5 situácií, kedy nedostanete podporu v nezamestnanosti

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 11. 1. 2021
Prišli ste o zamestnanie a kým si nájdete nové, mohli by ste čerpať podporu v nezamestnanosti. No nie vždy! Sú situácie kedy nedostanete nič.
5 situácií, kedy nedostanete podporu v nezamestnanosti

Zdroj: Shutterstock

I tak by pre Vás evidencia na úrade práce mohla byť výhodná. Najmä kvôli zdravotnému poisteniu. V prípade, že nie ste zamestnaní ani nepodnikáte, musíte si platiť dobrovoľné zdravotné poistenie, inak Vás neošetria ani nezoperujú bezplatne. 

Aké sú podmienky na poskytnutie podpory

Podpora, resp. dávka v nezamestnanosti má preklenúť obdobie medzi jednotlivými zamestnaniami. Vďaka podpore tak štát nenechá napospas. Avšak musia byť splnené podmienky; byť poistený určitú dobu v sledovanom období a nemať dlhy na poistnom. 
Inak sa s podporou v nezamestnanosti môžete rozlúčiť.

Situácia 1: Nie ste dostatočne dlho poistení

Aby ste vôbec mohli uvažovať o podpore v nezamestnanosti, musíte byť poistení aspoň dva roky (resp. 730 dní) v sledovanom období 4 rokov.

Čo to znamená „byť poistený“?

Poistenie v nezamestnanosti je súčasťou sociálneho poistenia odvádzaného do Sociálnej poisťovne. Toto poistenie sa strháva zo mzdy, platu či odmeny zamestnancom. Akonáhle ste zamestnancom, zamestnávateľ vás musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne a pravidelne strhávať z vašej mzdy poistné na Sociálne poistenie. Koľko a na aké druhy poistenia sa vám mesačne strháva sa dozviete z vašej výplatnej pásky.

Aj keby zamestnávateľ dlhoval na poistnom, zamestnanec má pred zákonom podmienku poistného splnenú.

Živnostníci, podnikatelia a ďalšie SZČO si odvádzajú poistné na sociálne poistenie sami.

Tip: Výšku odvodov na sociálne a zdravotné poistenie ľahko zistíte v našej mzdovej kalkulačke

Situácia 2: Dlhujete na poistnom

Dlhy na poistnom sú úskalím práve samostatne zárobkovo činných osôb. Tie si odvádzajú predpísané poistné do Sociálnej poisťovne samé. V prípade, že ukončia živnosť a chceli by sa zaevidovať medzi uchádzačov o zamestnanie, bude príslušnú úrad práce preverovať aj či nie sú dlhy na poistnom.
Či a koľko dlhujete na poistnom si môžete osobne zistiť na ktorejkoľvek pobočke. 

Osoby, ktoré nie sú ani zamestnancami ani SZČO, môžu byť poistené dobrovoľne a prihlásiť sa na Sociálnu poisťovňu ako dobrovoľne poistená osoba. Rovnako ako SZČO, tak aj dobrovoľne poistení, musia sledovať, či majú zaplatené poistné včas a v správnej sume. 

Situácia 3: Ste na dôchodku alebo poberáte PN

Pracujúci dôchodca nemá nárok na dávku v nezamestnanosti, keď o zamestnanie príde. Už poberá dôchodok. Takisto poberateľia predčasného starobného alebo výsluhového alebo invalidného dôchodku nárok na dávku v nezamestnanosti nemajú.

Zákon taktiež neumožňuje poberať dávku v nezamestnanosti v čase, keď poberáte nemocenské, ošetrovné alebo materské.  Všetky tieto dávky vyplývajú taktiež zo sociálneho poistenia, konkrétne z nemocenského. Sú náhradou príjmu a ich súbeh nie je možný.

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorá umožní starostlivosť o dieťa. V tomto čase poberateľ rodičovského príspevku poistencom štátu. Nemôže byť zároveň nezamestnaný. 

Situácia 4: V sledovanom období ste pracovali na dohody v limite

Nárok na dávku v nezamestnanosti nemajú ani osoby, ktoré pracovali na základe dohody o brigádnickej činnosti.

Situácia 5: Nedoložili ste potrebné dokumenty

K tejto situácii takmer nedochádza. Získať dávku môžete tak, že podáte žiadosť o dávku v nezamestnanosti na pobočke Sociálnej poisťovne alebo na úrade práce sa zaeviduje do evidencie o uchádzačov o zamestnanie a spolu so zaevidovaní požiadate o dávku.  Dávku dostanete na základe tej žiadosti, ktorá bude podaná skôr, takže sa nemôže stať, že by ste dostali dávku vyplatenú dvakrát. Ja je jedno, kde tú žiadosť podáte, nemá to vplyv ani na výšku dávky.

Kedže môžete ukončiť pracovný pomer akokoľvek, nie je nutné pridávať k žiadosti výpoveď zo zamestnania ani podobné podobné potvrdenia či dokumenty. Je však potrebné riadne vyplniť žiadosť podľa pravdy a skutočnosti, t.j. uviesť či ste poberateľom dôchodkov (aj v zahraničí) alebo či máte podanú žiadosť o dôchodok.
 

Anketa

Súhlasíte s opatreniami na podporu zamestnanosti? Sú postačujúce?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok