Firmy môžu od 1. marca zamestnávať brigádnikov od 15 rokov

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 2. 2021
Dostupnosť ponúk pre študentov je v porovnaní s minulými rokmi nižšia. Brigády klesli výraznejšie ako iné úväzky.
Firmy môžu od 1. marca zamestnávať brigádnikov od 15 rokov

Zdroj: Shutterstock

Za ľahkú prácu si budú môcť privyrobiť pokojne aj žiaci na základnej škole. Od 1. marca 2021 začína na Slovensku platiť novela Zákonníka práce, podľa ktorej môžu firmy zamestnať brigádnikov už od 15 rokov s neukončenou povinnou školskou dochádzkou. Mladí pracovníci budú môcť vykonávať najmä ľahké práce. Zamestnávateľ však na uzatvorenie vzťahu s takouto osobou bude musieť získať povolenie od inšpektorátu práce.

Zákonník práce doposiaľ dovoľoval pracovať študentom až po skončení povinnej školskej dochádzky, ktorá uplynie koncom leta, teda 31. augusta. Doteraz bolo zakázané dohodnúť ako deň nástupu do práce deň, ktorý by tomuto dátumu predchádzajúci. V roku 2021 však prišla vyhláška, ktorá všetko mení a pracovný portál Profesia.sk sa pri tejto príležitosti pozrel bližšie, ako to aktuálne vyzerá s brigádami na Slovensku.

Novinka rieši aj problémové letné obdobie

Mladí Slováci, ktorí dovŕšia 15 rokov, dostávajú skoršie právo na prácu. Za žiaka strednej školy sa po novom bude považovať aj osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia na strednej škole do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. Za študenta dennej formy vysokoškolského štúdia sa bude považovať aj osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia v dennej forme vysokoškolského štúdia prvého stupňa do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. 

Po skončení strednej školy a prvého stupňa vysokej školy bude možné týmto osobám pracovať na základe dohody o brigádnickej práci študentov. Naopak, do dňa zápisu na tretí stupeň vysokej školy to nebude možné pre tých, ktorí skončia druhý stupeň vysokej školy.

Analýza portálu Profesia tiež ukazuje, že legislatívna zmena prichádza zrovna v čase, keď je dostupnosť tohto typu práce výrazne obmedzená.

 

Koronakríza výrazne zasiahla brigády

Celkový počet brigádnických ponúk za minulý rok, v ktorých firmy uverejnili, že hľadajú študentov stredných či vysokých škôl dosiahol minulý rok hodnotu 3584. Oproti roku 2019 ide o pokles až o tretinu.

Môžeme tak vidieť, že medziročný prepad je pri brigádach výraznejší ako je to pri iných typoch úväzkov. Kým počet brigád klesol v roku 2020 o takmer 34 percent, pri plnom úväzku to bolo necelých 28 percent.

Napriek tomu, že trh práce sa v roku 2021 postupne preberá, na počte brigád pre študentov sa to až tak neprejavuje. Od 1. januára do 14. februára uverejnili firmy zatiaľ 125 takýchto pracovných ponúk. Aj z tohto dôvodu aktuálne platí, že firmy, ktoré hľadajú nových brigádnikov, si môžu vyberať z vyššieho počtu uchádzačov.

Najviac príležitostí v obchode a administratíve

Zamestnávatelia na Slovensku hľadajú mladých brigádnikov najčastejšie na pozície v obchode, administratíve, pomocných prácach, cestovnom ruchu či gastre.

Spomedzi brigádnických ponúk, ktoré sú vhodné najmä pre stredoškolských študentov ide najmä o pozície predavačov, pokladníkov, pomocných pracovníkov, anketárov či čašníkov.

Pri brigádach, ktoré sú vhodné pre vysokoškolských študentov, môžeme vidieť viac ponúk v administratíve. Prevažujú tu ponuky na administratívnych pracovníkov, asistentov, recepčné, predavačov či HR asistentov.

Aké brigády hľadajú neplnoletí uchádzači?

Analýza portálu Profesia.sk pozrela tiež na to, o aké pozície majú najväčší záujem neplnoletí Slováci od 15 do 17 rokov.

Najviac reakcií mladých uchádzačov vidíme v obchode, pomocných prácach a v cestovnom ruchu. Najväčší záujem je najmä o voľné miesta predavačov a pokladníkov.

Kedy sa študentom ráta brigáda do dôchodku?

Práca na dohodu sa študentovi do dôchodku započíta iba v takom prípade, že prekročí určitú hranicu, avšak i vtedy len z prevyšujúcej sumy. Z pohľadu dôchodku je preto výhodnejšie pracovať na trvalý pracovný pomer aj za cenu strhávania odvodov.

Študentom, resp. dohodárom sa do dôchodku započítavajú odvody len vtedy, ak zarobia viac ako 200 eur a uplatnia si u svojho zamestnávateľa tzv. odvodovú úľavu. Do 200 eur nie sú vôbec dôchodkovo poistený. To znamená, že ak budú zarábať menej, za toto obdobie sa im do penzie nebude započítavať ani cent.

Ak je zárobok vyšší ako 200 eur, zamestnávateľ už je povinný strhnúť odvody, ale len z tej sumy, ktorá spomínaných 200 eur prevyšuje. Ak teda študent dohodár zarobí napríklad 400 eur, odvody do dôchodku bude platiť len zo sumy 200 eur.

Anketa

V akom pracovnom pomere sa nachádzate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok