Čo robiť, keď nestíhate podať daňové priznanie

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 8. 3. 2021
Konkrétne to k dani z príjmov. Požiadajte o odklad. Resp. stačí ak to daňovému úradu oznámite. Ale aj to musíte urobiť včas.
Čo robiť, keď nestíhate podať daňové priznanie

Zdroj: Shutterstock

Dnes už to nie je tak ako kedysi, keď sa muselo daňový úrad o odklad dane z príjmov žiadať. Stačí ak podáte oznámenie. Avšak i to musíte urobiť správne a dodržať termín. 

Termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov 2021

Minulý rok sa termín na riadne podanie daňového priznania kvôli pandémii posúval až do jesene. Pandémia trvá a momentálne snáď ešte vo väčšom rozsahu než vlani na jar, avšak trvá už rok a tak mali daňovníci dosť času tento stav si uvedomiť a na svoje priznanie sa pripraviť. Iste mnohí by mohli namietať, no daňová správa s posúvaním termínu nepočíta.

Riadny termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov získaných v roku 2020 je streda 31. marec 2021.

Každý daňovník, ktorý podáva daňové priznanie, má možnosť predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov sám

Ako podať oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP

Oznámenie musíte podať na predpísanom tlačive, ktoré vypadá ako dvojstránka z daňového priznania. Stiahnuť si ho môžete aj z našich stránok v ... daňové priznanie na stiahnutie: Odklad daňového priznania

Daňovník si na tomto oznámení sám určí ako dlho si lehotu predĺži. Bežný daňovník si bez udania akéhokoľvek dôvodu môže predĺžiť na mesiac, dva alebo až tri mesiace. Urobí sa to potom tak, že do príslušného políčka vyplní dátum.

Keďže štandardný termín na podanie daňového priznania je streda 31. marec, predĺžiť si daňovník môže lehotu alebo do 30. apríla, 31. mája či 30. júna 2021.

Daňovníci, ktorí však majú príjmy zo zahraničia môžu posunúť lehotu až o šesť mesiacov. Pochopiteľne môžu aj na kratšiu lehotu. Daňový úrad nezaujíma prečo a aký nový termín si daňovník zvolí. Vyberať môže teda okrem 30.4., 31.5., 30.6. aj z 31.7., 31.8. či až do 30.9.2021.
V prípade, že sa však daňovník rozhodne využiť dlhšiu lehotu na podanie DP ako sú 3 mesiace, musí príjmy zo zahraničia v daňovom priznaní uviesť. V opačnom prípade si „koleduje“ o pokutu.

 

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP musí byť daňovému úradu doručené najneskôr stredy do 31. marca 2021. A to elektronicky, poštou alebo na podateľňu daňového úradu príslušného podľa miesta bydliska či sídla daňovníka.

Kedy sa platí daň

V prípade dodržania riadneho termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmu sa musí aj vypočítaná daňová povinnosť odviesť – teda daň sa musí zaplatiť.

Rovnako to platí aj pri novom termíne uvedenom na oznámení o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Termín pre podanie daňového priznania je aj termín splatnosti daňovej povinnosti. Najneskôr 30.4.,31.5.,30.6., 31.7., 31.8. alebo 30.9. musí byť daň aj zaplatená. 

Kedy je DP doručené a daň zaplatená

Ak patríte medzi daňovníkov, ktorí permanentne nestíhajú a všetko si nechávajú na posledný okamih, táto informácia má pre vás obzvlášť váhu.

Doručené daňové priznanie prípadne oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania môžete 31. marca 2021 alebo osobne podať na podateľni, prípadne elektronicky odoslať na daňový úrad, avšak tiež stačí ak prídete na poštu a odošlete ho presne 31.3.. Ak má vaše daňové priznanie razítko pošty s týmto dátumom, považuje sa doručené.

Takisto je to aj s platbou. Ak uhradíte daň bezhotovostným prevodom z účtu presne 31.3. (technicky, tento deň bola z vášho účtu platba odpísaná), považuje sa za zaplatenú. Pri platbe v hotovosti sa za deň zaplatenia počíta deň, kedy ste platbu uhradili na pošte alebo na pokladni daňového úradu. 

Anketa

Dostali ste už niekedy pokutu od daňového úradu?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok