Ako odhaliť falošnú bankovku? Pomôže vám svetlo, hmat i správny uhol

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 11. 2020
Euro je silná a stabilná mena, ktorá priťahuje aj pozornosť falšovateľov peňazí. Aj keď eurobankovky a euromince patria vďaka aplikovaným ochranným prvkom medzi najlepšie chránené meny na svete, môžu sa v peňažnom obehu vyskytnúť aj falzifikáty.
Ako odhaliť falošnú bankovku? Pomôže vám svetlo, hmat i správny uhol

Zdroj: Shutterstock

Pri výrobe eurových bankoviek sa používa pokročilá technológia tlače. Bankovky obsahujú viacero špičkových ochranných prvkov, vďaka ktorým sa pravé bankovky dajú ľahko rozpoznať od falošných aj bez špeciálnych prístrojov, a ktoré ich chránia pred falšovaním. Ako teda postupovať, ak máte podozrenie, že bankovka je falošná?

Najlepšie je falošnú bankovku neprijať

Ak sa vám do rúk dostala podozrivá bankovka, o ktorej si aj po kontrole hmatom, pohľadom a naklonením myslíte, že je falošná, pravdepodobne ide o falzifikát a takúto bankovku by ste nemali prijať. Ak máte podozrenie, že už ste falošnú bankovku prijali, mali by ste bezodkladne informovať políciu alebo príslušné vnútroštátne orgány.

Použiť bankovku, o ktorej máte podozrenie alebo o ktorej viete, že je falošná, je trestný čin. Falošné bankovky nemajú žiadnu hodnotu; ak falošnú bankovku prijmete, nedostanete za ňu náhradu.

Na potvrdenie pravosti môžete bankovku zaniesť aj do najbližšej banky. Všetky banky majú špeciálne zariadenia na spracovanie hotovosti, ktoré dokážu falošné bankovky odhaliť. Skúste si zapamätať, kto a kde vám bankovku dal. Tieto informácie môžu pomôcť odhaliť falšovateľov peňazí.

 

Osobitné informácie pre spracovateľov peňazí

Ak každý deň pracujete s veľkým objemom hotovosti, môže sa stať, že sa vám do rúk dostane aj podozrivá bankovka. V ideálnom prípade by pracovníci mali mať od zamestnávateľa inštrukcie, ako v takejto situácii postupovať. Ak sa vám dostane do rúk podozrivá bankovka, držte sa týchto odporúčaní:

  • Ak máte pochybnosti o pravosti bankovky, neakceptujte ju.

  • Zákazníka zdvorilo požiadajte o inú bankovku a vychádzajte z jeho neviny.

  • O prípade okamžite informujte miestnu políciu alebo pracovníka bezpečnostnej služby.

  • Skúste si o zákazníkovi zapamätať čo najviac informácií.

  • Ak máte podozrenie, že ste omylom prijali falošnú bankovku, neposúvajte ju ďalej – je to trestný čin.

  • Podozrivú bankovku odovzdajte na polícii, v najbližšej banke alebo v národnej centrálnej banke. Ak sa potvrdí, že ide o pravú bankovku, svoje peniaze dostanete späť.

  • Neriskujte za cenu vlastného ohrozenia.

Centrum na analýzu falzifikátov

ECB pozorne sleduje vývoj v oblasti technológie tlače a reprodukcie a zaznamenáva informácie o množstve zadržaných falzifikátov. Falošné bankovky sa analyzujú v centrálnych bankách krajín eurozóny a v centre ECB na analýzu falzifikátov, ktoré zároveň zhromažďuje a spracúva technické a štatistické údaje o falošných bankovkách. 

Centrum tieto informácie poskytuje vnútroštátnym policajným zborom a ďalším orgánom, ktoré sa podieľajú na boji proti falšovaniu peňazí. ECB úzko spolupracuje s Europolom (Európskym policajným úradom), ktorý plní funkciu ústredného orgánu koordinujúceho ochranu eura, a tiež s Interpolom (Medzinárodnou organizáciou kriminálnej polície) a Európskou komisiou.

Svetlo, hmat a správny uhol

Odborníci na hotovosť tvrdia, že kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá. Napriek uvedenej skutočnosti je však možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť.

„Falzifikáty sú rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom, pohľadom a naklonením. Kombináciou týchto krokov je možné odhaliť falošnú bankovku,“ píše sa na webe NBS.

Tipy ako odhaliť falošné peniaze

  • Každá eurobankovka má na sebe okienko s portrétom a vodoznak, ktorý uvidíte pri pohľade proti svetlu. Pohľadom môžete overiť pravosť aj vďaka ochrannému prúžku.

  • Eurobankovky sú tlačené špeciálnou technológiou, vďaka ktorej ich pravosť ľahko spoznáte hmatom. Niektoré prvky sú totiž vytlačené vystupujúcou tlačou.

  • Ak si chcete overiť pravosť bankovky, ktorú držíte v ruke, nakloňte ju. V striebristom prúžku uvidíte okienko s portrétom. Smaragdové číslo vytvorí svetelný efekt pohybujúci sa nadol a nahor.

  • Ďalšie ochranné prvky na eurobankovkách

  1. Mikrotlač

  2. Štandardné ultrafialové svetlo

  3. Špeciálne ultrafialové UV-C svetlo

  4. Prvky viditeľné pod infračerveným svetlom

Prevencia nezákonného používania digitálnych vyobrazení bankoviek

Falšovatelia peňazí v čoraz väčšej miere využívajú digitálnu obrazovú techniku a softvér. Skupina centrálnych bánk na potláčanie falšovania bankoviek – medzinárodné zoskupenie viac než 30 centrálnych bánk zriadené v Bazileji na podnet guvernérov centrálnych bánk krajín G10 – preto vyvinula systém na potláčanie falšovania bankoviek (Counterfeit Deterrence System – CDS), ktorý znemožňuje snímanie a reprodukciu vyobrazení chránených bankoviek. Systém dobrovoľne zaviedlo viacero výrobcov hardvéru a softvéru. 

  • Tip redakcie: Ak máte záujem o vyobrazenia bankoviek vo vysokom rozlíšení na legitímne účely, môžete si ich vyžiadať od ECB.

K vyhľadávaniu falošných bankoviek sa v súčasnej dobe vo svete i u nás bežne používajú nasledujúce metódy: 

  • kontrola veľkosti

  • kontrola magnetických vlastností

  • chemická kontrola (testovacie pero na bankovky)

  • kontrola UV lampami

  • počítačová kontrola

  • kontrola jedného alebo viacerých ťažko falšovateľných znakov na špeciálnych jednoúčelových strojov

  • kontrola lupou

Zdroj informácií: ECB

Anketa

Priali by ste si radšej slovenskú korunu namiesto eura?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok