Deň, ktorým si pripomíname boj za slobodu a demokraciu. Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 11. 2020
Parlament 25. októbra 2001 schválil poslanecký návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, pod ktorý sa podpísali poslanci SMK, KDH, DS a LDU. Dovtedy bol 17. november na Slovensku na rozdiel od Českej republiky len pamätným dňom.
Deň, ktorým si pripomíname boj za slobodu a demokraciu. Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Zdroj: Shutterstock

Vedeli ste, že sedemnásteho novembra sa narodil slávny americký spevák Jeff Buckley alebo portugalský futbalista Nani? Alebo že ide o medzinárodný deň predčasne narodených detí? Pravdepodobne nie. Sedemnásty november má však v slovenskom i českom kalendári svoje špeciálne miesto - je to dátum, kedy oslavujeme Deň boja za slobodu a demokraciu. Pôvod tohto štátneho sviatku 17. november siaha do roku 1939, konkrétne do Protektorátu Čechy a Morava. Orgány Veľkonemeckej ríše totiž 17. novembra 1939 zatvorili v protektoráte všetky vysoké školy.

Ako vznikol sviatok 17. novembra?

Sviatok vznikol ako reakcia na niekdajšiu študentskú pripomienku vzniku Československej republiky 28. októbra a masovú účasť na pohrebe zastreleného medika Jana Opletala dňa 15. novembra. Bezpečnostné zložky vtedy vtrhli na pražské internáty a stovky študentov deportovali do koncentračných táborov. Deväť funkcionárov študentských organizácií okamžite popravili.

Slovákov však na rozdiel od českých študentov neposielali do koncentračných táborov Sachsenhausen a Dachau, ale po pár dňoch týrania ich ako cudzincov prepustili. O protištudentských represiách vtedy informovali významné svetové médiá Chicago Tribune, New York Herald, sovietska Pravda alebo Osservatore Romano. Študentské organizácie po celom svete následne tento deň v roku 1941 zo solidarity vyhlásili za Medzinárodný deň študentstva, aby sa osud perzekvovaných študentov každoročne pripomínal.

Pred 31 rokmi 17. novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede vtedy v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie. Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Táto nevinná akcia napokon odštartovala sled udalostí, vďaka ktorému sa rok 1989 stal osudným aj pre komunistický režim v Československu. Sedemnásty november je tak smutnou spomienkou na násilné režimy minulosti, no zároveň silnou pripomienkou sily ľudu, ktorá sa v neľahkých časoch zomkla a vytrvala.

Deň boja za slobodu a demokraciu ako štátny sviatok si 17. novembra pripomíname od roku 2001. Parlament vtedy 25. októbra schválil poslanecký návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, pod ktorý sa podpísali poslanci SMK, KDH, DS a LDU. Dovtedy bol 17. november na Slovensku na rozdiel od Českej republiky len pamätným dňom.

 

Obchody budú v utorok zatvorené

V utorok 17. novembra budú obchody na Slovensku zatvorené rovnako ako v prípade ostatných štátnych sviatkov. Otvorené môžu mať len predajne na staniciach, letiskách a benzínkach, lekárne, obchody so suvenírmi a veľkoobchody.

Predaj nie je zo zákona zakázaný ani v prevádzkach, kde neobsluhujú zákazníkov predavači, ktorí sú zamestnancami. Podobne ako počas iných sviatočných dní tak zrejme budú otvorené menšie predajne, kde predáva ich majiteľ či obsluha v postavení živnostníka.

Bežne by mohli fungovať aj reštaurácie a iní poskytovatelia služieb, vrátane kín, fitness centier a podobne. Avšak tento rok kvôli koronavírusovým reštrikciám budú v obmedzenom režime. Reštaurácie môžu fungovať len v prípade výdaja jedla, prípadne na vonkajšej terase. Kiná, fitness centrá a podobné zariadenia zostanú zatvorené. 

Ďalšie užitočné články k sviatkom a prázdninám v roku 2021:

V Čechách platia iné podmienky

V Českej republike je 17. november síce tiež štátnym sviatkom, ale patrí medzi sviatky, na ktoré sa nevzťahuje tamojší zákon upravujúci obmedzenie času predaja počas vybraných dní. Preto tam môžu byť v nedeľu 17. novembra obchody otvorené bez obmedzenia. No treba rátať s tým, že aj v tejto krajine je vyhlásený výnimočný stav a preto otváracie hodiny prevádzok sú obmedzené a zákaz vychádzania platí aj naďalej.

Zaujímavosti a fakty spájané s dátumom 17. november zo Slovenska i zo sveta

  • 1869 – bol otvorený Suezský prieplav
  • 1939 – nacisti uzavreli české vysoké školy, množstvo študentov deportovaných do koncentračných táborov. O dva roky v Londýne vyhlásili 17. november ako Medzinárodný deň študentstva.
  • 1970 – sovietska sonda Luna 17 s robotickým vozidlom Lunochod 1 pristála na Mesiaci
  • 1989 – násilný zásah štátu proti študentskej manifestácii v Prahe znamenal začiatok Nežnej revolúcie v Česko-Slovensku
  • 1992 – Slovenská národná rada a Česká národná rada schválili Ústavný zákon o zániku ČSFR a posunuli ho Federálnemu zhromaždeniu
  • 2003 – Arnold Schwarzenegger bol inaugurovaný za guvernéra Kalifornie.
  • 2008 – boli zrušené víza do USA pre občanov Slovenska a ďalších šiestich krajín (Česka, Maďarska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Južnej Kórey)

Zdroj: Wikipédia (2020

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok