Zdravotné poisťovne vrátia doplatok za lieky, netreba oň žiadať

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 4. 2021
Zdravotné poisťovne pošlú viac ako 289-tisíc poistencom peniaze na doplatky za lieky na účet alebo poukážkou, netreba o ne žiadať.
Zdravotné poisťovne vrátia doplatok za lieky, netreba oň žiadať

Zdroj: Shutterstock

Zdravotné poisťovne v týchto dňoch opäť vracajú poistencom peniaze v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky. Viac ako 289.000 poistencom posiela za posledný štvrťrok minulého roka vyše 6,3 milióna eur. Poistenci ich dostávajú automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

V prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne išlo k začiatku marca o 204.304 poistencov a sumu vyše 4,3 milióna eur, priblížil jej hovorca Matej Neumann. Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 51.404 dôchodcov, 144.637 držiteľov preukazu ŤZP, 7815 detí do šesť rokov veku a 448 detí do šesť rokov veku so zdravotným postihnutím.

Vracajú tisíce eur

Najvyšší vrátený doplatok je pre 11-ročného poistenca, ktorý je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom vo výške 16.622,49 eura.

Zdravotná poisťovňa Dôvera vracia 67.000 poistencom sumu 1,59 milióna eur. „Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 16.549 dôchodcov, 42.624 držiteľov preukazu ŤZP, 8011 detí do šesť rokov veku a 304 detí do šesť rokov veku so zdravotným postihnutím,“ povedal PR špecialista súkromnej zdravotnej poisťovne Matej Štepianský. Najviac, 12.452 eur, vrátia osemročnému chlapcovi s ŤZP.

V prípade Union zdravotnej poisťovne ide o 17.745 poistencov a sumu 433.544,26 eura, ozrejmila jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. „Z celkového počtu poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatku nárok, je 2436 dôchodcov, 7003 držiteľov preukazu ŤZP, 2893 detí do šesť rokov veku a 100 detí do šesť rokov veku so zdravotným postihnutím,“ uviedla.

Najvyšší doplatok vyplatia osemročnému dieťaťu so svalovou dystrofiou, ide o sumu 8186,5 eura.

 

Doplatky za lieky sa pre niektorých zrušia

Doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva sa majú zrušiť. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú vo piatok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nulový limit spoluúčasti za doplatky na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny sa má vzťahovať na osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, deti do šiestich rokov a dôchodcov.

Pri dôchodcoch sa má zohľadňovať výška ich príjmu, a to do výšky doplatku najlacnejšieho zameniteľného lieku. Náklady tohto opatrenia majú byť refundované zo štátneho rozpočtu.

Novou legislatívou sa má zlepšiť situácia vymedzeného okruhu pacientov v nadväznosti na ekonomické následky vyvolané platením doplatkov za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky.

Deti do šiestich rokov majú byť po novom oslobodené od úhrady doplatkov u poskytovateľa lekárenskej starostlivosti, a to v tak, že limit spoluúčasti vo výške 0 eur sa uplatní priamo pri výdaji lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny. „Naďalej platí, že pôjde o liek, zdravotnícku pomôcku a dietetickú potravinu čiastočne uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia vo výške prepočítaného doplatku za ich najlacnejší variant,“ skonštatovali poslanci v spoločnej správe výborov. Takýto postup vzťahujúci sa na deti do šiestich rokov veku sa má uplatňovať od 1. apríla 2021.

V prípade zdravotne ťažko postihnutých osôb má byť možné uplatniť nulový limit spoluúčasti od 1. januára 2022. V prípade, ak sú dané osoby ekonomicky aktívne na to, aby sa uplatnil nulový limit spoluúčasti, ich celkový príjem nemôže presiahnuť stanovenú výšku. Súčasne sa má zaviesť zoznam poistencov s nárokom na okamžité uplatnenie limitu spoluúčasti.

Novinka začne platiť od 1. apríla

Dosah návrhu na verejné zdravotné poistenie odhadujú odborníci na 36 miliónov eur každoročne v rokoch 2021 až 2023. Nová legislatíva má byť účinná od 1. apríla 2021.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) pripomenul, že zrušenie doplatkov za lieky bolo prioritou jeho hnutia. Na tlačovej konferencii poďakoval poslancom za podporu novely, ktorá bola prijatá jednohlasne. Označil to za dôležitý krok vzhľadom na vrcholiacu koronakrízu. „V tomto čase môžeme uľaviť mladým rodinám, že nebudú musieť doplácať za lieky. Rovnako týmto uľavíme aj našim dôchodcom a tým, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutí,“ skonštatoval. Schválenie legislatívy ocenil aj Kollárov stranícky kolega minister práce Milan Krajniak.

Anketa

Doplácame podľa vás veľa za lieky na predpis?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok