Digitálne zelené preukazy uľahčia pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 4. 2021
Preukaz bude obsahovať kľúčové informácie, ako sú meno jeho držiteľa, dátum narodenia, členský štát, kde bol vydaný, a jedinečný identifikátor osvedčenia.
Digitálne zelené preukazy uľahčia pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie

Zdroj: Shutterstock

Digitálne zelené preukazy, považované za akési "očkovacie pasy", uľahčia bezpečný a voľný pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie ochorenia COVID-19. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová pri predstavení nového súboru protipandemických opatrení.

Očkovanie, test alebo imunita

Podľa stanoviska EK bude tento preukaz vydávaný zadarmo a bude dokladom, že jeho držiteľ bol zaočkovaný proti COVID-19, má negatívny výsledok testu alebo sa z tohto ochorenia vyliečil, píše TASR. Platiť bude vo všetkých členských štátoch EÚ a tiež na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. Použiteľný bude zrejme aj v širšom ako európskom meradle, ak sa presadia iniciatívy vyvíjané globálne.

Certifikát obsahujúci QR kód bude v digitálnom formáte (použiteľný pre smartfóny) alebo v papierovej podobe - podľa preferencií držiteľov. Zahŕňa tri rôzne typy osvedčení: očkovací preukaz, testovací preukaz a potvrdenie o uzdravení. Tieto dokumenty môžu byť vydané a použité vo všetkých členských štátoch EÚ na uľahčenie voľného pohybu osôb.

 

Zohľadní sa aj typ vakcíny

Preukaz bude obsahovať kľúčové informácie, ako sú meno jeho držiteľa, dátum narodenia, členský štát, kde bol vydaný, a jedinečný identifikátor osvedčenia. Pri potvrdení o očkovaní sa uvedie typ vakcíny a jej výrobca, počet dávok a dátum očkovania. Pri osvedčení o testovaní sa uvedie typ testu, dátum, čas a miesto jeho vykonania a výsledok. Pri potvrdení o prekonaní choroby sa uvedie dátum pozitívneho výsledku testu, vydavateľ osvedčenia, dátum jeho vydania a doba platnosti.

Všetci občania EÚ a ich rodinní príslušníci, ako aj štátni príslušníci tretích krajín, ktorí majú bydlisko alebo pobyt v členských štátoch Únie a majú právo cestovať do iných členských štátov, budú mať nárok na bezplatné vybavenie preukazu, obsahujúceho iba minimálny súbor informácií potrebných na potvrdenie a overenie stavu očkovania, testovania alebo vyliečenia z choroby COVID-19.

Očkovanie nebude podmienkou pre cestovanie

EK zdôraznila, že zavedenie týchto preukazov neznamená zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ a očkovanie ako také nebude podmienkou pre umožnenie cestovania za hranice členskej krajiny. Všetci občania EÚ majú základné právo na voľný pohyb, čo platí bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú zaočkovaní. Digitálny zelený preukaz však uľahčí výkon tohto práva. Nezaočkované osoby sa však môžu stretnúť s obmedzeniami pri cezhraničnom cestovaní v podobe povinného testovania alebo pobytu v karanténe.

Digitálny zelený preukaz bude nápomocný najmä pri obmedzeniach voľného pohybu zavedených niektorými členskými štátmi z dôvodu ochrany verejného zdravia, ktoré požadujú ďalšie testovanie alebo pobyt v karanténe.

Členské štáty budú mať možnosť rozšíriť pôsobnosť týchto preukazov aj na cestujúcich, ktorí dostali iné vakcíny ako tie, ktoré boli schválené pre používanie v EÚ.

Ak členský štát bude aj naďalej vyžadovať od držiteľov digitálnych preukazov pobyt v karanténe alebo ďalšie testovanie, musí to oznámiť EK a všetkým ostatným členským štátom a zdôvodniť takéto opatrenia.

COVID pas vydá nemocnica či testovacie stredisko

Každý orgán vydávajúci tento typ dokumentu - nemocnica, testovacie stredisko, zdravotný úrad - bude mať svoj vlastný kľúč digitálneho podpisu a všetky "kľúče" budú uložené v zabezpečenej databáze v každej krajine. Vďaka spoločnej európskej platforme bude možné overiť všetky podpisy v celej EÚ.

Systém digitálnych zelených preukazov bude pozastavený, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási koniec pandémie ochorenia COVID-19. V prípade nových epidémií infekčných chorôb tento systém bude môcť byť znovu aktivovaný.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok