Lyžovačka počas pandémie: kam možno vycestovať aj tento rok?

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 2. 2021
Mnohé lyžiarske strediská v Európe zostali tento rok z dôvodu šírenia nových mutácií koronavírusu zatvorené. Ktoré napriek tomu otvorili svoje brány?
Lyžovačka počas pandémie: kam možno vycestovať aj tento rok?

Zdroj: Shutterstock

Lyžiarske strediská v Jasnej i vo Vysokých Tatrách a tiež zopár prevádzok po Slovensku koncom roka na pár dní otvorili svoje brány, následne však kvôli zhoršujúcej situácii s koronavírusom museli opätovne zavrieť. Vo februári to vyzerá tak, že lyžovačku si užijeme najbližšie až budúcu sezónu. Niektoré štáty otvorili svoje lyžiarske strediská aj napriek horšej situácii.

Lyžovačka na Slovensku je naďalej zakázaná, skialp nie

Lyžiarske strediská, hotely a ďalšie prevádzky v týchto strediskách museli zatvoriť ešte v decembri 2020. Dovtedy bolo možné lyžovať za sprísnených podmienok, ktoré ministerstvo dopravy dohodlo s konzíliom odborníkov. Od 14. decembra bol napríklad potrebný angitgénovy alebo PCR test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín.

Po sprísnení opatrení koncom roka bola zakázaná aj takáto forma zábavy a lyžiarom na Slovensku ostáva už len skialpinizmus alebo tzv. ski-touring.

Pravidlá lyžovačky na Slovensku platné do decembra 2020

  • návštevníci stredísk nad 10 rokov museli mať negatívny PCR alebo antigénový test nie starší ako 72 hodín
  • v lanovkovej kabínke mohla byť len jedna osoba, prípadne členovia jednej domácnosti
  • návštevníci hotelov budú museli mať takisto negatívne testy, nebolo umožnené stravovanie v spoločných priestoroch
  • prevádzkovatelia museli vo zvýšenej miere zabezpečiť čistotu, upratovanie a dezinfekciu priestorov
  • bufety mohli fungovať naďalej, jedlo a nápoje však nemožno konzumovať v spoločných priestoroch
 

Lyžovanie v Rakúsku: test a karanténa znemožňujú lyžovačku

V Rakúsku sa opatrenia proti šíreniu koronavírusu začnú postupne uvoľnovať 7. decembra. Lyžovať sa v krajine dá od 24. decembra, avšak fungujú len niektoré strediská a tiež len pre rakúskych hostí resp. na jednodňové lyžiarske výlety. Situáciu sťažili aj nové mutácie koronavírusu, v krajine platí tvrdý lockdown a Slováci potrebujú k návšteve test nie starší ako 72 hodín. Hotely a reštaurácie sú na turistické účely zatvorené, a to až do konca februára. Vo februári má rakúska vláda po dohode so spolkovými krajinami rozhodnúť, či budú hotely od marca môcť ponúkať ubytovacie služby.

Pokiaľ ide o vstup cudzincov na rakúske územie, všetci, ktorí prichádzajú z krajín, kde za ostatných 7 dní bolo zistených viac ako 100 prípadov COVID-19 na 100 000 obyvateľov, musia povinne nastúpiť 10-dňovú karanténu. Medzi tieto krajiny patrí aj Slovensko.

Sprísnenie aktuálnych opatrení prináša aj tieto pravidlá k zamedzeniu šírenia nákazy covidom-19:

  • Rakúske hotely zostávajú pre turistov zatvorené do 28. februára
  • Obchody, reštaurácie, služby a kultúrne inštitúcie sú do 28. februára zatvorené
  • V obchodoch aj v dopravných prostriedkoch od 25.1. povinnosť nosiť respirátory FFP2
  • Predpísané odstupy sa zväčšujú z 1 metra na 2 metre
  • Zákaz vychádzania s výnimkami ohrozenia života a zdravia, starostlivosti o osobu blízku, dochádzanie do zamestnania, zabezpečenie základných životných potrieb a udržanie dobrého duševného a fyzického stavu
  • Lanovky a vleky v prevádzke (v právomoci spolkových krajín) - povinnosť nosenia respirátoru FFP2 (bežné rúško nepostačuje)

Poľsko už otvorilo hotely, lyžiarske strediská aj wellness

Poľská vláda začiatkom februára čiastočne uvoľnila obmedzenia spojené s pandémiou koronavírusu, ktoré boli zavedené 27. decembra. Otvorili sa tak hotely a ostatné ubytovacie zariadenia, lyžiarske strediská, plavárne, kiná, divadlá a kultúrne inštitúcie ako múzeá či galérie. Počas prvého víkendu čelili poľské hotely a strediská extrémnemu náporu lyžiarov z celej krajiny i zahraničia.

Naďalej sú v Poľsku zatvorené reštaurácie, tie môžu vydávať jedlo a pitie iba so sebou a na dovoz, povolené nie sú ani terasy. Hotely, ubytovacie zariadenia a horské chaty (napríklad v Tatrách) môžu prijímať maximálne 50 percent hostí. Hotelové reštaurácie budú naďalej zatvorené, jedlo sa na požiadavku hosťom doručí na izbu. Hotely prijímajú hostí bez obmedzení, vrátane cudzincov.

Slováci mohli ísť prvý februárový víkend do Poľska za lyžovačku bez testu či karantény, stačilo im pricestovať autom v počte maximálne pät osôb. Pri návrate si potom stačilo spraviť PCR test v niektorom z okolitých poľských miest - do utorka 16. februára platí Slovákom možnosť návratu z krajiny EÚ bez nutnosti absolvovania karantény, ak sa preukážu testom nie starším ako 72 hodín. Od stredy 17. februára sa pravidlá menia, po návrate treba ísť do 14-dňovej karantény, ktorú môže skrátiť až negatívny PCR test vykonaný najskôr na 8. deň izolácie.

lyžovanie v taliansku v roku 2021

Lyžovačka v Taliansku: len pre domácich a napriek zákazu

Sever Talianska v decembri zasiahla druhá vlna koronavírusu a platia tam najprísnejšie vládne opatrenia. Taliansky premiér Giuseppe Conte koncom roka apeloval na to, aby sa lyžovanie kvôli pandémii zakázalo po celej EÚ, a to prinajmenšom do januára. Taliansky predseda vlády chce hlavne zabrániť tomu, aby sa opakoval scenár z jari, kedy si turisti priviezli nákazu zo zahraničia.

V Taliansku sa aj napriek zlej situácii mala začať lyžiarska sezóna už vo februári, tamojšie autority obmedzili kapacitu vlekov a lanoviek len na 30 %. Prevádzkovatelia nabádali návštevníkov, aby si vopred rezervovali skipasy a parkovacie miesta, pretože ich počet bude obmedzený. Tento plán však talianska vláda stopla len deň pred spustením.

Niektoré talianske lyžiarske strediská sa postavili na odpor rozhodnutiu vlády, ktorým zastavila plánované otvorenie zjazdoviek a spustili prevádzku. „Ešte v piatok 12. decembra nás uistili, že môžeme otvoriť a splnili sme všetky predpisy, aby sme mohli bezpečne otvoriť. A to sme urobili,“ uviedol Luca Mantovani, prevádzkovateľ lanoviek v piemontskom stredisku Piana di Vigezzo na hranici so švajčiarskym kantónom Ticino.

Vstup do Talianska majú turisti z iných krajín aktuálne zakázaný. Výnimku majú len určité skupiny obyvateľstva, pre tie platí povinnosť preukázať sa negatívnym PCR/AG testom nie starším ako 48 hodín.

„Chceme vyslať signál, že takto sa nemôžu správať. Aj nám záleží na bezpečnosti občanov, ale nemôžu zmeniť rozhodnutie 24 hodín pred otvorením lyžiarskych stredísk," uviedol Mantovani. Talianska vláda síce prisľúbila strediskám finančnú podporu, ale podľa Mantovaniho doteraz nedostali ani euro.

V piemontskom Pian Mune vyšli na zjazdovku prevádzkovatelia lokálnych lyžiarskych zariadení, aby protestovali proti vláde, ktorú obvinili z "neúcty a ľahostajnosti". „Prijali sme obete, aby sme sa prispôsobili protiepidemickým opatreniam, a teraz nemôžeme aj tak otvoriť,“ uviedli prevádzkovatelia podľa mediálnych správ.

Severotaliansky región Piemont zvažuje, či sa neobráti na súd, aby zmrazil nariadenie vlády, ktorým chce blokovať otvorenie lyžiarskej sezóny. Takisto sú naplánované v tamojších mestách a dedinách protestné akcie proti nariadeniu vlády.

Obchodný zväz Confcommercio označil aktuálnu situáciu za neprijateľnú. Neotvorenie lyžiarskych stredísk počas tejto zimy znamená pre Taliansko stratu 12 miliárd eur. Podľa zväzu nie je možné, aby vláda 24 hodín pred plánovaným otvorením opäť vydala zákaz. Šéf regiónu Benátsko Luca Zaia hovoril o obrovských škodách, ktoré vláda musí nahradiť.

Francúzsko a lyže: najprv len bežky, teraz aj lyžovanie

Francúzsko koncom roka zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach v blízkosti lyžiarskych stredísk v susedných krajinách, aby odradilo ľudí od cestovania do zahraničia. Podľa premiéra Jeana Castexa je cieľom opatrenia predísť prípadnej ďalšej vlne epidémie a odradiť ľudí od cestovania do krajín, kde je povolené zjazdové lyžovanie, napríklad do Švajčiarska.

Vo Francúzsku síce mohli zimné športoviská počas sviatkov oficiálne fungovať, ale lyžiarske vleky musia zostať zatvorené, rozhodla prednedávnom francúzska vláda. To znamená, že Francúzi si koncom roka mohli užívať alpský vzduch a vyraziť napríklad na bežky, zjazdovky však nefungovali. Rovnako tak zostali zatvorené bary a reštaurácie a akákoľvek hromadná doprava.

Začiatkom februára lyžiarske stredisko Courchevel nechcelo prísť o klientelu ani v čase protipandemických opatrení, a tak nechalo upraviť jednu dvojkilometrovú modrú zjazdovku pre autá. Lyžiarov tak v spomínanom stredisku vo francúzskych Alpách vozia do kopca autá, taxíky a mikrobusy, dôvodom sú odstavené lanovky. 

Švajčiari boli doposiaľ otvorení bez väčších obmedzení

Švajčiarska vláda odmietla uzavrieť lyžiarske strediská, teraz to s pribúdajucími prípadmi COVID-19 zrejme ľutuje. Záujem o prenájom švajčiarskych apartmánov začal už v decembri výrazne rásť a inak to nebolo ani v januári.

Aktuálne sa však situácia s novými mutáciami koronavírusu dotkla aj Švajčiarska a krajina zaviedla pre väčšinu krajín Európy povinnú 10-dňovú karanténu po príchode. Týka sa to aj Slovákov či Čechov.

Anketa

Máte svoje lyže alebo si ich požičiavate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok