Vakcína môže tento rok výrazne nakopnúť svetovú ekonomiku

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 1. 2021
Vakcína na koronavírus sa v roku 2021 javí ako hlavný motor globálneho ekonomického rastu.
Vakcína môže tento rok výrazne nakopnúť svetovú ekonomiku

Zdroj: Shutterstock

Hlavnou hnacou silou globálneho rastu sa stáva vakcína voči ochoreniu Covid-19. Oživenie by mohlo prísť v druhej polovici roku 2021, ale kompletné ozdravenie ekonomiky sa očakáva až neskôr, konštatovali analytici spoločnosti Euler Hermes. Dovtedy treba počítať s turbulenciami. Po prudkom oživení ekonomickej aktivity v treťom štvrťroku 2020 sme dnes opäť akoby na horskej dráhe.

Rastúce počty novo zaznamenaných prípadov nákazy a ďalšie série národných lockdownov viedli ku koncu posledného kvartálu roku 2020 k poklesu globálnej ekonomickej aktivity. Tá v kvartálnom porovnaní spomalila na + 0,1 % oproti + 7,3 % z tretieho štvrťroka minulého roku. Dve vlny ekonomických prepadov v Európe, spoločne s citeľným spomalením trhu v Spojených štátoch, sú predpokladom markantného prepadu tesne pred zlepšením celej situácie.

Aktuálny pokrok vo vývoji vakcín prinútil analytikov Euler Hermes ku korekcii prognózy rastu globálnej ekonomiky na rok 2021 na + 4,6 % (+0,2 percentuálneho bodu) a na +3,8 % na rok 2022. Rok 2023, kedy sa krajiny vrátia blízko k pôvodným číslam potenciálneho rastu, potom ukáže, kto krízu využil a kto premárnil.

Ekonomický rast v znamení vakcinácie

Navzdory určitým ťažkostiam spojených s produkciou a distribúciou vakcíny sa zdá, že riziko obmedzenej výrobnej kapacity je, aspoň sa čo týka vyspelých ekonomík, pomerne nízke. Množstvo štátov už objednalo dostatočné množstvo vakcín, ktoré bude stačiť k vytvoreniu tzv. kolektívnej imunity.

Objednávky dávok vakcíny –  množstvo nutné na vytvorenie kolektívnej imunity (v miliónoch)

 

covid vakcína objednávky
Zdroj: Company data, WHO, Euler Hermes, Allianz Research

Trochu problematický môže byť záujem obyvateľov o očkovanie (tzv. vakcinačný skepticizmus), ktorý sa líši v závislosti od stupňa všeobecnej akceptácie očkovania v jednotlivých krajinách. To, ako sa štáty vysporiadajú s odlišnými postojmi k vakcinácii vo svojej populácii, bude hrať kľúčovú rolu pri dosahovaní kolektívnej imunity. Dopyt po vakcíne totiž determinuje ochota obyvateľstva nechať sa očkovať.

Dôvera vo vakcínu a ochota obyvateľov podstúpiť očkovanie

vakcína bezpečnosť

* Gallup Wellcome Global Monitor 2018, Question 25
** recent polls (Ipsos, Kantar, Gallup, Pew Research and other national sources) and Lazarus, J.V., Ratzan, S.C., Palayew, A. et al. A global survey of potential acceptance of a COVID-19 vaccine. Nat Med (2020)
Zdroj: WHO, different national and international polls (see above), Euler Hermes, Allianz Research

 

Uvoľnenie môže prísť v polovici roka

Očakáva sa, že v polovici roku 2021 bude ukončená vakcinácia zraniteľného segmentu populácie (20 – 40 % z celkového počtu obyvateľov) v rozvinutých krajinách a na veľkých rozvojových trhoch. Výrazne sa tak uľaví preťaženým zdravotným systémom a dôjde k značnému uvoľňovaniu reštrikcií spojených s ochorením Covid-19.

Vakcinačná ekonomika je synonymom dôvery v reštart ekonomiky služieb a obnovenie korporátnych investícií (návrat na predkrízovú úroveň už dosiahol obchod s tovarom, služby a turizmus by mali nasledovať v roku 2022).

Ekonomiky s obmedzeným prístupom k očkovacím látkam, najmä v rozvíjajúcich sa krajinách, môžu ale zaostávať.

Každé z odvetví má svoj čas

Analytici Euler Hermes pri uvedení vakcíny na trh očakávajú, že cyklické odvetvia (vrátane energetiky, obchodu s kovmi a automobilového priemyslu) by sa mohli vrátiť do „normálu“ v 2. štvrťroku 2021. Sektory citlivé na dôsledky koronakrízy ako ubytovanie, stravovacie služby a doprava by sa mohli začať zotavovať v druhej polovici tohto roka.

Napriek priaznivej dynamike sa však jazvy z roku 2020, ktoré sa týkajú obratu a ziskovosti, budú musieť najskôr zahojiť. Odborníci predpokladajú, že väčšina sektorov sa vráti na predkrízové úrovne obratu a ziskovosti až začiatkom roku 2022.

Predpokladané termíny návratu sektorov na predkrízovú úroveň

vakcína a predpokladané termíny návratu ekonomiky do predkrízových čísel

Zdroj: Euler Hermes, Allianz Research

HDP Eurozóny bude rásť

Podľa prognózy Euler Hermes sa HDP Eurozóny v roku 2020 prepadlo o -7,5%, ale v rokoch 2021 a 2022 už dôjde k jeho nárastu o 4,3%. Začiatok tohto roka ho ešte vo viacerých krajinách ovplyvňuje predĺžený druhý lockdown, očakáva sa ale výrazné oživenie ekonomiky z dôvodu rýchlejšej vakcinácie. Návrat na predkrízovú úroveň HDP sa očakáva v prvej polovici roku 2022. Rozdiely medzi krajinami však zostanú zreteľné a zaostávajúce krajiny, vrátane napr. Španielska a Talianska, budú potrebovať na zotavenie ešte jeden ďalší rok.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok