najviac vodičov chybu - buď brzdia alebo pridávajú plyn, je to však pochopiteľné - a situáciu nepoznajú, začínajú panikáriť. Dôležité je v tomto momente myslieť tiež na to, že ak nie je okraj cesty príliš blízko, kolesá skôr či neskôr opäť získajú kontakt s vozovkou a auto zabočí. Pomalým jemným pridávaním plynu sa dostanete do správneho smeru a môžeme pokračovať v jazde.

Pretáčavý šmyk znamená moment, kedy auto zatáča až príliš. To v praxi znamená, že automobil smeruje mimo vozovky svojou zadnou časťou, čo je v tomto prípade príznačné pre u autá so zadným náhonom. Príčinou takéhoto šmyku je dočasná strata kontaktu s vozovkou na zadnej náprave - fyzika sa nedá oklamať a auto sa začne otáčať okolo vlastnej osi. Čo sa s tým dá robiť? V tejto chvíli je mimoriadne dôležité prudko, ale krátko otočiť volantom do opačného smeru. Ak však volantom točiť príliš – zadok auta vám môže vystreliť na druhú stranu. V momente, keď sa vám vozidlo podarí ovládnuť, točte volantom zase do opačnej strany. A všetky ďalšie korekcie musia byť kratšie, radia odborníci na krízové situácie za volantom.

 

Zdroj: Pixabay

Ako úspešne zvládnuť pretáčavý šmyk?

Treba si uvedomiť, že ako vodič musíte zaujať správnu polohu za volantom, urobiť rýchly a presný manéver a tiež musíte mať jasno v tom, ktorý pedál vyšliapnúť alebo naopak pustiť. Tu sú zásady, ktoré vám môžu pomôcť úspešne zvládnuť pretáčavý šmyk:

  • Správny posed za volantom - vďaka nemu šmyk spozorujete včas, ak budete mať zlú polohu a zadok auta sa zatočí za určitú hranicu, nemáte šancu dostať ho opätovne pod kontrolu
  • Naučte sa urobiť kontru - vodič by mal vedieť zvládnuť rýchly manéver s volantom - natočiť ho proti natáčajúcemu sa zadku auta. Rýchlosť a presnosť vyhráva. Základom je správne narábanie/rúčkovanie s volantom, jednou rukou to určite nezvládnete
  • Pri aute z manuálnou prevodovkou stlačte spojku, ak máte automat, jednoducho dajte nohu z plynu.

Mám pohon 4x4. Môžem dostať šmyk? Samozrejme

Zhrňme si zopár mýtov a tiež pravidiel, na ktoré by ste mali myslieť pri jazde nepredvídateľným terénom. 

  • Pretáčavý šmyk môže dostať auto s pohonom ktorejkoľvek nápravy. Je dlhoročný mýtus, že ho môže dostať len auto s pohonom zadnej nápravy. Rovnako tak neplatí, že tento šmyk nezažije ten, kto si kúpi pohon oboch náprav (4x4). Fyzika jednoducho v tomto prípade platí pre všetkých šoférov rovnako, bez ohľadu na auto či výbavu.
  • Je tiež isté, že šmyk môžu dostať všetky autá bez ohľadu na umiestnenie motora. Je teda jedno, či máte motor vzadu, alebo vpredu.
  • Ak vlastníte automobil vyrobený po 1. novembri 2014 takmer s určitosťou je vybavený stabilizačným systémom. Neznamená to však, že pretáčavý šmyk nemôžete dostať. Šmyk dostanete, no aspoň máte istotu, že vám budú bezpečnostné a stabilizačné systémy zo všetkých síl pomáhať.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok