Nový výpis z dôchodkového účtu: ktoré informácie si treba všímať?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 3. 2021
Vysvetľujeme nový výpis z 2. piliera: Skontrolujte si oprávnenú osobu a na základe porovnania zvážte zmenu fondu.
Nový výpis z dôchodkového účtu: ktoré informácie si treba všímať?

Zdroj: Shutterstock

V týchto dňoch a týždňoch zasielajú dôchodkové správcovské spoločnosti 1,64 miliónom sporiteľov v 2. pilieri výpisy z účtu za rok 2020. Výpisy majú na základe minuloročného opatrenia ministerstva práce nový obsah. V porovnaní s predošlou verziou je v mnohom jednoduchší a prehľadnejší, avšak zmenou z neho vypadli aj niektoré dôležité údaje, ako napríklad mesačný rozpis príspevkov. V tomto článku vám pomôžeme zorientovať sa vo výpise a poradíme, čo zmeniť vo vašom sporení v 2. pilieri.

Výpočet dôchodku je orientačný, ukáže rozdiely medzi fondami

Nový výpis obsahuje hneď v úvode aktuálnu hodnotu dôchodkových úspor (niektoré DSS informujú  o hodnote osobného dôchodkového účtu ODÚ) a predpokladaný mesačný dôchodok pri dosiahnutí veku 64 rokov. Výška dôchodku z 2. piliera má dve verzie:  nominálnu sumu a nižšiu sumu dôchodku pri zohľadnení reálnej kúpnej sily pri priemernej ročnej inflácii 2 %.

Všetky vzorce pri výpočte budúceho dôchodku, ako aj použité vstupné parametre sú predpísané opatrením ministerstva práce. „Napriek tomu sa výpočty jednotlivých DSS líšia. Aj ľuďom s rovnakým rokom narodenia, podobnými aktuálnymi úsporami a rovnakým sporením v rastovom alebo indexovom fonde ukazuje výpis rozdiel  v odhadovanom dôchodku aj 100 a viac eur,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Do výpočtu totiž vstupuje odhadované zhodnotenie, ktoré si každá DSS nastavuje sama na základe historických údajov a predikcie budúceho vývoja. Rozdiely ukazujú aj vzorové výpočty na stránke ministerstva. To požiadalo DSS-ky, aby vypočítali dôchodok z druhého piliera sporiteľovi s dátumom narodenia 1985, ktorý si sporí v dlhopisovom dôchodkovom fonde pri priemernom povinnom príspevku 45 až 50 eur mesačne. Zároveň vypočítali, ako by mu narástla penzia, keby prestúpil do indexového alebo akciového fondu. Rozdiely medzi DSS-kami sú aj v desiatkach eur. Modelové prepočty ukazujú, že ak by sporiteľ zostal celý čas v dlhopisovom fonde, jeho dôchodok z druhého piliera by po zohľadnení inflácie bol niekde medzi 111 až 202 eur. Ak by prestúpil do akciového alebo indexového fondu mal by dôchodok 154 až 262 eur, čiže vyšší.

Výpis ukazuje tri scenáre výšky dôchodku: pesimistický, základný a optimistický. Ten posledný zohľadňuje možný výnos, ak by si sporiteľ presunul všetky úspory do indexového fondu s najvyšším rizikovo-výnosovým profilom. „Ide o užitočný spôsob, ako sporiteľom ukázať, že ich dôchodok zásadne ovplyvňuje práve výber fondu,“ zdôrazňuje M. Búlik.

 

Nový výpis z dôchodkového účtu - čo si treba všímať?

Zdroj: Shutterstock

Porovnanie výkonnosti fondov by malo motivovať k presunu úspor

Novou informáciou na výpise je tabuľka s výkonnosťou všetkých fondov danej DSS za rok 2020. Toto porovnanie zhodnotenia by malo sporiteľov motivovať, aby prehodnotili svojho fond, v ktorom si zatiaľ sporia. „Štát v roku 2013 nešťastným spôsobom presunul všetky úspory do konzervatívnych fondov. Dnes, po takmer ôsmych rokoch, je v nich stále ešte 69 percent úspor. Pritom výkonnosť týchto fondov je v porovnaní s rastovými dvoj- až trojnásobne nižšia. Je dôležité sporiteľov motivovať, aby sa zaujímali o svoje sporenie a prestúpili do rastového fondu, ak im do dôchodku ostáva viac ako desať rokov,“ odporúča Marián Búlik.

Starší sporitelia, ktorí sa narodili pred rokom 1963, si vo výpise nájdu aj informáciu o možnostiach, aký dôchodok z druhého piliera môžu čerpať.

Namiesto dobrovoľného sporenia v 2. pilieri podielové fondy

Niektoré DSS sa snažia motivovať sporiteľov, aby si začali platiť dobrovoľné príspevky. Na prvý pohľad zaujímavá možnosť má však zásadný nedostatok. „Osobne dobrovoľné sporenie neodporúčam. Na rozdiel od pravidelné investovania do podielových fondov mimo DSS človek nemá v prípade veľkej núdze možnosť úspory vybrať. Jednoznačne platí, že výhodnejšie je sporiť z čistého príjmu v podielových fondoch alebo pravidelným nákupom ETF fondov, ktoré kopírujú vývoj vybraných indexov,“ radí Marián Búlik z OVB.

Rozpis príspevkov by sa do výpisu mal vrátiť

Aj keď je nový vzor výpis jednoznačným posunom vpred, nevyhol sa jednému nedostatku. Tým je chýbajúci rozpis príspevkov, ktorý bol v minulosti pevnou súčasťou výpisu. „Sporiteľ aktuálne vo výpise neskontroluje, či zaňho zamestnávateľ pravidelne platil odvody a tieto sa pravidelne pripisovali na jeho osobný dôchodkový účet. Táto informácia je však pre sporiteľov podstatná, pretože inak situáciu nemôžu riešiť a na konci dňa prídu o značnú časť budúceho dôchodku,“ upozorňuje Marián Búlik.

Skontrolujte si, či máte určenú oprávnenú osobu

Dôležitou informáciou  z výpisu je takzvaná  oprávnená osoba. V minulosti vo výpise oprávnenú osobu uvádzali len niektoré DSS (aj keď bez ďalších detailov). Pri novom výpise je to povinná položka s uvedením mena pri jednej osobne alebo mien viacerých osôb s pomerom dedenia. „Odporúčam každému skontrolovať, či má určenú oprávnenú osobu. Ak nie, treba ju čím skôr doplniť. Ak máte určenú oprávnenú osobu, v prípade úmrtia idú financie z účtu priamo nej mimo dedičského konania, čo je zásadne rýchlejšie. Ak oprávnená osoba nie je určená, vstupujú financie na účte do konania. Navyše, ak by sa v budúcnosti uplatňovala dedičská daň, definovaním oprávnenej osoby sa jej vyhnete,“ odporúča Marián Búlik z OVB.

Pre zapísanie oprávnenej osoby je potrebné vyplniť tlačivo, ktoré má každá DSS na svojom webe a následne ho podpísať na pobočke DSS. Druhou možnosťou je overenie podpisu o notára a zaslanie poštou. Ide o formulár, ktorý sa bežne označuje ako „Žiadosť o určenie / zmenu / zrušenie oprávnených osôb“.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok