Manželka vám ušetrí desiatky eur! Ak ju uvediete v daňovom priznaní

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 9. 2. 2021
Pozor, ak by ste chceli takto ušetriť na dani, rozhodne nestačí manželku len mať. Musíte splniť aj nasledujúce podmienky.
Manželka vám ušetrí desiatky eur! Ak ju uvediete v daňovom priznaní

Zdroj: Shutterstock

  1. Manželka musí žiť s daňovníkom v jednej domácnosti 
  2. a zároveň musí splniť jednu z nasledujúcich podmienok:
    • sa starala v roku 2020 o vyživované maloleté dieťa, ktoré žije s daňovníkom v domácnosti (čiže je na materskej dovolenke)
    • alebo poberala peňažný príspevok na opatrovanie 
    • alebo bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie (t.j. evidovaná na úrade práce)
    • alebo má zdravotné postihnutie alebo je ťažko zdravotne postihnutá 

Splnené? Patrí vaša manželka do niektorej z týchto skupín? Ak áno, potom čítajte ďalej. Ak nie, no povedzme, že možno na budúci rok by mohla a preto odporúčame, aby ste čítali ďalej.

Uplatnenie „manželky“ v daňovom priznaní, znamená, že si uplatníte tzv. nezdaniteľnú časť základu dane na manželku. Buď tak urobíte samostatne podaním daňového priznania, alebo môžete o uplatnenie požiadať zamestnávateľa a ten to urobí v ročnom zúčtovaní.

Čo musí splniť daňovník

Na to, aby ste si mohli uplatniť tzv. nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, musíte podávať daňové priznanie z príjmov za rok 2020. Iba v prípade, že sú vaše príjmy za minulý rok nižšie ako 2 207,10 eur nemusíte daňové priznanie podávať. Ak ste však zarobili viac, daňové priznanie podávate.

Tu však môže byť zrada! Ak by ste si chceli uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku, musíte mať aktívne príjmy, teda príjmy získané v zamestnaní alebo zo živnosti, z podnikania (podľa § 5 a §6 Zákona o dani z príjmov). Na iné príjmy sa nezdaniteľná časť ZD na manželku uplatniť nedá.

Tip: Daňové priznanie k dani z príjmov treba podať do 31. marca, o odklad treba požiadať

Ako sa vypočíta nezdaniteľná časť základu dane na manželku

Tu je rozhodujúci základ dane daňovníka. Teda príjmy očistené o výdavky pred zdanením. Ak je základ dane daňovníka nižší alebo rovný 37 163,36 eur, je suma nezdaniteľnej časti ZD na manželku 4 035,84 eur.

Ak je základ dane na daňovníka vyšší ako 37 163,36 eur, vypočíta sa nezdaniteľná časť ZD na manželku nasledovne:

NČZD na manželku = 13 326,68 € - (základ dane daňovníka : 4) 

Od sumy NČZD na manželku sa musia odpočítať príjmy manželky.

Zdĺhavé počítať? Máme pre vás nachystanú kalkulačku, ktorá vám sumu vypočíta:

Na kalkulačke sa dozviete aj koľko eur uplatnením nezdaniteľnej časti ZD na manželku ušetríte. V maximálnej výške to môže byť aj cez 700 eur.

 

Čo je príjem manželky? 

Ako sme už vyššie uviedli od sumy nezdaniteľnej časti ZD na manželku sa musia príjmy manželky odpočítať. Okrem vlastných príjmov (napr. z dohody) sa medzi príjmy započítavajú aj nemocenské dávky ako materské či ošetrovné, starobný, invalidný a ďalšie dôchodky, dávky v nezamestnanosti, dávky v hmotnej núdzi a ďalšie sociálne dávky a peňažný príspevok.

Ak však manželka v roku 2020 poberala nasledujúce dávky, tieto sa od sumy NČZD neodpočítavajú – nepatria medzi príjmy manželky.

Do príjmu manželky sa nezahŕňa

  • rodičovský príspevok, prídavky na deti, 13. dôchodok (vianočný príspevok) a ďalšie štátne sociálne dávky. 
  • daňový bonus
  • zamestnanecká prémia
  • štipendium 

Aký je rozdiel medzi materským a rodičovským príspevkom

Materské - je dávka vyplácaná z nemocenského poistenia. Poskytuje sa tehotnej poistenkyni alebo takej, ktorá už porodila dieťa. Štandardne sa vypláca 34 týždňov. Tato dávka sa však poskytuje iba poistenkyniam, ktoré boli predpísané obdobie nemocensky poistené. Predstavuje náhradu príjmu v období starostlivosti o novonarodené dieťa. Počíta sa medzi príjem manželky. Bližšie sa o materskom dočítate v našom sprievodcovi: Všetko čo potrebujete vedieť o materskom

Rodičovský príspevok - je štátna sociálna dávka, ktorá sa poskytuje rodičovi počas trvania rodičovskej dovolenky v období starostlivosti o maloleté dieťa. Nie je naviazaná na nemocenské ani obdobné poistenie. V prípade, že mamička nesplní nárok na materské, čerpá rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa. Medzi príjmy manželky sa rodičovský príspevok nepočíta. Viac sa o rodičovskom príspevku dočítatee v našom sprievodcovi: Všetko, čo potrebujete vedieť o rodičovskom príspevku.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok