Rok 2020 bol pre podnikateľov mimoriadne ťažký. Trápila ich pandémia i početné škody

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 3. 2021
Podnikatelia čelili v minulom roku nielen pandémii, ale aj početným škodám na ich majetku, za ktoré im poisťovne vyplatila milióny eur.
Rok 2020 bol pre podnikateľov mimoriadne ťažký. Trápila ich pandémia i početné škody

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelia čelili v minulom roku nielen pandémii, ale aj početným škodám na ich majetku. Poisťovňa Generali zverejnila tlačovú správu, kde spomína vyplatenie škôd vo výške približne 2,3 milióna eur. Rekordérom bol podľa informácií Generali apríl, kedy poisťovňa podnikateľom na poistných udalostiach vyplatila takmer 400 tisíc eur.

Rok 2020 bol pre podnikateľov náročný nielen pre pandémiu, ale aj pre početné poistné udalosti. „V minulom roku sme klientom z poistenia podnikateľov vyplatili približne 2,3 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2019 nárast o 17 %,“ hovorí Juraj Páleš, riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali.

Najčastejšie sú škody na majetku

K nárastu došlo najmä koncom roka, kedy poisťovňa mesačne vyplatila v priemere o 15 % poistných udalostí viac ako v porovnaní s mesačným priemerom roka 2020. Najčastejšie išlo o škody na majetku (36 %), nasledovali škody následkom prevádzkovej činnosti (23 %) a zodpovednostné škody taktiež s 23 %.

 

Riziko sa zvyšuje pri uzatvorenej prevádzke

Čiastočne alebo úplne uzatvorené prevádzky následkom pandémie nie sú voči škodám imúnne, ale práve naopak. „Riziko vzniku škody na majetku sa dokonca zvyšuje práve počas obdobia, keď je prevádzka prerušená a v jej priestoroch sa nenachádza nikto, kto by mohol vzniku škody zabrániť, resp. eliminovať jej rozsah. Napríklad pri požiari rýchlym uhasením ohniska či včasným privolaním hasičov. V prípade uzatvorenej prevádzky si totiž okoloidúci všimnú požiar, až keď je už neskoro,“ vysvetľuje Tomáš Potúček, riaditeľ Úseku poistenia majetku a zodpovednosti poisťovne Generali.

Pri uzatvorenej prevádzke môže byť problémom aj niekoľkodňový únik vody z vodovodných zariadení do prevádzkových priestorov. V minulom roku bol najčastejšou príčinou v rámci škôd na majetku práve únik vody z vodovodných zariadení, ktorý spôsobil až 23 % poistných udalostí. Najvyšší medziročný nárast vyplatených poistných udalostí v rámci poistenia majetku podnikateľov sme však zaznamenali pri rizikách atmosférické zrážky (65 %), poškodenie skiel a sklených výplní (58 %) a krádež (50 %). Vysoký medziročný nárast zaznamenal aj vandalizmus, a to až o 19 %.

Chýbajúce poistenie môže znamenať koniec podnikania

Poistiť sa proti nepredvídateľným udalostiam je tak skutočne dôležité. „Správne zvolené poistenie podnikateľa podrží v náročných chvíľach a pomôže eliminovať starosti, ktoré môžu nastať z viacerých dôvodov. Či už ide napríklad o povodne, alebo o vodu unikajúcu z vodovodných zariadení, ktoré môžu výrazne postihnúť práve dočasne opustenú prevádzku. Rozsiahly požiar, ktorý zničí celé miesto podnikania, alebo poškodenie kľúčových strojov, ktoré často stoja tisíce eur a bez ktorých nemôže podnikateľ pokračovať vo svojej činnosti. Tieto situácie by pre podnikateľa bez poistenia znamenali koniec jeho podnikania či dlhy,“ upozorňuje Tomáš Potúček z poisťovne Generali.

Situácia v odvetviach sa naďalej zhoršuje

Dôvera slovenských podnikateľov v januári 2021 klesla na najnižšiu úroveň od prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Podľa Štatistického úradu spôsobuje pesimizmus podnikateľov januárové sprísnenie reštrikcií. Prejavilo sa to najmä v službách, v menšej miere aj u spotrebiteľov, v priemysle či v obchode. V stavebníctve zostala dôvera na úrovni decembra 2020.

Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) klesol oproti decembru 2020 o 4,8 bodu a dosiahol hodnotu 80,6 bodu. Aktuálna hodnota IES je o 18,6 bodu horšia ako v rovnakom období minulého roka a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 21,9 bodu. „Nižšie hodnoty IES boli historicky len v priebehu siedmich mesiacov počas finančnej krízy v roku 2009 a tri mesiace v minulom roku po nástupe prvej vlny pandémie COVID-19,“  spresnili štatistici.

Medzi podnikateľmi v priemysle klesal januárový IES druhý mesiac po sebe. Pokles bol ale miernejší, kým v decembri 2020 dôvera klesla o 7,3 percentuálneho bodu (p. b.), v januári 2021 sa znížila o štyri body a dosiahla hodnotu -4,3. „V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa hodnota znížila o 6 p. b. a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 6,1 bodu,“ podotkli štatistici. Vývoj indikátora podľa nich ovplyvnil pokles objednávok, ktorý zaznamenali hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení a ostatných nekovových výrobkov. Zníženú dôveru nepriaznivo ovplyvnilo aj zhoršené očakávanie vývoja trendu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Dôvera v ekonomiku sa podľa Štastitického úradu SR výrazne znížila u podnikateľov v službách. S nižším dopytom rátajú takmer vo všetkých odvetviach služieb, výnimkou je len doprava a skladovanie, kde očakávajú mierne zlepšenie. Zníženie dopytu zaznamenali najviac v ubytovacích a stravovacích službách, v umení, zábave a rekreácii.

Aj atmosféra u spotrebiteľov bola na začiatku roka 2021 pesimistickejšia. Spotrebiteľská dôvera sa oproti decembru 2020 znížila o 4,3 bodu na hodnotu -36,9. Indikátor tak opäť klesol na najhoršiu hodnotu od mája minulého roka a nachádza sa výrazne pod úrovňou spred pandémie, avšak stále je relatívne vzdialený od najhoršej hodnoty z apríla 2020. 

Dôvera podnikateľov v stavebníctve zostala v januári na úrovni predchádzajúceho mesiaca (-47,5). Aktuálny výsledok je ale pod úrovňou dlhodobého priemeru o 23,5 bodu.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok