Slovensko má najvyššiu minimálnu mzdu spomedzi krajín V4

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 2. 2021
Južanské krajiny väčšinou majú minimálnu mzdu do 800 eur, konkrétne v Grécku je na úrovni 758 eur, v Portugalsku 776 eur, ale v Španielsku sa tento rok vyšplhala nad hranicu 1000 eur.
Slovensko má najvyššiu minimálnu mzdu spomedzi krajín V4

Zdroj: Shutterstock

Slovensko má tento rok najvyššiu minimálnu mzdu z krajín V4, oproti Luxembursku je však o tretinu nižšia, porovnala analytička spoločnosti FinGo.sk Lenka Buchláková. Kým slovenská minimálna mzda je tento rok na úrovni 623 eur, v susednom Česku je to 579 eur, v Maďarsku 442 eur a v Poľsku 614 eur.

Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat je slovenská minimálna mzda na 13. mieste spomedzi 27 krajín Európskej únie (EÚ). Najnižšiu minimálnu mzdu má naďalej Bulharsko (332 eur). Naopak, najvyššia je v Luxembursku (2202 eur). V EÚ existujú aj krajiny, ktoré minimálnu mzdu zavedenú nemajú, ide o Dánsko, Taliansko, Cyprus, Rakúsko, Fínsko a Švédsko.

Najdôležitejšie čísla a novinky o minimálnej mzde

  • Minimálna mzda na rok 2021 bude 57 % z priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca zistenej dva roky spätne.

  • Zvýši sa na 623 eur (57 % z priemernej mesačnej mzdy z roku 2019, zo sumy 1 092 eur).

  • Hodinová mesačná mzda bude 3,58 eura.

  • Pri kratšom týždennom pracovnom čase, ako je 40 hodín týždenne, sa suma hodinovej minimálnej mzdy bude zaokrúhľovať na 3 desatinné miesta.

  • Hodinová minimálna mzda pri týždennom pracovnom čase 38,75 hodiny bude 3,695 eura.

  • Príplatky už budú určené v pevných sumách.

  • Mení sa vypočítavanie stupňov náročnosti práce.

 

minimálna mzda na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

„Minimálku“ poberajú štyri percentá Slovákov

„Na Slovensku poberajú minimálnu mzdu približne štyri percentá Slovákov, čo predstavuje zhruba 217.000 ľudí. Zaujímavosťou je, že rozdiely v minimálnych mzdách v členských štátoch EÚ sú po zohľadnení rozdielov v cenovej hladine podstatne menšie ako vlani,“ podotkla Buchláková s tým, že minimálna mzda v členských štátoch s nižšou cenovou hladinou sa pri vyjadrení parity kúpnej sily relatívne zvýšila a, naopak, je relatívne nižšia v krajinách s vyššími cenovými hladinami.

Slovensko patrí podľa analytičky k druhej najchudobnejšej skupine krajín, v ktorých sa minimálna hodinová mzda pohybuje od 2,50 do 5 eur na hodinu. „Tridsať rokov demokracie výrazne posilnilo celý región strednej a východnej Európy. Stále sa však nedarí dohnať západnú Európu vo výške platov,“ okomentovala Buchláková s tým, že priemerná výška slovenských miezd dosahuje iba 25 – 40 % miezd vyplácaných v Nemecku. Suma minimálnej mzdy za každú odpracovanú hodinu zamestnancom na Slovensku je 3,58 eura.

Na porovnanie uviedla, že v kategórii minimálnej mzdy nad 1500 eur v hrubom sa nachádzajú okrem Luxemburska aj Francúzi (1555 eur), Nemci (1614 eur), Belgičania (1626 eur), Holanďania (1685 eur) či Íri (1724 eur). Južanské krajiny väčšinou majú minimálnu mzdu do 800 eur, konkrétne v Grécku je na úrovni 758 eur, v Portugalsku 776 eur, ale v Španielsku sa tento rok vyšplhala nad hranicu 1000 eur (1108 eur).

Zvýšia sa aj mzdové zvýhodnenia

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) už minulý rok informoval, že v roku 2021 navrhuje ustanoviť sumy mzdových zvýhodnení a mzdovej kompenzácie za sťažený výkon práce. „Dosiahli sme kompromis v tom, že príplatky sa budú zvyšovať a budú vypočítané zo sumy 623 eur a budú stanovené pevnou sumou v budúcom roku,“ vysvetlil ešte po rokovaní tripartity. 

V tomto roku prišlo rovnako aj k navýšeniu daňového bonusu na dieťa medzi 7 – 15 rokom na dvojnásobok. V praxi to znamená, že ak bude na minimálnu mzdu pracovať rodič jedného dieťaťa, jeho príjem bude v porovnaní s týmto rokom o 54 eur mesačne vyšší. V prípade dvoch detí je čistý príjem vyšší o 70 eur, pri troch deťoch by mal príjem stúpnuť o 102 eur mesačne.

Zmena negatívne zasiahne niektoré odvetvia

Jedným z najviac postihnutých sektorov ekonomiky bude potravinárstvo, píše Denník N. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov už vie, aké náklady im prinesie zvýšená minimálna mzda a príplatky podľa pripravovaných noviel.

Pri minimálnej mzde 623 eur zamestnanec v pekárni od januára v hrubom zarobí 936 eur. Z toho tvoria príplatky 313 eur. Podľa výpočtov zväzu budú od roku 2021 tvoriť mzdové náklady až 47 % nákladov na výrobu, čo môže znamenať pre mnohé firmy v potravinárstve prepúšťanie, prípadne zatváranie prevádzok.

Anketa

Je minimálna mzda dostatočne vysoká?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok