Bude jedna nabíjačka pre všetky mobily? Únia v lete prinesie reguláciu

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 2. 2021
Európska únia chce do leta 2021 predstaviť návrh regulácie pre nabíjačky mobilných zariadení.
Bude jedna nabíjačka pre všetky mobily? Únia v lete prinesie reguláciu

Zdroj: Shutterstock

Bude mať Európska únia jednotné nabíjačky pre všetky telefóny resp. smartfóny? O jednej nabíjačke pre všetky elektronické zariadenia sa v EÚ hovorí takmer desať rokov. Únia chce do leta 2021 predstaviť návrh novej regulácie. Napriek tlaku výrobcov chce eurokomisia tentoraz iniciatívu pretlačiť v kontexte udržateľnosti a obehovej ekonomiky. EÚ by tak mohla ročne znížiť množstvo elektroodpadu o takmer 30-tisíc ton. Upozornil na to portál Euractiv.sk.

Jednou z diskutovaných možností je aj radikálnejšia zmena smernice o ekodizajne. Tá stanovuje povinné ekologické parametre pre domáce spotrebiče. Jej súčasťou by mohol byť návrh na jednotné nabíjačky a konektory pre širokú škálu elektronických zariadení. Okrem telefónov, by si tak spotrebiteľ mohol na rovnakom zariadení nabiť aj menší televízor, toastovač, vŕtačku, či iné spotrebiče a zariadenia na batérie.

Víťazom môže byť najmodernejší USB-C port

Jeden konektor na všetky typy telefónov znie možno ako sci-fi úloha, no skutočne k tomu môže dôjsť. V čase, keď už zariadenia nabíjame aj bezdrôtovo, sa europoslanci opäť snažia zjednotiť nabíjačky. Favoritom je najmodernejší USB-C port.

„Zámerom iniciatívy je pokryť zariadenia s podobnými požiadavkami na napájanie, vrátane slúchadiel, fotoaparátov, elektronických čítačiek, prenosných reproduktorov či elektronických fitness náramkov,“ uviedol predstaviteľ eurokomisie.

Ešte donedávno pritom platilo, že čo telefón, to iný typ nabíjačky. Po dohode výrobcov spred desiatich rokov ostali na trhu tri. Je to microUSB, moderné USB-C a ešte je tu americký výrobca, ktorý presadzuje svoj konektor lightning, teda Apple.

 

Z troch koncoviek jedna spoločná?

Z troch nabíjacích koncoviek by mala ostať iba jedna. Europoslanci opäť chcú aby na všetky nové telefóny, či tablety pasoval USB-C port, ktorý je rýchlejší ako jeho predchodca. Na rozdiel od microUSB, ktorý používame ešte mnohí umožňuje tento USB-C konektor aj obojstranné použitie.

Apple zatiaľ na novinku nezareagoval, avšak už nejaký čas pri niektorých svojich zariadeniach používa konektor USB-C. Ak sa Európska únia zhodne na jednej univerzálnej nabíjačka, neostane ani tomuto technologickému gigantovi iná možnosť, ako prispôsobiť svoje zariadenia pre potreby európskeho trhu. 

Dnes je nabíjačiek oveľa menej ako v minulosti. Štúdia z roku 2014 ukázala, že z dovtedajších 30 druhov sa ich počet do roku 2009 znížil len na tri. Ak by sme na všetky mobilné zariadenia mali jednu a tú istú nabíjačku, mnohé by sa tým zjednodušilo, znížili by sa náklady a zlepšila by sa bezpečnosť nabíjačiek. Klesol by aj objem elektronického odpadu, dnes je totiž pri každom mobile či tablete pribalená jeho vlastná nabíjačka.

Bezdrôtové nabíjanie zažíva revolúciu

Regulácia môže prísť v čase, kedy už mnohé zariadenia budú podporovať nabíjanie bezdrôtovo. Či bude práve toto jediný spôsob, ako budeme v budúcnosti nabíjať zariadenia, ešte s určitosťou nevedia povedať ani špecialisti. Ešte stále však nejde o primárnu formu nabíjania a tak tento typ nabíjačiek nemôže byť regulovaný.

Používanie rôznych nabíjačiek je ekologický problém

Používanie rôznych nabíjačiek je podľa eurokomisie veľký environmentálny problém. Pri zvyčajnej dvojročnej životnosti telefónov tak hromadenie adaptérov a káblov podľa odhadov vytvára tisíce ton elektrického odpadu ročne.

Ambíciou teraz je, aby sa s každým novým telefónom nepredávala aj nová nabíjačka a znížilo sa tak aj množstvo elektroodpadu. Komisia odhaduje, že v najbližších ôsmich rokoch vygenerujú samotné nabíjačky každý rok až 13 300 ton elektronického odpadu. Ak by bola iniciatíva úspešná, eurokomisia odhaduje, že by v Únii ročne ubudlo 29 tisíc ton elektroodpadu.

Anketa

Využívam služby od:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok