Slovenské letiská zažili historicky najhorší rok. V zime lietali najmä dovolenkové chartre

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 3. 2021
Letisko M . R. Štefánika v Bratislave vybavilo v januári 2021 spolu na príletoch a odletoch 8 321 cestujúcich, čo predstavuje pokles o 93 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.
Slovenské letiská zažili historicky najhorší rok. V zime lietali najmä dovolenkové chartre

Zdroj: Shutterstock

Letiská na Slovensku majú za sebou ťažký rok a zatiaľ to nevyzerá, že príde k prudkému zlepšeniu situácie. Počet pohybov lietadiel sa znížil približne o polovicu, uskutočnilo sa omnoho menej letov, pričom pokles je zaznamenaný najmä v pravidelnej doprave.

V Bratislave rástla iba nákladná doprava 

Letisko M. R. Štefánika vybavilo v roku 2020 spolu na príletoch a odletoch 405 097 cestujúcich, čo je pokles o 82 percent oproti roku 2019. Z dôvodu zákazu civilných príletov v období pandémie koronavírusu, redukcii letov či frekvencií letov prišlo letisko v porovnaní s rokom 2019 o celkovo 1 885 145 cestujúcich, keďže v roku predtým vybavilo 2,29 milióna pasažierov.

Objem vybaveného leteckého nákladu však dosiahol druhý najvyšší historický rekord.

„Pandémia koronavírusu spôsobila, že sa letisko po rokoch rozvoja vrátilo o 18 rokov späť. Takýto nízky počet odbavených cestujúcich totiž zaznamenalo letisko v Bratislave naposledy pred 18 rokmi, v roku 2002, keď ešte nebolo samostatnou akciovou spoločnosťou, ale spolu s ďalšími štyrmi slovenskými letiskami spadalo pod spoločného prevádzkovateľa – Slovenskú správu letísk,“ poznamenal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

„V prvých dvoch mesiacoch roka 2020 pritom letisko zaznamenávalo nárast počtu cestujúcich v porovnaní s januárom a februárom 2019. Avšak od 13. marca boli až do polovice júna, teda na tri mesiace, úplne zakázané civilné prílety, a uskutočňovali sa len repatriačné, nákladné či obchodné lety. Až do septembra navyše naďalej platil zákaz príletov z rizikových krajín. Hoci sa postupne začala letecká doprava obnovovať, záver roka opäť poznačila druhá vlna pandémie a s ňou spojené redukcie plánovaných letov,“ vysvetlil prevádzkové výsledky Jozef Pojedinec.

V roku 2020 zaznamenalo Letisko Bratislava historicky 2. najlepší výsledok v objeme vybaveného leteckého nákladu. Spolu vybavilo 24 739 ton carga, čo predstavuje nárast o 21 % oproti vlaňajšiemu objemu carga. Za doteraz najsilnejším rokom 2017 zaostal výsledok len o 1 500 ton.

 

Počet vybavených letov poklesol o polovicu

Vlani sa na bratislavskom letisku uskutočnilo spolu 13 797 príletov a odletov, čo predstavuje pokles o 52 % oproti roku 2019, kedy sa na bratislavskom letisku uskutočnilo 28 745 pohybov lietadiel.

Pandémia najviac zasiahla medzinárodné pravidelné a charterové lety, ich počet poklesol približne o 70 %. Menej sa kríza v letectve prejavila na obchodných či súkromných letoch, čiže letoch všeobecného letectva, ktoré zaznamenali pokles o 25 %. Naopak, počet nákladných letov medziročne narástol až o 30 percent.

Výrazný pokles hlási aj letisko Košice. To zaznamenalo v minulom roku v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 medziročný pokles cestujúcich o 82,5 percenta. Celkovo počas roka prešlo bránami letiska 97 382 cestujúcich, čo je o 460 681 menej ako v roku 2019.

„Na pravidelných linkách bolo prepravených 93.603 cestujúcich. Charterové lety využilo 2712 cestujúcich a lety všeobecného letectva 1067 cestujúcich. Najžiadanejšou destináciou bol v roku 2020 Londýn Luton, nasledovaný Viedňou, Prahou, Varšavou a letiskom Londýn Stansted. Jedinou charterovou destináciou v ponuke bola cyperská Larnaka,“ informovalo o tom letisko v oficiálnej tlačovej správe.

K pozitívam minulého roka Košice počítajú dve nové linky, ktoré začal prevádzkovať Ryanair - v auguste do Prahy a v októbri do Liverpoolu, ako aj oznámenie novej destinácie Varšavy na rok 2021.

Podľa výkonného riaditeľa košického letiska Michaela Tmeja sa tiež vďaka podpore zo strany štátu podarilo udržať zamestnanosť.

Medzi najsilnejšími mesiacmi január a august

Najsilnejším mesiacom roka bol mesiac január, kedy letisko vybavilo viac ako 126-tisíc cestujúcich. Najsilnejším letným mesiacom bol august, kedy letiskom prešlo 48-tisíc cestujúcich.

Najviac cestujúcich letelo vlani z Letiska M. R. Štefánika do/z Londýna (spolu dve letiská Londýn-Stansted a Londýn-Luton), ktorý však v porovnaní s rokmi predtým zaznamenal výrazný pokles počtu cestujúcich. Nasledoval Dublin a vďaka letom zo začiatku roka je na treťom mieste Moskva. Do Moskvy sa však od marca do konca roka už viac nelietalo z dôvodu zákazu vstupu cudzincov na územie Ruska, aj z dôvodu zákazu vstupu osôb z tretích krajín (vrátane obyvateľov Ruska) na územie Slovenska za účelom turizmu. Do tureckej Antalye, ktorá sa po minulé roky umiestňovala na prvej priečke spomedzi charterových destinácií, sa tento rok nelietalo počas leta vôbec z dôvodu pandemických obmedzení. Naopak, najviac cestujúcich pribudlo na trase do chorvátskeho Splitu, ktorý v roku 2020 prvýkrát obsluhovala slovenská spoločnosť AirExplore ako pravidelnú sezónnu linku.

Z pohľadu celkového počtu cestujúcich prepravila najviac cestujúcich z Bratislavy a do Bratislavy letecká spoločnosť Ryanair, za ňou nasledovali dopravcovia Wizz Air, Pobeda, Air Explore a Travel Service. Najviac letov vykonal v roku 2020 práve Ryanair a nákladná spoločnosť DHL, v nepravidelnej doprave letecké školy Seagle Air a JetAge a najviac súkromných letov zabezpečili domáci dopravcovia EliteJet a TatraJet.

Aj Viedeň zaznamenala historickú stratu

Letisko Viedeň vlani podľa očakávania taktiež zaznamenalo výrazné zhoršenie hospodárskych výsledkov. Tržby sa medziročne prepadli o 61,1 % na 333,7 milióna eur. Prevádzkovateľ prvýkrát vo svojej histórii zaznamenal stratu, vlani dosiahla 75,7 milióna eur. Tento rok dúfa letisko v zotavenie leteckej dopravy v druhej polovici roka, ktoré by mu mohlo z tržieb 430 miliónov eur priniesť malý zisk štyri milióny eur.

Vlani prešlo viedenským letiskom 7,8 milióna cestujúcich, pričom tento počet bol naposledy zaznamenaný v roku 1994. V súčasnosti dosahuje počet cestujúcich menej než 10 % predkrízovej úrovne. Letisko pre celý tento rok dúfa, že sa počet cestujúcich zvýši na 40 % predkrízovej úrovne, čo by pre Viedeň znamenalo 12,5 milióna ľudí. V rámci celej skupiny vrátane letísk Malta a Košice by išlo o 15,9 milióna pasažierov. Vzhľadom na tieto prognózy potrebuje letisko trvanie režimu kurzarbeit až do roka 2022, v opačnom prípade hrozí masívne prepúšťanie.

Letisko Viedeň vlani zredukovalo svoje investície o viac než polovicu zo 171,8 na 79,9 milióna eur. Tento rok plánuje obmedziť investície na 62 miliónov eur.

Anketa

Ktoré letisko preferujete?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok