Pandemická PN a OČR sa v apríli zvýšia na 100 percent čistého príjmu

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 2. 2021
Ak by rodič nedostal pandemickú OČR od Sociálnej poisťovne, môže žiadať o SOS dotáciu.
Pandemická PN a OČR sa v apríli zvýšia na 100 percent čistého príjmu

Zdroj: Shutterstock

Pandemická nemocenská dávka a pandemické ošetrovné (OČR) sa v apríli 2021 zvýšia na 75 percent hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Tieto dávky tak na jeden mesiac stúpnu na 100 percent čistého príjmu. Od mája budú predstavovať opäť 55 percent z hrubých zárobkov, resp. z vymeriavacieho základu. Informovala o tom tlačová agentúra SITA.

Vyplýva to z pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o sociálnom poistení od poslanca za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka, ktorý v utorok schválil parlament. Vláda chce týmto krokom ľudí motivovať k tomu, aby dodržiavali karanténne opatrenia. Vláda súčasne dostáva právomoc počas krízovej situácie upravovať nariadením výšku nemocenskej dávky a OČR, ako aj podmienky nároku na nemocenskú dávku.

Nárok môžu posúdiť dvakrát ročne

Poistenci zároveň dostanú možnosť požiadať o opätovné posúdenie nároku na pandemickú OČR, a to dvakrát ročne. V praxi totiž podľa Krajniaka nastávajú situácie, že pri prvom uplatnení nároku na pandemickú OČR poistencovi nárok nevznikol, napríklad pre nedoplatok na poistnom, ak ide o SZČO.

Nastávajú tiež situácie, že nárok poistencovi pri prvom posúdení síce vznikne, avšak pri opätovnom posúdení nároku na dávku by sa pri určení sumy OČR vychádzalo z iného rozhodujúceho obdobia, v ktorom mal poistenec vyšší vymeriavací základ. Opätovné určenie sumy dávky tak bude pre poistenca znamenať vyššiu pandemickú OČR.

Sociálna poisťovňa potrebuje pre vyplatenie tzv. pandemickej OČR rozhodnutie nejakého oprávneného subjektu, ktorý školu zatvorí. Uviedol to pre TASR po rokovaní vládneho kabinetu minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Pandemickú OČR môžu čerpať rodičia detí do 11 rokov z tých škôl, ktoré zostali zatvorené. Výška ošetrovného je pri priemernom plate zhruba 70 % čistej mzdy.

Na schválenie OČR treba rozhodnutie orgánu

Na autorizáciu resp. schválenie OČR možno podľa slov Krajniaka použiť napríklad rozhodnutie ministerstva zdravotníctva, pokiaľ ide o celoplošné zatvorenie. „Môže to byť tiež regionálny úrad verejného zdravotníctva, môže to byť aj zriaďovateľ, ak sa rozhodne školu (pre pandémiu) neotvoriť,“ priblížil.

Minister práce odporúča okresom pred vydaním rozhodnutia poradu s riaditeľom pobočky SP, ako naformulovať rozhodnutie. Malo by to podľa jeho slov „fungovať tak, aby bolo čo najmenej rodičov postihnutých týmto rozhodnutím,“ podčiarkol.

Upozornil, že SP nevie riešiť individuálne situácie rodičov. „Ona musí postupovať na základe rozhodnutia. Na to, aby mohla schváliť oprávnenosť pandemickej OČR-ky potrebuje rozhodnutie nejakého orgánu, ktorý potvrdí to, že škola je zatvorená,“  zdôraznil.

 

Nemáte nárok? Skúste SOS dotáciu

Minister práce dodáva, že ak by rodič nedostal pandemickú OČR od SP, môže žiadať o SOS dotáciu. „V prípade, ak by z nejakého dôvodu nemal nárok na SOS dotáciu, môže žiadať o tzv. humanitárnu dotáciu na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodal Krajniak.

Na podporu ľudí, ktorí pred vypuknutím krízy pracovali, avšak počas nej prišli o príjem, rezort práce pripravil SOS dotáciu ešte v roku 2020. V nej sa našli napr. aj SZČO, ktoré nemajú nárok na inú pomoc. „Touto dávkou zachytávame tých ľudí, ktorí z rôznych individuálnych dôvodov nesplnili systémové podmienky pre čerpanie pomoci,“ dopĺňa minister.

Kontrolujú aj home-office, zatiaľ porušenie nezaznamenali

Kontroly zamerané na dodržiavanie nariadenia práce z domu vykonali od pondelka (8. 2.) inšpektori práce u desiatok zamestnávateľov. Previerky, týkajúce sa približne 100 zamestnancov nezaznamenali porušenie vládneho rozhodnutia a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. 

Národný inšpektorát práce v piatok 5. februára avizoval, že v súvislosti so zavedením COVID automatu a nariadenia povinnej práce z domu pre všetkých, ktorým to charakter práce umožňuje, budú dodržiavanie tohto nariadenia preverovať desiatky inšpektorov práce vo všetkých krajoch Slovenskej republiky.

Rezort práce avizoval, že kontroly nebudú realizované formou razií, MPSVR chce preverovať najmä podnety od občanov. Súčasťou previerok je hlavne kontrola nevyhnutnosti prítomnosti zamestnancov na pracovisku a využitia možnosti zamestnávateľov na nariadenie výkonu práce zamestnancov z domácnosti.

Pandemická OČR má od jesene nové podmienky

Od 1. septembra 2020 nárok na pandemické ošetrovné nevznikne rodičom školopovinných detí v prípadoch, kedy by zákonný zástupca dieťaťa neprejavil záujem o účasť dieťaťa na prebiehajúcom výchovno-vzdelávacom procese v škole z dôvodu obavy o jeho zdravie. Inými slovami - ak sa budete báť umiestniť svoje dieťa do školy, na peniaze z ošetrovného môžete z tohto titulu zabudnúť.

Nárok na pandemické ošetrovné vznikne len v prípadoch, kedy počas trvania krízovej situácie budú školy alebo ich časti (napr. konkrétne triedy) uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu, resp. v prípadoch, kedy sa budú považovať za uzatvorené.

Rodičia škôlkarov, ktorí budú poskytovať dieťaťu osobnú a celodennú starostlivosť a dieťa neumiestnia do predškolského zariadenia z dôvodu obavy o jeho zdravie, si môžu uplatniť nárok na pandemické ošetrovné aj naďalej.

Uvedené platí rovnako aj vo vzťahu k zariadeniam starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa (jasle) a zariadeniam sociálnych služieb.

Čo ak dieťa ešte nechodilo do školy?

V prípade čerpania ošetrovného podľa § 293ev zákona o sociálnom poistení, napríklad v prípade dieťaťa, ktoré do predškolského zariadenia ešte vôbec nechodilo a dieťa malo 3. narodeniny v čase od 12. marca 2020, je za súčasného právneho stavu nárok na ošetrovné "bez obmedzenia", respektíve dovtedy, kým dieťa nezačne nejaké predškolské zariadenie navštevovať alebo pokiaľ sa príslušným spôsobom neupraví zákon o sociálnom poistení.

Anketa

Poberáte štátnu podporu (Prvá pomoc) v čase pandémie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok