Otcovia už pri žiadosti o materské nemusia uzatvárať dohodu o prebratí dieťaťa do starostlivosti

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 4. 2021
Novela zákona o sociálnom poistení priniesla aj zmeny v materskej pre otcov. Zdôraznili to predstavitelia strany SaS počas stredajšej tlačovej konferencie. Strana sa chce na budúceho nového ministra práce obrátiť aj s ďalšími zlepšujúcimi návrhmi.
Otcovia už pri žiadosti o materské nemusia uzatvárať dohodu o prebratí dieťaťa do starostlivosti

Zdroj: Shutterstock

Novela zákona o sociálnom poistení priniesla aj zmeny v materskej pre otcov. Zdôraznili to predstavitelia strany SaS počas stredajšej tlačovej konferencie. Strana sa chce na budúceho nového ministra práce obrátiť aj s ďalšími zlepšujúcimi návrhmi. Informovala o tom prednedávnom TASR.

„Doteraz, keď chcel ísť otec na materskú, Sociálna poisťovňa (SP) vyžadovala tlačivo Prevzatie dieťaťa do starostlivosti otca,“ priblížil poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Cmorej (SaS) s tým, že táto povinnosť sa novelou zákona ruší. Ak otec nemá obmedzené rodičovské práva, prevzatie dieťaťa do starostlivosti nebude potrebné. Predstavitelia SaS zdôraznili, že tak zaniká aj dôvod, pre ktoré SP nepriznávala materské stovkám otcov.

Po novom odpadá „pseudopodmienka“

Podľa experta na dane Jozefa Mihála týmto odpadá zbytočný stres mnohým rodinám, keďže sa ruší „pseudopodmienka“ prevzatia dieťaťa do starostlivosti. Pre SP to často podľa jeho slov predstavovalo zámienku na to, aby mnohým otcom nepriznali materskú.

„Bola to absurdná situácia, pretože podľa zákona o rodine sa otec dieťaťa, samozrejme, stará o svoje dieťa - to je absolútne jasné a prirodzené - ale najlepšie sa stará tým, že pre rodinu zarobí čo najviac peňazí,“ podotkol Mihál s tým, že ak si však otec počas poberania materskej našiel spôsob, ako si zabezpečiť bočný príjem alebo nové zamestnanie, bol to pre SP dôvod, aby mu paradoxne materskú zamietla či prestala vyplácať. 

Od 1. mája tak budú môcť otcovia čerpať materskú za predpokladu, že boli nemocensky poistení, a to aj popri bočnom zárobku.

 

Čo sa mení od 1. mája a čo ostáva

Naďalej platí, že pri jednom a tom istom dieťati môžu poberať materské postupne obaja rodičia, pokiaľ každý z nich spĺňa podmienky.

Od 1. mája 2021 má otec dieťaťa nárok na materské, ak:

  • matka nepoberá materské na to isté dieťa (už ho nepoberá alebo vôbec nemala na materské nárok)

  • matka nepoberá rodičovský príspevok (na to isté, ale ani na iné dieťa)

  • ku dňu podania žiadosti o materské je nemocensky poistený alebo je v ochrannej lehote po zániku nemocenského poistenia a

  • pred podaním žiadosti o materské bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.

Od 1. mája 2021 už nie je podmienkou prevzatie dieťaťa do starostlivosti otca od matky. Táto podmienka sa už nesleduje a neskúma.

Sociálna poisťovňa už teda nevyžaduje dohodu otca s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti otca.

Požadovaných 270 dní nemocenského poistenia môže mať otec v ľubovoľnom období pred podaním žiadosti o materské, nemusí to byť v posledných dvoch rokoch, môže to byť aj v dlhšom období pred podaním žiadosti.

Naďalej platí, že otec nemôže poberať materské na to isté dieťa súčasne s matkou.

Avšak otec môže poberať materské na staršie dieťa v tom istom čase, kedy matka poberá materské na mladšie dieťa, respektíve ešte pred narodením na nenarodené dieťa. Táto možnosť je obvykle výhodná, pretože takto sa zníži počet mesiacov, za ktoré nebudú mať nárok na rodičovský príspevok. Inými slovami, rodina získa viac peňazí z rodičovských príspevkov.

Zmierniť rozdiely medzi pohlaviami

Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) podotkla, že ide aj o tému zrovnoprávnenia žien a mužov. Reálne praktické riešenia, akým je aj táto časť novely zákona, podľa nej pomôžu zmierniť skoro 20-percentný rozdiel v priemerných mzdách medzi mužmi a ženami.

Cigániková tiež dodala, že za novým ministrom práce pôjdu predstavitelia SaS s požiadavkou o zmenu názvu materskej dovolenky na rodičovskú starostlivosť. „Pretože už dávno to nie je materská a už vôbec nie dovolenka,“ uzavrela poslankyňa. Cmorej dodal, že strana chce presadiť aj kompletnú zmenu dávok do troch rokov veku dieťaťa.

Anketa

Podporuje štát rodičov na materskej (rodičovskej) dovolenke dostatočne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok