Sčítanie obyvateľstva potrvá takmer väčšinu tohto roka

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 3. 2021
Prvá etapa - sčítanie domov a bytov trvala od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Elektronické sčítanie potrvá do konca marca, asistované sčítanie do jesene 2021.
Sčítanie obyvateľstva potrvá takmer väčšinu tohto roka

Zdroj: Shutterstock

Na Slovensku sa od pondelka 15. februára začalo sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Informuje o tom Štatistický úrad SR na webe scitanie.sk.

Cez web aj mobilnú appku

Obyvatelia nájdu elektronický formulár na webovej stránke scitanie.sk, alebo si môžu stiahnuť mobilnú aplikáciu. „Aj vzhľadom na pandémiu je sčítanie absolútne bezpečné, pretože samosčítanie sa deje z pohodlia domova obyvateľa, nikto nepríde k nemu domov a nikto ho svojou prítomnosťou neohrozí na zdraví,“ uviedla pre TASR hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. 

V prípade, ak bude niekto potrebovať poradiť, informácie nájde na telefónnom čísle 02 / 20 92 49 19, alebo na obci, či na stránke Štatistického úradu pre sčítanie v časti najčastejšie otázky.

 

Sčítanie je povinné, inak hrozí pokuta

Všetci obyvatelia Slovenska sú v súlade so zákonom o sčítaní povinní sa sčítať. Pod pojmom obyvateľ sa v tomto prípade rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. „Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na území Slovenska obvyklý pobyt. Sčítať neplnoleté osoby, teda deti, je povinný rodič, respektíve zákonný zástupca,“ spresnila Stauder. 

Zákon definuje aj sankcie za nesplnenie si zákonnej povinnosti sčítať sa. Obec môže uložiť pokutu vo výške od 25 do 250 eur. „Naším cieľom však nie je pokutovať obyvateľov, ale vyzývať ich ku sčítaniu. To, že sa niekto nezúčastnil sčítania, vyhodnotíme na základe iných zdrojov,“ podotkla hovorkyňa.

Asistentové sčítanie ako alternatíva pre dôchodcov či chorých

Ak sa obyvateľ nemôže či nevie sčítať sám, alebo s pomocou svojich blízkych, môže využiť asistované sčítanie. To znamená, že buď navštívi kontaktné miesto zriadené obcou, kde ho sčíta stacionárny asistent, alebo môže telefonicky požiadať o mobilného asistenta, ktorý ho navštívi doma a sčíta ho. 

„Ak sa obyvateľ nemôže sčítať sám, neporuší zákon, pokiaľ počká na ďalšie inštrukcie,“ upozornila Stauder.

Súčasťou sčítania je 14 otázok

Pri vypĺňaní elektronického sčítacieho formulára ľudia odpovedajú na 14 otázok. Týkajú sa miesta pobytu, rodiny, vzdelania, zamestnania, národnosti i náboženstva. Zachovaná ostáva aj otázka týkajúca sa druhej národnosti, o ktorej sa v posledných týždňoch viedla diskusia. 

Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc z 31. decembra 2020 na 1. januára 2021. Formuláre, ako aj vysvetlivky sú v slovenskom jazyku a v jazyku národnostných menšín (maďarčine, rómčine, ukrajinčine, rusínskom jazyku), v nemčine, angličtine a aj francúzštine. „Sú prispôsobené aj pre nevidiacich a slabozrakých,“ poznamenala Stauder.

Prvé základné výsledky sčítania chce mať Štatistický úrad SR k dispozícii už v roku sčítania, avšak závisí to od pandemickej situácie. Ďalšie budú k dispozícii v roku 2022. „Komplexne spracované údaje pre národnú i medzinárodnú úroveň budú spracované a publikované najneskôr do začiatku roku 2024,“ uviedla hovorkyňa.

Sčítanie obyvateľov je jednou z dvoch etáp Sčítania obyvateľov domov a bytov 2021. Prvá etapa - sčítanie domov a bytov trvala od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Vykonávali ju mestá a obce v spolupráci so Štatistickým úradom SR.

Sčítanie je šanca na odluki cirkvi od štátu

Sčítanie obyvateľstva je dobrá príležitosť na postupnú odluku cirkvi od štátu. Uviedol to v stanovisku poslanec parlamentu Miroslav Žiak (SaS). TASR o tom informoval Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Žiak pripomína, že sčítanie obyvateľstva umožňuje všetkým, aj veriacim, prihlásiť sa k voľbe 'bez vyznania' alebo k 'inému vyznaniu'. „Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré nám umožňuje znížiť celkový objem financií pre cirkvi. Tie sa tak stanú oveľa slobodnejšími a menej naviazaným na štát, ako sme boli svedkami doteraz. Sčítanie obyvateľstva sa tak stáva príležitosťou vyjadriť svoj názor, že už viac nechceme financovať cirkvi z našich daní,“ uviedol Žiak.

Dodal, že cirkvi od posledného sčítania dostali viac ako pol miliardy eur. Ak by sčítanie znamenalo pokles prihlásených pre určitú cirkev o desať percent, tá môže prísť aj o milión eur.

Zdroj: TASR

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?