Dopady pandémie: V Česku rastie nezamestnanosť, na Slovensku klesá HDP

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 9. 11. 2020
Opatrenia na zabránenie šírenia vírusu covid-19 prispeli k nárastu nezamestnanosti v oboch krajinách. Ako aj k poklesu HDP.Prijatím mnohých podporných programov sa vlády oboch krajín snažili minimalizovať škody spôsobené pandémiou.
Dopady pandémie: V Česku rastie nezamestnanosť, na Slovensku klesá HDP

Zdroj: Shutterstock

Z prvej vlny pandémie vyšlo Česko bohatšie

Z prvej vlny vyšli Slovensko aj Česko menej poškodené, než iné krajiny Európskej únie. Kým na Slovensku bol pokles HDP v prvom štvrťroku 5,2 % a v druhom štvrťroku 8,3 %, priemerný pokles v krajinách EU predstavoval v druhom štvrťroku 11,4 %. Pokles českého hospodárstva bol miernejší: v prvom štvrť roku 3,3 % a v druhom 8,7 %. Vyplýva to z analýzy, ktorú v októbri realizovalo Centrum ekonomických a trhových analýz (CETA) spolu s medzinárodnou investičnou spoločnosťou Goldenburg Group.

"Miernejší pokles HDP Česka je sčasti zásluhou neadresnej, plošnej podpory ekonomiky, vrátane opatrení v oblasti daní a odvodov. Slovensko takto veľkorysé nebolo. Tomu však bude zodpovedať aj vyšší nárast dlhu v Česku," komentoval výsledky analýzy Matěj Homola, výkonný riaditeľ Goldenburg Group Ltd. a dodal: "Relatívne „zbohatnutie“ Česka aj Slovenska voči priemeru EÚ v prvom polroku sa zrejme do konca roka vytratí. Aktuálna druhá vlna totiž ďalej výrazne zhorší HDP, nezamestnanosť aj zadlženie oboch krajín."

Tip: Máte nárok na podporu od štátu? Skontrolujte si aktuálne podmienky pomoci

Nárast nezamestnanosti je na Slovensku miernejší

Aj to bol jeden z faktov, na ktorý s obľubou poukazú niektorí poprední slovenskí politici. Do akej miery prispeli k udržaniu pracovných miest podporné vládne programy, je predmetom hlbšej analýzy. Určite však môžeme už teraz skonštatovať, že kým medziročná nezamestnanosť v Česku vzrástla až o štvrtinu, situácia na Slovensku bola priaznivejšia.

Tabuľka: Nezamestnanosť v 2. štvrťroku 2020 a 2019
Krajina Slovensko Česká republika
2. Q 2019 5,7 %  1,9 %
2. Q 2020 6,6 % 2,4 %
Zdroj: CETA

Druhá vlna je ničivá, pomôže iba spotreba     

Zvládnuť prvú vlnu pandémie pomohli zamestnávateľom vládne stimuly. Tých českých bolo viac a štedrejších, oproti tým na Slovensku. Vedľa príspevku pre zamestnávateľov na udržanie pracovného miesta (Kurzarbeit), pandemickej PN-ky či ošetrovného, mohli českí podnikatelia počítať napríklad aj s odpustením odvodov na poistné (na Slovensku bol možný iba odklad)

S podporou v takomto rozsahu sa však už pri druhej vlne nepočíta. Rastú schodky verejných rozpočtov, zmenšujú sa rezervy firiem. V Českej republike sa počíta s deficitom 500 mld. korún (cc 18,5 mld. eur) a na Slovensku by mal deficit dosiahnuť 11,5 mld. eur. To je štyrikrát viac, než bol plánovaný schodok verejných financií na začiatku roka.

Tabuľka: Vývoj nezamestnaných v ČR a v SR pred pandémiou

Rok Slovensko Česká republika
2016 4 % 9,7 %
2017 2,9 % 8,1 %
2018 2,2 % 6,5 %
2019 2 % 5,8%

Zdroj: Světová banka https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.NE.ZS?locations=SK-CZ, štatistické úrady, predikcia, CETA

 

To, že nezamestnanosť porastie, je viac než isté. Očakáva sa až dvojnásobné zvýšenie nezamestnanosti v ČR. Na Slovensku sa predikuje prekročenie 7 %-tnej hranice.

Tabuľka: Odhad nezamestnanosti v ČR a v SR 2020,2021

Rok Slovensko Česká republika
2020 3,8 % 7,4 %
2021 3,4 % 6,8 %

Zdroj: Světová banka https://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.NE.ZS?locations=SK-CZ, štatistické úrady, predikcia, CETA

 

"Ekonomickým víťazom pandemickej krízy bude ten, kto udrží vyššiu spotrebu domácností. Kľúčom k úspechu nebudú  extra stimuly a dávky, ale to, či vláda presvedčí firmy a domácnosti transparentnými a predvídateľnými opatreniami, že koniec krízy sa blíži. A to bez ohľadu na to, koľko to bude ešte reálne trvať. Ak však ľudia uveria, že prichádzajú natrvalo zlé časy, prestanú míňať a začnú sporiť, tak tie zlé časy z pohľadu vývoja HDP skutočne prídu," hovorí analytik CETA Michal Hejl.

Už teraz môžeme sledovať niektoré vládne opatrenia, ktoré by mali prispieť k rastu spotreby. Vianočný príspevok 5 000 korún českým dôchodcom či 13. dôchodok našich slovenských dôchodcov by sa mohol "preliať" do predvianočných nákupov.

 

Anketa

Suhlasíte s opatreniami, ktoré zavádza vláda na zmiernenie šírenia epidémie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok