Zákaz cestovania platí do 28. apríla, porušenie sa trestá pokutou tisíc eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 4. 2021
Po úzkom kontakte s chorým na COVID-19 či návrate zo zahraničia platia opäť pomerne prísne pravidlá. Povinná je 14-dňová karanténa.
Zákaz cestovania platí do 28. apríla, porušenie sa trestá pokutou tisíc eur

Zdroj: Shutterstock

Vláda SR v polovici marca schválila a zaviedla zákaz vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie. Vyhláška s touto úpravou platí od soboty 20. marca 2021. Zákaz rekreácií v zahraničí platí najmenej do 28. apríla. Ak bude pandemická situácia aj naďalej nepriaznivá, zákaz zahraničných dovoleniek vláda predĺži.

Toto opatrenie je reakciou na nepriaznivú pandemickú situáciu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, píše TASR.

Polícia od soboty 20. marca kontroluje a preveruje, kto s akým cieľom cestuje do zahraničia. Ak zistia, že nejde o cestu za prácou či za rodinou, ale za rekreáciou pri mori alebo v horách, môžu dostať cestujúci na mieste blokovú pokutu do výšky 1000 eur. Policajti vykonávajú kontroly vykonávať na letiskách v Bratislave, v Košiciach a v Poprade, takisto na letiskách na celom území Slovenskej republiky, najmä pri letoch do obvyklých dovolenkových destinácií

Rezort dopravy zároveň podotkol, že vrátenie peňazí za už uhradené zálohy klientov cestovných kancelárií má v rámci ochrany spotrebiteľa riešiť Ministerstvo hospodárstva (MH) SR podľa zákona o zájazdoch. Kompenzácia ušlého zisku cestoviek pre obmedzenie podnikania na základe rozhodnutia vlády, ktorým sa zakazuje cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie, bude opäť súčasťou schémy pomoci. „Predpokladáme, že bude nutné vo veľmi krátkom čase zvýšiť balík prostriedkov na tento účel,“ dodalo MDV.

Ide o jedno z vládnych opatrení, ktoré má podľa dočasného ministra zdravotníctva Hegera zamedziť neférovosti, keďže aktuálne nie je možné nedôvodne cestovať medzi okresmi.

Od polovice februára po novom

Slovensko od polovice februára zrušilo zoznam menej rizikových krajín a možnosť prekročenia hraníc so 72-hodinovým RT-PCR testom na ochorenie COVID-19. Naša krajina zároveň zaviedla povinné absolvovanie 14-dňovej izolácie po príchode na Slovensko, pričom najskôr na ôsmy deň by mala byť osoba pretestovaná RT-PCR testom. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prináša aj niektoré výnimky týkajúce sa karantény. 

„Osobám, ktoré v ostatných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, sa nariaďuje izolácia. Osoba je testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie. V prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. V prípade, že sa osoba sa na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch,“ približuje Račková.

Najprv registrácia, neskôr test

Povinná izolácia sa však týka aj tých, ktorí v uplynulých dvoch týždňoch navštívili iné krajiny. V takomto prípade je osoba testovaná PCR metódou najskôr na ôsmy deň izolácie, ukončená môže byť iba obdržaním negatívneho výsledku testu. „Nie je možné ju ukončiť bez testovania,“ upozorňuje Račková. Deti do desiatich rokov musia byť otestované iba v prípade, ak o tom rozhodne ošetrujúci lekár. Izolácia sa im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

ÚVZ SR zároveň pripomína, že pri návrate na Slovensko je potrebné zaregistrovať sa na http://korona.gov.sk/ehranica. Tí, ktorí na Slovensko priletia, majú povinnosť vyplniť elektronický formulár. Vracajúci sa občania by nemali zabudnúť informovať ani svojho ošetrujúceho lekára, prípadne miestne príslušného lekára samosprávneho kraja.

 

Výnimky len pre určité skupiny obyvateľstva

Výnimky zo 14-dňovej izolácie po príchode na Slovensko sú rozdelené do troch skupín. Platia napríklad pre pendlerov v susedných štátoch, študentov, osoby starajúce sa o blízkych, osoby obhospodarujúce pozemky, kultúrnu oblasť či spravodajsko-mediálnu produkciu. Pribúda kategória pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach s podporným stanoviskom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Druhá skupina výnimiek sa týka osôb so špecifickým režimom, a to pendlerov v krajinách EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Veľkej Británie, osôb, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, a osôb, ktoré boli zaočkované aj druhou dávkou vakcíny pred viac ako 14 dňami.

Výnimky z izolácie a preukázania sa negatívnym testom stále platia napríklad pre posádku nákladnej dopravy, záchranárov, pohrebné služby, kritickú infraštruktúru, osoby potrebujúce liečbu či diagnostiku. Bližšie podmienky prekročenia hraníc v takýchto prípadoch sú definované vo vyhláške.

Slovensko od februára sprísnilo režim na hraniciach v súvislosti s novými mutáciami vírusu SARS-CoV-2. Mutácie viedli k zhoršovaniu epidemiologickej situácie v oblastiach, v ktorých sa rozšírili. Ide o krok, ktorý má tlmiť počet ochorení, hospitalizácií a úmrtí. Hygienici odporúčajú dobre zvážiť každý účel cesty do zahraničia, cesta za rekreáciou sa neodporúča.

Krajniak si vie predstaviť prísnejšie obmedzenia

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si vie predstaviť najprísnejšie obmedzenie pohybu cez slovenské hranice. Bude to podľa neho nevyhnutné, aby sa na Slovensko nedostala juhoafrická či brazílska mutácia nového koronavírusu. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády.

Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) poukázal na to, že sprísňovanie režimu nie je diplomatickým problémom, pretože pohyb cez hranice sprísňujú aj iné krajiny. Opatrenia treba podľa neho prijímať tak, aby sa zároveň neohrozila slovenská ekonomika. Pokiaľ sa Slovensko rozhodne sprísniť svoj režim, bude úlohou ministra zahraničných vecí odkomunikovať to ostatným štátom, uviedol Korčok.

Samotné uzavretie hraníc podľa štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVa EZ) Martina Klusa (SaS) nie je čarovným prútikom na riešenie problému epidémie nového koronavírusu, aktuálne sprísnený hraničný režim je súčasťou celého systému opatrení. „Režim na hraniciach, ktorý sa začína 17. februára, bude platiť do konca februára, taká je dohoda z vlády. Samozrejme, je tu možnosť tento režim predlžovať. Ale veľmi si želám, aby sa očkovanie a lockdown, ktorý sa Slovensku máme, začali postupne prejavovať,“ povedal v diskusii na TASR TV Klus.

Anketa

Absolvovali ste už očkovanie kvôli exotickej dovolenke?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok