Koronakríza zasiahla predaj nových aj jazdených áut. Ceny sú vyššie

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 1. 2021
Trh jazdených vozidiel v krajinách V4 prišiel vlani o takmer pol milióna áut, ich ceny rástli.
Koronakríza zasiahla predaj nových aj jazdených áut. Ceny sú vyššie

Zdroj: Shutterstock

Minulý rok zahýbal automobilovým trhom veľmi výrazne. Rapídny pokles sa najviac týkal predaja nových áut, ale zasiahol aj sekundárny trh s ojazdenými vozidlami. Pre koronavírus a s ním spojené obmedzenia na Slovensku medziročne klesla ponuka inzerovaných jazdených áut celkovo o 60 tisíc, v Českej republike o 90 tisíc, v Poľsku o 185 tisíc a o 150 tisíc  v Maďarsku. 

Situácia na trhu priniesla aj vyššie ceny, pričom stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku, kde stúpla o 765 eur, teda dvojnásobne v porovnaní s Českou republikou. Vlani v ponuke na Slovensku výrazne pribudlo plne elektrických vozidiel (medziročný nárast takmer o dve tretiny), ako aj hybridov (nárast o tretinu). Ukázala to analýza AAA AUTO, ktorá pravidelne vyhodnocuje ponuku automobilov od súkromných inzerentov, bazárov a firiem.

Pri nových vozidlách bol príčinou poklesu najmä jarný lockdown, výpadky vo výrobe a následne výpadky v dodávateľských reťazcoch a opätovné uzatvorenie autosalónov. Na sekundárnom trhu chýbali zánovné autá, značne klesol dovoz ojazdených áut zo zahraničia a predaj vozidiel brzdili taktiež uzavreté autobazáre, ktoré museli prejsť na on-line predaj.

„Trh s ojazdenými autami v strednej Európe sledujeme kontinuálne už niekoľko rokov. Takto silný pokles ponuky sme naposledy zažili po kríze v roku 2008. Za minulý rok chýbalo v strednej Európe takmer pol milióna ojazdených áut v porovnaní s rokom 2019,“ uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO. 

V Slovenskej republike klesla ponuka o 60 tisíc áut, v Poľsku o 185 tisíc, v Českej republike o 90 tisíc a v Maďarsku ich chýbalo 150 tisíc. Previs dopytu nad nedostatočnou ponukou so sebou priniesol aj vyššie ceny. „Stredná hodnota ceny ojazdených áut najviac rástla na Slovensku, kde poskočila v prepočte o 765 eur, v Česku medziročne stúpla o 380 eur, v Maďarsku a Poľsku narástla len o niekoľko desiatok eur,“ dopĺňa Vaněček.

Aj napriek tomu, že v celkovom súčte trh oslabol, niekoľko kategórií jazdených vozidiel zažilo v minulom roku výrazný nárast. Vyšší podiel na trhu ojazdených áut zaznamenali hybridy a elektromobily. Na Slovensku bolo v ponuke 2 468 hybridov (+ 34 %) a 1 090 plne elektrických vozidiel (+ 65 %). Najviac ojazdených áut bolo vlani inzerovaných v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, naopak najmenej v Trnavskom a Prešovskom kraji. Čo sa týka roku výroby, najviac ojazdených áut bolo ponúkaných s rokom výroby 2016.

 

Autobazáry predávajú počas lockdownu iba online

Zákazníci si môžu prostredníctvom webových stránok vybrať alebo kúpiť automobil, ktorý im spoločnosť bezplatne doručí do miesta bydliska alebo na iné nimi vybrané miesto. Robia to tak napríklad v sieti autocentier AAA AUTO. Už od začiatku prvej vlny koronavírusu všetky vozidlá a pobočky pravidelne dezinfikujú a kontrolujú zdravotný stav všetkých svojich zamestnancov. 

Spoločnosť AAA AUTO za celú dobu pandémie koronavírusu na Slovensku predala vyše 14 000 automobilov, v Českej republike 40 000, v Poľsku 13 500 a v Maďarsku 2 500 vozidiel. Skupina tak dosiahla aj napriek niekoľkým lockdownom v krajinách, kde pôsobí, piaty najlepší predajný výsledok vo svojej histórii.

Kríza môže priať práve ojazdeným autám. „Všetko nasvedčuje tomu, že sa ekonomická situácia ľudí pravdepodobne zhorší. Zo skúseností z ekonomickej krízy spred desiatich rokov vieme, že takéto podmienky väčšinou znamenajú väčší dopyt po ojazdených autách. Preto verím, že náš cieľ vrátiť sa tento rok k predajným objemom z roku 2019 alebo ich dokonca prekonať je reálny. Všetko bude samozrejme záležať na tom, či a ako rýchlo sa koronakríza skončí,“ dodala Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings. 

V roku 2020 boli u Slovákov najobľúbenejšie verzie automobilov hatchback, ktoré si obstaralo 32 % zákazníkov. Výrazne ale stúpa obľuba vozidiel kombi, ktoré si na Slovensku kúpilo 26 % zákazníkov. V Českej republike dokonca vozidlá kombi vyhrali pomyselné prvé miesto. 

Dieselové automobily si aj tento rok volila väčšina zákazníkov, a to 52 %. Automobilov s alternatívnym pohonom sa predalo na Slovensku o 30 % viac ako v predchádzajúcom roku. Už takmer štvrtina Čechov a Slovákov volí automobil s automatickou prevodovkou. V Poľsku je automat preferenciou u necelých 13 % zákazníkov.

Najobľúbenejším predávaným vozidlom v celej skupine je už dlhodobo Škoda Octavia. Ťahúňom je obzvlášť v Českej republike a na Slovensku, kde obsadila s prehľadom prvé miesta. V Poľsku obsadila tretiu pozíciu, v Maďarsku štvrtú. Druhé a tretie miesto u nás aj v Českej republike držia ďalšie dva veľmi obľúbené modely, ktorými sú Škoda Fabia a Volkswagen Passat. Naopak, v Poľsku a Maďarsku je dlhodobo najobľúbenejší Opel Astra, ktorý je na Slovensku na 9. priečke, v Českej republike dokonca až na pozícii č. 29. Druhú priečku si potom v týchto krajinách drží zhodne Ford Focus.

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok